Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2021,
18.04

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

16

Natisni članek

Peter Liese Aleksander Čeferin Ursula von der Leyen Angela Merkel UEFA Wembley Euro 2020

Torek, 22. 6. 2021, 18.04

2 leti, 10 mesecev

Lahko bo 60 tisoč navijačev

Wembley bo v polfinalu in finalu Eura še kako poln

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

16

Wembley | Wembley bo letos prizorišče sklepnih dejanj Eura. | Foto Guliverimage

Wembley bo letos prizorišče sklepnih dejanj Eura.

Foto: Guliverimage

Polfinalno in finalno tekmo evropskega prvenstva v nogometu si bo na stadionu Wembley v Londonu lahko ogledalo 60 tisoč navijačev, so danes sporočile britanske oblasti, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP. Evropski poslanec Peter Liese je poslal odprto pismu predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu, oglasila se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Oblasti na Otoku so namreč sprostile nekatere ukrepe, po novem pa bodo lahko tribune na nekaterih športnih dogodkih na prostem zasedene 75-odstotno.

Anglija Češka
Sportal Zgodovinski uspeh Hrvaške, Anglija na vrhu

Britanska vlada je že pretekli teden potrdila načrte za 20 pilotnih dogodkov, ki se bodo lahko odvili s prisotnostjo gledalcev, med njimi sta tudi EP v nogometu in teniški turnir v Wimbledonu.

Nogometna tekma osmine finala 29. junija na Wembleyju bo odigrana pred polovično zasedenostjo stadiona, kar pomeni približno 40.000 navijačev. Tekme angleške reprezentance v skupinskem delu so že bile vključene v raziskovalni program vlade, tudi današnja zadnja proti Češki pa bo odigrana pred 22.500 gledalci, kar predstavlja 25-odstotno zasedenost nacionalnega stadiona.

Evropski poslanec poslal odprto pismu predsedniku Uefe

Iz vrst Evropskega parlamenta je sicer na temo sproščanja ukrepov na Otoku evropski poslanec iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) in član parlamentarnega odbora za javno zdravje Peter Liese poslal odprto pismo predsedniku Evropske nogometne zveze (Uefa), Slovencu Aleksandru Čeferinu.

Anglija je v uvodnem nastopu na Euru pred okrog 14 tisoč gledalci premagala Hrvaško z 1:0. | Foto: Reuters Anglija je v uvodnem nastopu na Euru pred okrog 14 tisoč gledalci premagala Hrvaško z 1:0. Foto: Reuters

Uefo je opozoril na nevarnosti, ki so posledica koronskih razmer in zlasti različice "delta" v času nadaljnjega poteka nogometnega EP. "Zdravstvene razmere, zlasti v Veliki Britaniji, so spet zelo nevarne. Nova različica, ki je veliko bolj nevarna, se hitro širi. Naše zdravje je prednostna naloga. Širjenje različice 'delta' onemogoča, da bi si 40.000 ali več gledalcev ogledalo tekme na londonskem stadionu. Nujno je treba poostriti higienske ukrepe. Morda je neizogibna celo selitev drugam," je opozoril Liese.

Razprodana Arena Puškaš v Budimpešti na tem Euru poka po šivih. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Razprodana Arena Puškaš v Budimpešti na tem Euru poka po šivih. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nemški politik in zdravnik je ocenil tudi navedbe, da bi lahko prizorišče finalne tekme iz Londona preselili na primer v Budimpešto. "Uefa ne bi smela izbirati nadomestnih prizorišč glede na to, kje je dovoljeno največ gledalcev, ampak glede na to, kateri stadion ali mesto ima najboljši higienski koncept in kje je zdravstveno varstvo najbolje zagotovljeno. Polni stadioni, kot da koronavirus ne obstaja več, so zato slab znak. Uefa bi morala dati prednost zdravju pred komercialnimi vidiki," je še dodal Liese.

Uefa 2020 Euro Koronavirus
Sportal Uefa z rezervnim načrtom za finale

Merklova opozarja Uefo

Angela Merkel je navijačica nemškega kluba Energie Cottbus. Tako je pred leti stiskala pesti v bundesligi za izbrance Bojana Prašnikarja. | Foto: Reuters Angela Merkel je navijačica nemškega kluba Energie Cottbus. Tako je pred leti stiskala pesti v bundesligi za izbrance Bojana Prašnikarja. Foto: Reuters Nad sprostitvami je zaskrbljena tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), kot poroča AFP. "Pri WHO smo zaskrbljeni nad sproščanjem ukrepov v nekaterih državah prirediteljicah evropskega prvenstva. Na nekaterih stadionih bo lahko več gledalcev, kljub temu da se že pozna porast primerov okužb," so zapisali pri WHO.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen opozorila krovno evropsko nogometno zvezo, naj "ravna odgovorno", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Upam, da bo Uefa v luči zadnjih sprostitev ravnala odgovorno. Menim, da ne bi bilo dobro, da bi bili stadioni polni," je še pred odločitvijo britanske vlade zbranim novinarjem po srečanju z von der Leynovo dejala Merklova.

V času EP, ki poteka v 11 evropskih mestih, je polno zaseden zgolj stadion v Budimpešti. Tam bo na sporedu še ena tekma v skupinskem delu (Francija - Portugalska) ter ena tekma osmine finala. Obe madžarski tekmi v skupinskem delu pa si je lahko ogledalo 61.000 gledalcev.

pitch invader
Sportal Incident na Euru: mladenka prelisičila varnostnike #foto
Ne spreglejte