Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
28. 5. 2016,
0.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Euro 2016

Sobota, 28. 5. 2016, 0.19

6 let, 7 mesecev

ZGODOVINA EVROPSKIH PRVENSTEV

Od Francije do Francije, vmes pa je minilo 56 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zgodovina evropskih nogometnih prvenstev je razvejana, daljša od pol stoletja in bogata. Najbolj je osrečila Nemce, saj so v finalu nastopili že šestkrat, s tremi naslovi pa si na večni lestvici zmagovalcev delijo prvo mesto s Španci.

Rdeča furija bo letos v Franciji branila naslov evropskega prvaka. Kot prva evropska reprezentanca ga je osvojila že dvakrat zapored (2008 in 2012), zdaj pa ima priložnost, da nadaljuje sanjski niz in prevlado v evropskem nogometu.

Zgodovina izvedb evropskih prvenstev sega v leto 1960, ko je Evropska nogometna zveza (Uefa) priredila prvo odmevno tekmovanje. Potekalo je na francoskih tleh, kjer so se zbrale štiri najboljše ekipe. Naslov je osvojila Sovjetska zveza in v napetem finalu v Parizu po podaljšku premagala Jugoslavijo. Dvoboj držav, ki sta pred dobrima desetletjima prenehali obstajati, namesto njih pa je nastalo mnoštvo mladih držav, je postregel s prvim vrhuncem evropskega prvenstva.

 

Pozneje jih je bilo še ogromno. Španija je prvič postala prvakinja leta 1964, ko je izkoristila prednost domačega igrišča, leta 1968 se je na domačih tleh naslov veselila Italija, ki je za zmago potrebovala dve tekmi proti Jugoslaviji, leta 1972 pa je prvič nase opozorila Nemčija. Takratna ZRN je predstavila generacijo, ki je dve leti pozneje postala še svetovni prvak. Leta 1976 je evropske favorite presenetila Češkoslovaška in v Jugoslaviji prekrižala načrte Zahodnim Nemcem, nato pa se je evropska krovna zveza odločila, da bo odslej na zaključnih turnirjih nastopalo osem ekip.

Kvalifikacije so postale še bolj zanimive, na EP 1980 v Italiji pa so se na prestol povzpeli Nemci. Leta 1984 se je Euro vrnil v Francijo, galski petelini pa so s pomočjo 12. igralca, glasnega občinstva, preskočili vse ovire. Leto 1988 je osrečilo privržence Nizozemske, leta 1992 pa je na Švedskem nogometno Evropo presenetila južna soseda Danska, ki se je prvenstva udeležila le zaradi tega, ker je na področju Jugoslavije že divjala vojna. Danci so šli do konca.

Španija prva, ki je ubranila naslov

Leta 1996, takrat so prvič v kvalifikacijah sodelovali tudi najboljši slovenski nogometaši, je bilo na delu že 16 udeležencev. Nemci so na Otoku osvojili nov naslov evropskega prvaka, leta 2000 pa se je med elito znašla tudi Slovenija. Izpadla je po skupinskem delu, a zapustila dober vtis, Francija pa je v finalu po zlatem zadetku Davida Trezegueta spravila v jok Italijo. Na Portugalskem, pred 12 leti, je nogomet poskrbel za eno največjih senzacij v zgodovini evropskih prvenstev, saj je naslov pristal v rokah Grkov.

Tako so španski ljubitelji nogometa leta 2012 pričakali evropske prvake. | Foto: Tako so španski ljubitelji nogometa leta 2012 pričakali evropske prvake.

Leta 2008 sta prvenstvo gostili Avstrija in Švica, v neposredni bližini Slovenije pa je smetano pobrala Španija. Rdeča furija je nadaljeval zmagovalni niz na SP 2010, na Euru 2012 na Poljskem in v Ukrajini pa dokazala, da ne želi zapustiti vrha. Naslov bo branila v Franciji in upala, da se v zgodovino Eura zapiše kot prva država, ki bi si na glavo nadela tri zaporedne krone.

Ne spreglejte