Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
1.00

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,99

21

Natisni članek

Wembley Aleksander Čeferin UEFA Giorgio Chiellini Harry Kane Roberto Mancini angleška nogometna reprezentanca italijanska nogometna reprezentanca Euro 2020

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 1.00

2 leti, 9 mesecev

Euro 2020, 22. dan (finale)

Neverjetna drama na Wembleyju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,99

21

Italija Anglija Wembley | Leonardo Bonucci je v drugem polčasu poskrbel za izenačenje na Wembleyju. | Foto Reuters

Leonardo Bonucci je v drugem polčasu poskrbel za izenačenje na Wembleyju.

Foto: Reuters

Nogometaši Italije so novi evropski prvaki. V finalu Eura so na Wembleyju po izvajanju kazenskih strelov pokvarili angleško zabavo in premagali Otočane s 4:3. Veliki junak je postal vratar Gianluigi Donnarumma, trije levi, ki so z rekordno hitrim zadetkom v finalu povedli že v 2. minuti, pa so tako ostali brez prve evropske lovorike. Azzurri so stopili na vrh Evrope drugič, prvič po 53 letih, nadaljevali pa tudi izjemen niz neporaženosti. Izgubili niso že tri leta, že 34 tekem zapored.

Anglija Italija Finale
Sportal Italija po 53 letih spet na vrhu Evrope

V nedeljo je bilo na Wembleyju vse pripravljeno na angleško zabavo. Trije levi so navduševali mlado in staro kot že dolgo ne. Bili so prepričljivi, polni motivacije, želje, po 55 letih so se znova uvrstili v finale velikega tekmovanja. Otoške proslave pa vendarle ni bilo. Čeprav je bil dan nabit s posebno energijo, navijači pa so doživljali sklepno dejanje Eura v posebnem transu, je Angležem spodletelo. V svojem prvem finalu evropskega prvenstva jim je šlo sprva odlično. Luke Shaw je po strelskem prvencu v državnem dresu, ki ni mogel priti v bolj posrečenem trenutku, Anglijo v vodstvo popeljal po slabih dveh minutah. To je bil najhitrejši zadetek v finalu evropskega prvenstva vseh časov.

Luke Shaw je Anglijo v vodstvo popeljal že po dveh minutah. | Foto: Reuters Luke Shaw je Anglijo v vodstvo popeljal že po dveh minutah. Foto: Reuters

Najhitrejši zadetek v zgodovini finalov

Italijanski navijači kar niso mogli verjeti, kaj se dogaja v finalu. Anglija je povedla že po 116 sekundah. | Foto: Reuters Italijanski navijači kar niso mogli verjeti, kaj se dogaja v finalu. Anglija je povedla že po 116 sekundah. Foto: Reuters Angleški reprezentant Luke Shaw, ki je Gianluigija Donnarummo premagal že v 2. minuti, je poskrbel za rekord evropskih prvenstev. Tako hitro ni še nikoli padel zadetek v finalu prvenstev stare celine. Branilec Manchester Uniteda je sploh svoj prvi zadetek v državnem dresu dosegel po 116 sekundah in krepko popravil prejšnji rekord. Pred tem je za najhitrejši zadetek v finalih EP veljal zadetek Španca Jesusa Marie Perede, ki je v polno zadel v 6. minuti finala proti Sovjetski zvezi daljnega leta 1964.

Shaw je tako popravil 57 let star rekord, to pa je bil tudi četrti najhitrejši zadetek v zgodovini evropskih prvenstev. Še vedno velja za rekorderja Rus Dmitrij Kiričenko, ki je na Euru 2004 na Portugalskem za uvodni gol potreboval le 67 sekund, drugi na večni lestvici je Danec Yussuf Poulsen, ki je belgijsko mrežo letos v Köbenhavnu zatresel po 99 sekundah, tretji pa poljski golgeter Robert Lewandowski, ki je rdeče-bele proti Portugalski na Euru 2016 v vodstvo popeljal po 100 sekundah. Portugalci so pozneje postali evropski prvaki.

