Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
3. 6. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Euro 2016

Petek, 3. 6. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Zgodovina evropskih prvenstev v nogometu (1.) - Francija 1960

Jugoslovani utišali Park princev, Sovjeti pa Evropo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
EP 1960 Sovjetska zveza | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zgodovina evropskih prvenstev v nogometu sega v leto 1960, ko so prvi zaključni turnir gostili Francozi. Krstni naslov je osvojila reprezentanca Sovjetske zveze, pri kateri je v vratih blestel Lev Jašin. Jugoslovani so v dramatičnem polfinalnem srečanju, lepotici prvenstva, šokirali gostitelje z zmago s 5:4.

Svetovno prvenstvo, pokal državnih prvakov (predhodnica današnje lige prvakov), evropsko prvenstvo … Vsi so zrasli na zelniku francoskih nogometnih navdušencev. Henri Delaunay je idejo o "Euru" predstavil že leta 1927. Uresničila se je 33 let pozneje, tudi po zaslugi njegovega sina Pierra.

Pokal, namenjen evropskemu prvaku, je poimenovan po Henriju Delaunayu. | Foto: Pokal, namenjen evropskemu prvaku, je poimenovan po Henriju Delaunayu. Da je Evropa dobila svoje prvenstvo, je bilo treba najprej ustanoviti krovno zvezo. Evropska nogometna zveza (UEFA) je nastala leta 1954. Prvih pet let je bil njen sedež v Parizu, nato pa se je preselil v Švico. Na kongresu v Köbenhavnu (1957) je bilo sklenjeno, da gre zares. In to za las, saj je 33 članic poskrbelo za stresno glasovanje 17:16, v zadnjem trenutku pa je na stran držav, ki so želele sodelovati na prvem evropskem prvenstvu, prestopila še Irska.

V čast Delaunaya, nekdanjega glavnega tajnika Francoske nogometne zveze, njegovo ime še danes nosi lovorika za najboljšega, prvi zaključni turnir, na katerem so nastopile štiri najboljše reprezentance, pa je gostila prav domovina "galskih petelinov".

V kvalifikacijah, potekale so po sistemu izločanja, je nastopilo le 17 ekip, polfinalistke so se preselile v Francijo. Konkurenca je bila oslabljena, saj je manjkalo kar nekaj zahodnih velesil. Za evropski naslov se niso potegovale ZR Nemčija, Italija, Anglija, Belgija, Nizozemska, Švedska, Škotska, Švica ...

Jerković bi pokleknil in poljubil sodnikove čevlje

Prva evropska krona se je podeljevala od 6. do 10. julija. Poleg Francije so jo naskakovale še tri "vzhodnjakinje": Sovjetska zveza, Češkoslovaška in Jugoslavija. Presenetljivo med njimi ni bilo favoritinje Madžarske, ki so jo Sovjeti nadigrali v prvem krogu kvalifikacij. Španija, takrat so Francisco Gento, Luis Suarez, Alfredo di Stefano in druščina blesteli, je zaradi trme diktatorskega generala Franca in političnih razlogov bojkotirala četrtfinalna dvoboja s Sovjetsko zvezo.

Šesti julij 1960 je prinesel eno najbolj razburljivih srečanj v zgodovini največjih tekmovanj. Jugoslavija je s 5:4 utišala pariški Park princev in spravila gostitelje na kolena. Francozi so vodili s 3:1 in 4:2, a je Dinamov dvojec Knez-Jerković v zadnjih 15 minutah zagotovil ''modrim'' dragoceni skalp. Zmagoviti zadetek je dosegel Dražan Jerković. Ko se je zatresla mreža, je glavni sodnik Belgijec Gaston Grandain odšel k pomočniku, saj je imel vtis, da je bil zadetek dosežen z nedovoljenega položaja. Takrat naj bi po poznejšem pričevanju nekaterih igralcev prišlo do komičnega zapleta: "Gospod sodnik, rad vas imam. Prosim, da mi ne razveljavite zadetka. Lahko pokleknem in vam poljubim čevlje. Prosim, ne razveljavite mojega prelepega zadetka," naj bi dejal Jerković, sodnik, presenečen nad komičnim prizorom, pa je po krajšem razmisleku priznal gol. Francozi do konca tekme niso več našli načina, kako izenačiti na 5:5.

