Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 6. 2021,
0.06

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,00

10

Natisni članek

Gareth Southgate Zlatko Dalić Češka škotska nogometna reprezentanca angleška nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca Euro 2020

Sreda, 23. 6. 2021, 0.06

2 leti, 10 mesecev

Euro 2020 (12. dan)

Zgodovinski uspeh Hrvaške, Anglija na vrhu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,00

10

Anglija Češka | Anglijo je v vodstvo popeljal Raheem Sterling, edini strelec treh levov v skupinskem delu, ki so ga Angleži končali z nedotaknjeno mrežo. | Foto Reuters

Anglijo je v vodstvo popeljal Raheem Sterling, edini strelec treh levov v skupinskem delu, ki so ga Angleži končali z nedotaknjeno mrežo.

Foto: Reuters

V skupini D je bilo razburljivo do zadnje sekunde. Anglija je s tesno zmago nad Češko na Wembleyju (1:0) poskočila na vrh, na drugo mesto se je, potem ko je v Glasgowu pokvarila zabavo gostiteljem (3:1) in prvič v zgodovini, to je bil njun šesti medsebojni dvoboj, premagala Škotsko, povzpela Hrvaška. Čehi so si preboj v osmino finala zagotovili kot ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip.

Euro 2020 (12. dan), 3. krog:

Skupina D:
Torek, 22. junij:
Hrvaška : Škotska 3:1 (1:1)
Vlašić 17., Modrić 62., Perišić 77.; McGregor 42.
Poročilo s tekme

Češka : Anglija 0:1 (0:1)
Sterling 12.
Poročilo s tekme   

Lestvica:
1. Anglija* 3 tekme – 7 točk
2. Hrvaška* 3 – 4
3. Češka* 3 – 4
4. Škotska 3 – 1

* uvrščena v osmino finala

V torek niso na evropskih zelenicah potekale le reprezentančne, ampak tudi klubske tekme. Zagnalo se je kolesje nove sezone evropskega klubskega nogometa. V Albaniji sta bili slab mesec po finalu lige prvakov, v katerem je Chelsea spravil v žalost Manchester City, odigrani tekmi predkroga elitnega tekmovanja. V Elbasanu in Draču sta se zmag veselila prvaka Kosova in Andore, na drugem delu Evrope, na Otoku, se je na velikih stadionih v Londonu in Glasgowu na Euru odločalo o končnem vrstnem redu skupine D.

Fotogalerija s tekme v Glasgowu:

Fotogalerija
1 / 17

Hrvaška v šestem poskusu le ugnala Škotsko

Ker se je že pred zadnjim krogom vedelo, da sta si Anglija in Češka že zagotovili napredovanje, vprašanje je bilo le, katero mesto bosta zasedli po tretjem nastopu, sta bila večjega pritiska deležni Hrvaška in Škotska. Obračunali sta v Glasgowu, tako da so Škoti računali na pomoč bučnih in fanatičnih navijačev. Lovili so zgodovinski podvig, saj so nastopili na 11. velikem tekmovanju, a se nikoli še niso prebili v izločilni del. Škotom ni uspelo niti tokrat. Hrvaška je bila na srečanju, v katerem bi v primeru neodločenega rezultata izpadli obe izbrani vrsti, boljša.

Veselje Calluma McGregorja po izenačenju na 1:1. Pozneje se je izkazalo, da je bil to edini škotski gol  na tem Euru. | Foto: Reuters Veselje Calluma McGregorja po izenačenju na 1:1. Pozneje se je izkazalo, da je bil to edini škotski gol na tem Euru. Foto: Reuters

Če so gostitelji po izenačenju Calluma McGregorja (1:1) – to je bil edini zadetek Škotov na tem Euru, s tem pa so se izognili sramoti, da bi (p)ostali edini udeleženec Eura brez doseženega gola – še poskrbeli za delirij na tribunah Hampdena Parka, je drugi polčas povsem pripadel slovenskim sosedom.

Luka Modrić je s prekrasnim zadetkom, ko je neubranljivo zatresel škotsko mrežo po mojstrskem udarcu z zunanjim delom stopala, ponovno povedel Hrvaško v vodstvo, ko pa je Ivan Perišić povišal prednost na 3:1, si je Hrvaška zagotovila prepotrebno prednost za zgodovinsko zmago nad Škoti. Ni je več izpustila iz rok, ampak se uvrstila v osmino finala.

Končni rezultat je po natančnem strelu z glavo postavil Ivan Perišić, ki je na velikih tekmovanjih za Hrvaško dosegel že devet zadetkov in se na večni lestvici izenačil z nepozabnim golgeterjem Davorjem Šukerjem. | Foto: Reuters Končni rezultat je po natančnem strelu z glavo postavil Ivan Perišić, ki je na velikih tekmovanjih za Hrvaško dosegel že devet zadetkov in se na večni lestvici izenačil z nepozabnim golgeterjem Davorjem Šukerjem. Foto: Reuters

V šestem medsebojnem dvoboju so tako hrvaški nogometaši prvič premagali Škotsko, s tem pa nadaljevali izjemen učinek slovenskih sosedov na letošnjem Euru, saj so si po Italijanih in Avstrijcih, ki se bodo neposredno udarili v osmini finala, med 16 najboljših uvrstili še Hrvati. V sredo bodo omenjeno možnost naskakovali še Madžari.