Wembley je eksplodiral od navdušenja, otoška pravljica je zadišala po srečnem koncu. Vseeno pa se Italija ni kar tako predala. Če v prvem polčasu še ni znala resneje zapretiti, pa je v nadaljevanju le izkoristila nekatere luknje, ki jih je ponudila angleška obramba.

Leonardo Bonucci, eden najbolj izkušenih branilcev Italije, je izenačil na 1:1 in pri 34 letih postal najstarejši strelec zadetka v finalu evropskega prvenstva. Do konca rednega dela se rezultat ni več spreminjal, prav tako po podaljšku in končnem pisku Nizozemca Björna Kuipersa, tako da je sledilo izvajanje 11-metrovk.

Najprej do prednosti Angleži, nato se je proslavil Donnarumma

Sprva je bolje kazalo gostiteljem, saj je Jordan Pickford ubranil strel Andrei Belottiju. Veselje domačih navijačev pa ni trajalo dolgo. Nepredvidljivost in dramatičnost kazenskih udarcev je prišla znova do izraza. Ko je Marcus Rashford zadel vratnico in so Italijani ujeli priključek, se je začela angleška ladja potapljati. Na sceno je stopil Gianluigi Donnarumma. Najprej je ubranil strel z bele točke mlademu Jadonu Sanchu, a je Jorginho zapravil zaključno žogico za naslov prvaka. Pickford je s pomočjo vratnice ukrotil strel. Bukayo Saka bi lahko izenačil na 4:4 in Angleže vrnil v igro, a je bil pritisk prehud. Donnarumma, bodoči vratar bogatega PSG, je prebral njegovo namero in začelo se je veliko slavje.

Gianluigi Donnarumma je ubranil zadnja dva kazenskega udarca Angležev in spravil na noge rojake. | Foto: Reuters Gianluigi Donnarumma je ubranil zadnja dva kazenskega udarca Angležev in spravil na noge rojake. Foto: Reuters

Italija je po 53 letih spet postala evropska prvakinja. Doživlja prekrasno nogometno renesanso. Pred tremi leti je bila predmet posmehovanja, ko ji je nepričakovano spodrsnilo v kvalifikacijah za SP 2018. Ostala je brez velikega tekmovanja, kar je bil za nogometno velesilo, ki je bila že štirikrat svetovni prvak, ogromen udarec. Po tej polomiji se je na vroči stolček podal Roberto Mancini in hitro poskrbel, da se je o Italiji začelo govoriti z bolj vedrim tonom.

Sledilo je neverjetno obdobje, ki še traja − niz 34 zaporednih tekem brez poraza in rekorden niz 16 zaporednih zmag na evropskem prvenstvu, vključno s kvalifikacijami −, igra Italije pa je doživela renesanso in se iz pragmatično obrambne prelevila v všečno napadalno.

Italija je na seznamu evropskih prvakov nasledila Portugalsko. | Foto: Reuters Italija je na seznamu evropskih prvakov nasledila Portugalsko. Foto: Reuters

"Na začetku skupne poti, ko nam je selektor dejal, da moramo razmišljati o evropskem naslovu, smo mislili, da je nor," je pred finalom z Angleži spomine na leto 2018 obujal Giorgio Chiellini, srčni kapetan in obrambni steber Italije, ki je imel to čast, da je po dvoboju iz rok predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina prejel pokal, namenjen evropskemu prvaku, ter ga navdušeno ponesel med soigralce in slavnostno povzdignil.