Francija, edina "zahodna" polfinalistka, je obmolknila, od pričakovanega nogometnega slavja je ostalo le bore malo. Izgubila je še dvoboj za tretje mesto, finale pa je postregel s silovito napetostjo. Odločil ga je šele podaljšek. Jugoslovani so vodili do 49. minute, sedem minut pred koncem drugega dela podaljška pa je srečanje odločil Viktor Vladimirovič Ponedeljnik. Poleg izjemnega sovjetskega vratarja Leva Jašina najbolj zaslužen za odmevno lovoriko.

Sovjeti so na evropsko prvenstvo v Franciji prvič poslali ekipo, v kateri so dobili priložnost tudi nogometaši, ki so nase opozarjali zunaj Moskve in "tedanjega" Leningrada. Ponedeljnik si je z dvema zadetkoma na zaključnem turnirju na lestvici najboljših strelcev razdelil prvo mesto še s štirimi nogometaši. Med njimi sta bila tudi "partizanovec" Milan Galić in "dinamovec" Jerković.

Zanimivosti:

Do leta 1968 se je tekmovanje nosilo ime Pokal evropskih narodov, ki je preraslo v evropsko prvenstvo. Od leta 1996 se je oprijela skrajšava Euro.

Skupaj s kvalifikacijami je bil najboljši strelec turnirja Just Fontaine. Dosegel je šest zadetkov, na zaključnem turnirju zaradi poškodbe ni igral.

Sovjetska zveza, prvi evropski prvak, na tekmovanju stare celine ni nikoli več ponovila tako odmevnega uspeha. V Francijo je prispela kot aktualni olimpijski prvak.

V finalu je sodil Anglež Arthur Ellis. Tako kot v finalu prve izvedbe pokala državnih prvakov leta 1956. Na istem štadionu v Parizu, kjer je Real Madrid ugnal Stade de Reims s 4:3.

Jugoslavija, evropski podprvak, je dva meseca pozneje dočakala prvi (in tudi edini) veliki naslov. Osvojila je olimpijski turnir v Rimu.

Jugoslavija je v kvalifikacijah debitirala 31. maja 1959, ko je v Beogradu ugnala Bolgarijo z 2:0. Že v 1. minuti je zadel v polno Milan Galić, ki je takrat debitiral za reprezentanco. Na EP je bil izbran v idealno enajsterico prvenstva.

  Francoski zvezdniški napadalec Just Fontaine (na sredini) zaradi poškodbe ni zaigral na zaključnem turnirju EP 1960. | Foto: Francoski zvezdniški napadalec Just Fontaine (na sredini) zaradi poškodbe ni zaigral na zaključnem turnirju EP 1960.

Evropski pokal narodov 1960, zaključni turnir:

Finale, 10. julij 1960:
Pariz, Park princev, 17.966 gledalcev
Sovjetska zveza : Jugoslavija 2:1 po pod. (1:1, 0:1)
Metreveli 49., Ponedeljnik 113.; Galić 43.

Za 3. mesto, 9. julij 1960:
Štadion Velodrome, Marseille, 9.438 gledalcev
Češkoslovaška : Francija 2:0 (0:0)
Bubnik 58., Pavlovič 88.

Polfinale, 6. julij 1960:
Park prinčev v Parizu, 26.370 gledalcev
Francija : Jugoslavija 4:5 (2:1)
Vincent 12., Heutte 43., 62., Wisnieski 53.; Galić 11., Žanetić 55., Knez 75., Jerković 78., 79.

Štadion Velodrome v Marseillu, 25.184 gledalcev
Češkoslovaška : Sovjetska zveza 0:3 (0:1)
Ivanov 34., 56., Ponedeljnik 66.

Pred začetkom 14. evropskega prvenstva v nogometu, ki ga bo letos gostila Francija, se bomo na Sportalu vsak dan po dvakrat odpravili v preteklost in se spomnili prejšnjih izvedb. Začeli bomo s krstno, ki jo je leta 1960 gostila Francija. Konkurenca je bila zdesetkana, naslov pa je osvojila Sovjetska zveza ...

 

Ne spreglejte