Hrvaški selektor Zlatko Dalić je bil pred srečanjem deležen nemalo kritik, po sladki zmagi, ki je rdeče-bele popeljala na drugo mesto v skupini D (in dvoboj osmine finala v Köbenhavnu proti "podprvaku" skupine E), si je lahko pošteno oddahnil.

Hrvaška Škotska
Sportal Hrvaška pokvarila škotsko zabavo

Hrvaški je uspel podvig. Prvič v zgodovini (na šesti medsebojni tekmi) je končno premagala Škotsko, prvič v zgodovini si je na velikem tekmovanju z zmago v zadnjem krogu skupinskega dela priigrala napredovanje. Pred tem je bila neuspešna v petih tovrstnih poizkusih. Hrvaški nogometaši so tudi prvič zmagali na dvoboju v Glasgowu. To jim je uspelo v četrtem nastopu v največjem škotskem mestu, ki je prvič gostil tekme evropskega prvenstva.

Angleži spet niso prejeli zadetka

Pošteno si je lahko oddahnil tudi selektor Anglije Gareth Southgate. Uresničila se mu je želja, da bi izločilni del nadaljeval na Wembleyju. Trije levi so še tretjič zapored ohranili mrežo nedotaknjeno, zmago nad Čehi pa je zagotovil Raheem Sterling, z dvema zadetkoma tudi edini strelec Otočanov v skupinskem delu. Že v drugi minuti je zatresel okvir čeških vrat, deset minut pozneje pa spravil na noge angleške navijače z zadetkom, doseženim po imenitni podaji Jacka Grealisha.

Fotogalerija s tekme v Londonu:

Fotogalerija
1 / 8

Češka je na lestvici padla na tretje mesto in si zagotovila napredovanje med 16 najboljših kot ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip. Za Hrvaško je na lestvici zaostala le zaradi manjšega števila danih zadetkov.

Anglijo čaka v osmini finala zelo zahteven tekmec. V Londonu se bo namerila na drugouvrščeno zasedbo v skupini F, kjer bo to nekdo izmed trojice Francija, Nemčija in Portugalska, še vedno pa je v igri za napredovanje tudi Madžarska.

Anglija Češka
Sportal Angleži ostajajo na Wembleyju, Čehi padli na tretje mesto

Euro 2020 (12. dan), 3. krog:

Skupina D:
Torek, 22. junij:
Hrvaška : Škotska 3:1 (1:1)
Vlašić 17., Modrić 62., Perišić 77.; McGregor 42.
Poročilo s tekme

Češka : Anglija 0:1 (0:1)
Sterling 12.
Poročilo s tekme   

Lestvica:
1. Anglija* 3 tekme – 7 točk
2. Hrvaška* 3 – 4
3. Češka* 3 – 4
4. Škotska 3 – 1

* uvrščena v osmino finala

Kdo si je na Euru že zagotovil napredovanje? (12 od 16)

Zmagovalci skupin: Italija, Belgija, Nizozemska, Anglija
Drugouvrščeni v skupinah: Wales, Danska, Avstrija, Hrvaška
Med najboljšimi štirimi tretjeuvrščenimi v skupinah: Češka, Švica
So že med 16, a še ne vedo, na katerem mestu: Švedska, Francija

V čakalni vrsti za najboljše štiri tretjeuvrščene ekipe sta Finska in Ukrajina.

Trenutna lestvica tretjeuvrščenih moštev:

1. Češka 3 tekme – 4 točke (gol razlika 3:2)
2. Švica 3 – 4 (4:5)
3. Portugalska 2 – 3 (5:4)
4. Ukrajina 3 – 3 (4:5)
5. Finska 3 – 3 (1:3)
6. Španija 2 – 2 (1:1)

Pari osmine finala Eura 2020:

Sobota, 26. junij:
Wales – Danska (18.00, Amsterdam)
Italija – Avstrija (21.00, London)

Nedelja, 27. junij:
Nizozemska – 3D/E/F (18.00, Budimpešta)
Belgija – 3A/D/E/F (21.00, Sevilla)

Ponedeljek, 28. junij:
Hrvaška – 2E (18.00, Köbenhavn)
1F – 3A/B/C (21.000, Bukarešta)

Torek, 29. junij:
Anglija – 2F (18.00, London)
1E – 3A/B/C/D (21.00, Glasgow)

pitch invader
Sportal Incident na Euru: mladenka prelisičila varnostnike #foto
Wembley
Sportal Wembley bo v polfinalu in finalu Eura še kako poln
Ne spreglejte