Italijani so se veselili, Angleži pa občutili ogromno razočaranje, saj so bili zelo blizu zgodovinskemu uspehu. | Foto: Reuters Italijani so se veselili, Angleži pa občutili ogromno razočaranje, saj so bili zelo blizu zgodovinskemu uspehu. Foto: Reuters

S tem se je končalo enomesečno razvajanje ljubiteljev nogometa z bolj ali manj vrhunskimi ter napetimi predstavami na neponovljivem Euru, ki je v negotovem obdobju, zaznamovanem z epidemijo covid-19, potekalo v 11 različnih državah. Anglija ni znala do konca izkoristiti prednosti domačega igrišča na odločilnih spopadih. Na koncu je po dramatičnem izvajanju 11-metrovk čestitala Italiji, ki je tako drugič v svoji zgodovini postala evropska prvakinja.

EP 1968 	Giacinto Facchetti
Sportal Neverjetno, a resnično. Italijo v finale popeljal kovanec.

Če je leta 1968, takrat je imel zdajšnji selektor Mancini le tri leta, naslov osvojila v nenavadnih okoliščinah, ki so vključevale metanje kovanca po polfinalni drami in pa ponovitev finalnega srečanja z Jugoslavijo, vse skupaj pa se je dogajalo na Apeninskem polotoku, je bila tokrat najboljša v Angliji. Slogan "Football's coming Home" je spremenila v "Football's coming to Rome". V Rim, kjer bo v ponedeljek veliko slavje. V večno mesto, kjer se je 11. junija tudi začel Euro, ki je dal številne nove junake, a tudi osmoljence.

Italijanski navijači so si po evropskem naslovu ljubljencev dali duška. | Foto: Reuters Italijanski navijači so si po evropskem naslovu ljubljencev dali duška. Foto: Reuters

Eden izmed njih je imel kar obe vlogi. To je Leonardo Spinazzola, branilec Rome, ki si je v četrtfinalu proti Belgiji poškodoval ahilovo tetivo, jo nato operiral, tako da ga čaka daljše okrevanje, na slovesni podelitvi medalj pa je prejel veliko čast in se na odru za zmagovalce v Čeferinovi družbi pojavil prvi.

Dokaz, kako zagreti so bili navijači pred finalom v Londonu:

Najboljši strelci Eura 2020:

5 – Cristiano Ronaldo (Portugalska), Patrik Schick (Češka),
4 – Karim Benzema (Francija), Emil Forsberg (Švedska), Romelu Lukaku (Belgija), Harry Kane (Anglija),
3 – Kasper Dolberg (Danska), Robert Lewandowski (Poljska), Alvaro Morata (Španija), Haris Seferović (Švica), Xherdan Shaqiri (Švica), Raheem Sterling (Anglija), Georginio Wijnaldum (Nizozemska) 

Euro 2020, finale:

Nedelja, 11. julij:
Italija : Anglija 4:3 po 11-m (1:1, 1:1, 1:1, 0:1)
Bonucci 67.; Shaw 2.
Poročilo s tekme

Vsi finalni dvoboji evropskih prvenstev od 1960 do 2016:

Gostitelj in leto Finale Prizorišče finala
Francija 1960 Sovjetska zveza : Jugoslavija 2:1 po podaljških Park princev, Pariz
Španija 1964 Španija : Sovjetska zveza 2:1 Santiago Bernabeu, Madrid
Italija 1968 Italija : Jugoslavija 2:0 (ponovljena tekma, prva 1:1) OIimpijski štadion, Rim
Belgija 1972 ZRN : Sovjetska zveza 3:1 Heysel, Bruselj
Jugoslavija 1976 Češkoslovaška : ZRN 7:5 po 11-m (2:2) Marakana, Beograd
Italija 1980 ZRN : Belgija 3:1 OIimpijski štadion, Rim
Francija 1984 Francija : Španija 2:0 Park princev, Pariz
ZRN 1988 Nizozemska : Sovjetska zveza 2:0 Olimpijski štadion, München
Švedska 1992 Danska : Nemčija 2:0 Ullevi, Göteborg
Anglija 1996 Nemčija : Češka 2:1, igrali so se podaljški (zlati gol) Wembley, London
Belgija/Nizozemska 2000 Francija : Italija 2:1, igrali so se podaljški (zlati gol) De Kuip, Rotterdam
Portugalska 2004 Grčija : Portugalska 1:0 Luz, Lizbona
Avstrija/Švica 2008 Španija : Nemčija 1:0 Ernst Happel Stadion, Dunaj
Poljska/Ukrajina 2012 Španija : Italija 4:0 Olimpijski štadion, Kijev
Francija 2016 Portugalska : Francija 1:0 po podaljških Stade de France, Pariz 
11 držav 2021 Italija : Anglija 4:3 po 11-m  Wembley, London
Chiellini Alba
Sportal Nenavaden šov italijanskega kapetana, ki ga je spremljal ves svet #video
Leonardo Bonucci, Italija
Sportal Enega izmed italijanskih junakov zamenjala za navijača in nasmejala svet #video
Anglija : Danska, Euro 2020, Jordan Henderson
Sportal Anglija 13. finalist in peti domačin v finalu
Italija : Španija, polfinale Euro 2020
Sportal "Oba finalista sta tu zasluženo"
Španija : Italija
Sportal Statistika na strani Italije, a Anglija igra doma
 

Italija : Anglija 4:3 po 11-m (1:1, 1:1, 1:1, 0:1)

Izvajanje kazenskih strelov:

  • Kot prvi je 11-metrovko izvajal Italijan Domenico Berardi in zadel v polno. 2:1 za Italijo!
  • Kapetan Anglije Harry Kane je izenačil na 2:2.
  • Prvi zapravljeni strel. Jordan Pickford je ubranil kazenski strel Andrei Belottiju. Ostaja 2:2.
  • Harry Maguire je bil natančen. Anglija vodi s 3:2 in je v prednosti.
  • Leonardo Bonucci, strelec Italije v 67. minuti, je izenačil na 3:3.
  • Zdaj so zapravili strel z bele točke tudi v taboru Angležev. Marcus Rashford je zatresel desno vratnico, ostaja 3:3.
  • Federico Bernardeschi je s pogumnim strelom po sredini vrat popeljal Italijo v vodstvo s 4:3.
  • Gianluigi Donnarumma je ubranil strel Jadona Sancha. Angleži so v šoku, Italija ima priložnost za zmago in evropski naslov.
  • Jorginho je zapravil zaključno žogico za naslov. S pomočjo vratnice je Jordan Pickford ubranil strel Brazilca z italijanskim potnim listom. Ostaja 4:3 za Italijo.
  • Anglija je imela priložnost za izenačenje. Bukayo Saka bi lahko izenačil, a je Gianluigi Donnarumma prebral njegovo namero, ubranil strel in poskrbel za veliko slavje Italije. Wembley je v šoku, angleški navijači ne skrivajo solz, Italijani pa proslavljajo z okrog šest tisoč navijači, ki so prišli do dragocene vstopnice. Italija je novi evropski prvak.

Konec drugega dela podaljška, v katerem ni bilo resnejših priložnosti. Ostalo je pri 1:1, novega evropskega prvaka bodo podali kazenski streli.

 

Konec prvega dela podaljška. Konec prvega dela podaljška. Ekipi nista veliko tvegali, ampak se disciplinirano branili, tako da so izostale večje priložnosti. Še najbližje zadetku so bili Italijani v 103. minuti, ko je Federico Bernardeschi, ki je v 86. minuti vstopil v igro namesto soimenjaka Chiese, zamudil za ščepec sekunde po podaji Emersona, nato pa je Jordan Pickford razčistil situacijo. Ostaja 1:1.

Konec rednega dela. Ker je ostalo pri rezultatu 1:1, se bo na Wembleyju igral podaljšek. Ljubitelje nogometa čaka vsaj še 30 minut spektakla.

90. minuta: mreži Italije in Anglije se do zadnje minute rednega dela nista več tresli, še najlepšo priložnost pa je v 73. minuti zapravil Domenico Berardi. Sledi šestminutni sodnikov podaljšek

Goooooool! 1:1! 67. minuta. Italija je izenačila. Angleški navijači na Wembleyju, ki so bili pred tem v deliriju, so utihnili, od navdušenja pa norijo privrženci Azzurrov, ki jih je na današnji tekmi okrog 7 tisoč. V polno je zadel Leonardo Bonucci. Italijani so izvajali kot, nato je rezervist Bryan Cristante podaljšal žogo do Marca Verrattija, ki je z glavo zadel okvir vrat, nato pa je Jordan Pickford ubranil strel, a žogo odbil le do izkušenega branilca Juventusa, ki je z neposredne bližine zabil žogo v mrežo. To je njegovi osmi zadetek v državnem dresu, Italija je zasluženo prišla do izenačenja. Razmerje strelov v okvir vrat znaša 4:1 za Mancinijevo četo.

Veselje azzurrov po zadetku Leonarda Bonuccija za 1:1 | Foto: Reuters Veselje azzurrov po zadetku Leonarda Bonuccija za 1:1 Foto: Reuters

62. minuta: Italija je vse nevarnejša. Federico Chiesa je tokrat namučil Jordana Pickforda in ga prisilil k vrhunskemu posredovanju, ko je preprečil izenačenje. Napadalec Juventusa je nevarno streljal v desni spodnji kot angleških vrat, a je čuvaj mreže Evertona preprečil najhujše. Pritisk Azzurrov je vse večji, a se štirikratnim svetovnim prvakom vse bolj mudi, saj je do konca le še 30 minut.

49. minuta: Lorenzu Insigneju se je ponudila priložnost za izenačenje. S prostega strela, razdalja je znašala okrog 18 metrov, je zgrešil cilj. Žoga je švignila tik nad prečko.

Konec prvega polčasa. Anglija odhaja na počitek z zadovoljnimi obrazi. Otočani vodijo z 1:0, Italijani pa si niso znali priigrati večje priložnosti, po kateri bi pošteno zadišalo po zadetku, s tem pa tudi izenačenju. Okrog 65 tisoč gledalcev na Wembleyju je tako v prvem polčasu videlo le en zadetek, ekspresno, to je tudi rekord finalov evropskih prvenstev, ga je dosegel Luke Shaw.

45. minuta: Azzurri so vse bližje izenačenju. Najprej je na začetku sodnikovega podaljška nevarno streljal Ciro Immobile, a se je angleška obramba izkazala in pravočasno blokirala strel, v nadaljevanju akcije pa je proti vratom gostiteljem streljal Marco Verratti. Udarec je bil preslaboten, tako da ni povzročal težav angleškemu vratarju. Jordan Pickford je zlahka ukrotil strel, ostaja 1:0 za tri leve.

35. minuta: Italijani so v deževnem Londonu prvič resneje zapretili. Federico Chiesa se je ob prodoru odločil za strel z roba kazenskega prostora, a je žoga po močnem strelu po tleh švignila mimo leve vratnice. Ostaja pri tesnem vodstvu Angležev.

30. minuta: Angleži so odlično razorožili najbolj nevarne italijanske nogometaše, ki so v dozdajšnjem poteku Eura navduševali z napadalno in kombinatorno igro. Azzurri zaostajajo, tako da morajo nujno premagati Jordana Pickforda, če še želijo vztrajati v boju za evropski naslov, a si v uvodni tretjini srečanja niso priigrali omembe vrednejše priložnosti. Nasploh je srečanje siromašno, kar se tiče strelov na gol. Italija vodi z 2:1, a še ni usmerila niti enega strela v okvir vrat. Angleži so ga že v 2. minuti prek Luka Shawa

Luke Shaw je Anglijo v vodstvo popeljal že po slabih dveh minutah. To je najhitrejši zadetek v zgodovini finalov evropskih prvenstev. | Foto: Reuters Luke Shaw je Anglijo v vodstvo popeljal že po slabih dveh minutah. To je najhitrejši zadetek v zgodovini finalov evropskih prvenstev. Foto: Reuters

Gooooooool! 0:1! 2. minuta. Kdo bi si mislil, da bo Anglija prvič zatresla italijansko mrežo že po slabih dveh minutah! Azzurri, ki so na zadnjih 33 tekmah neporaženi in so v tem obdobju prejeli zgolj 10 zadetkov, so morali po žogo v mrežo že v 2. minuti. Angleži so z igrivo akcijo, kapetan Harry Kane je domiselno zaposlil Kierana Trippierja, ta pa je z desne strani odlično našel Luka Shawa. Levi bočni branilec treh levov, ki je na tem prvenstvu blestel z asistencami, je z bližine premagal Gianluigija Donnarummo in spravil navijače na Wembleyju v delirij! Kako se bo na zgodnji zadetek Anglije odzvala Italija?

Najhitrejši zadetek v zgodovini finalov

Angleški reprezentant Luke Shaw, ki je premagal Gianluigija Donnarummo že v 2. minuti, je poskrbel za rekord evropskih prvenstev. Tako hitro ni še nikoli padel zadetek v finalu prvenstev stare celine. Branilec Manchester Uniteda je sploh svoj prvi zadetek v državnem dresu dosegel po 116 sekundah in krepko popravil prejšnji rekord. Pred tem je za najhitrejši zadetek v finalih EP veljal zadetek Španca Jesusa Marie Perede, ki je zadel v polno v 6. minuti finala proti Sovjetski zvezi daljnega leta 1964.

Luke Shaw je dosegel strelski prvenec za angleško reprezentanco v 16. nastopu, hkrati pa poskrbel še za najhitrejši zadetek v zgodovini finalnih dejanj EP. | Foto: Reuters Luke Shaw je dosegel strelski prvenec za angleško reprezentanco v 16. nastopu, hkrati pa poskrbel še za najhitrejši zadetek v zgodovini finalnih dejanj EP. Foto: Reuters

Shaw je tako popravil 57 let star rekord, to pa je bil tudi četrti najhitrejši zadetek v zgodovini evropskih prvenstev. Še vedno velja za rekorderja Rus Dmitrij Kiričenko, ki je na Euru 2004 na Portugalskem za uvodni gol potreboval le 67 sekund, drugi na večni lestvici je Danec Yussuf Poulsen, ki je belgijsko mrežo letos v Köbenhavnu zatresel po 99 sekundah, tretji pa poljski golgeter Robert Lewandowski, ki je popeljal rdeče-bele v vodstvo proti Portugalski na Euru 2016 po 100 sekundah. Portugalci so pozneje postali evropski prvaki.

Začetek dvoboja ob 21. uri. Glavni sodnik je Nizozemec Björn Kuipers.

Finale Eura, ki se je po marsičem zapisal v zgodovino, je zavzeto spremljal tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin. Po koncu dvoboja je predal pokal zmagovalcu. | Foto: Reuters Finale Eura, ki se je po marsičem zapisal v zgodovino, je zavzeto spremljal tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin. Po koncu dvoboja je predal pokal zmagovalcu. Foto: Reuters

Znani sta obe začetni enajsterici. Pri Otočanih je prednost pred Bukayo Sakajem dobil Kieran Trippier, soigralec Jana Oblaka pri Atleticu iz Madrida. Tako se je angleški selektor Gareth Southgate vendarle odločil za postavitev 3-5-2 oziroma 3-4-3, če bo Mason Mount bolj dejaven na položaju krilnega napadalca. Mladi zvezdnik Manchester Cityja Phil Foden zaradi poškodbe stopala ne bo kandidiral za srečanje.

Italija: Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Immobile, Insigne

Anglija: Pickford; Walker, Stones, Maguire; Trippier, Rice, Phillips, Mount, Shaw; Sterling; Kane

Ne spreglejte