Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 6. 2021,
23.41

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,27

2

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Belgija Češka nizozemska nogometna reprezentanca Portugalska Euro 2020

Nedelja, 27. 6. 2021, 23.41

2 leti, 10 mesecev

Euro 2020, 15. dan

Belgija po veliki drami izločila evropske prvake

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,27

2

Portugalska Belgija | Thorgan Hazard je v končnici prvega polčasa z izvrstnim strelom z razdalje popeljal Belgijo v vodstvo. | Foto Reuters

Thorgan Hazard je v končnici prvega polčasa z izvrstnim strelom z razdalje popeljal Belgijo v vodstvo.

Foto: Reuters

Na evropskem prvenstvu v nogometu so znani že štirje četrtfinalisti. Italiji in Danski sta se v nedeljo pridružili še Češka in Belgija. Čehi so v Budimpešti presenetili Nizozemsko (2:0) in po rdečem kartonu Matthijsa de Ligta nadigrali tulipane, rdeči vragi pa so v nogometni poslastici v Sevilli po zaslugi mojstrskega zadetka Thorgana Hazarda izločili Portugalsko (1:0), ki tako ne bo ubranila evropskega naslova.

Ivan Perišić
Sportal Šok za Hrvaško! Perišić okužen s "korono".

Po pestri soboti, ko sta se med najboljših osem zavihteli Danska (4:0 proti Walesu) in Italija (2:1 po podaljšku proti Avstriji), sta bili dve tekmi osmine finala tudi v nedeljo. Začelo se je v soseščini Slovenije.

Čehi z igralcem več nadigrali Nizozemce

"Na tem Euru bi šteli za uspeh, če bi se prebili vsaj v polfinale. Seveda pa bi si najbolj želeli postati novi prvaki. Ne želimo se uvrstiti le v finale, ampak osvojiti Euro," je pred dvobojem v Budimpešti razmišljal selektor tulipanov Frank de Boer. Njegove želje se niso uresničile, tulipani so se spotaknili že na uvodni stopnički izločilnega dela in razočarani zapuščali madžarsko prestolnico, ki jo je v nedeljo obiskalo na tisoče nizozemskih navijačev. Niso imeli razlogov za veselje, njihovi ljubljenci so doživeli veliko razočaranje.

Fotogalerija s tekme v Budimpešti:

Fotogalerija
1 / 37

Čehi, ki so si nastop v osmini finala zagotovili kot tretjeuvrščena ekipa iz skupine D, so na Madžarskem pokazali več in zasluženo napredovali. V uvodnem polčasu ni bilo zadetkov, nato so Nizozemci prek Donyella Malena zapravili imenitno priložnost, ko je mladi napadalec tulipanov sam stekel pred češkega vratarja, v 55. minuti pa je sledil morda odločilen trenutek srečanja. Branilec Juventusa Matthijs de Ligt je prejel rdeči karton.

To je bil velik udarec za oranžne. Češka je izkoristila prednost igralca, Tomaš Holeš in Patrik Schick, ki je dosegel kar štiri od petih zadetkov češke izbrane vrste na letošnjem Euru, tako da na lestvici najboljših strelcev zaostaja le za Cristianom Ronaldom, sta zatresla mrežo favoritov dvoboja in poskrbela za sladko zmago z 2:0.

Češki nogometaši so na Madžarskem prekrižali načrte favorizirani Nizozemski. | Foto: Reuters Češki nogometaši so na Madžarskem prekrižali načrte favorizirani Nizozemski. Foto: Reuters

Izbranci Jaroslava Šilhanyja so jo tako zagodli Nizozemski, v četrtfinalu pa se bodo v Bakuju pomerili z Dansko.

Poročilo s tekme:

Nizozemska Češka
Sportal Češka prizadejala hud udarec Nizozemski

Mojstrovina mlajšega od bratov Hazard

Po razburljivem srečanju osmine finala v Sevilli je jasno, da bo Evropa 11. julija dobila novega nogometnega vladarja. Branilci naslova Portugalci zapuščajo Euro, saj so proti Belgiji ostali praznih rok. Rdeči vragi, sicer prva reprezentanca sveta z jakostne lestvice Fife, ki kotira visoko tudi na seznamu favoritov za osvojitev naslova, so zmagali z 1:0. Edini zadetek je v 42. minuti po mojstrskem strelu z razdalje dosegel Thorgan Hazard, mlajši brat Edena Hazarda.

Fotogalerija s tekme v Sevilli:

Fotogalerija
1 / 30

Še vedno aktualni evropski prvaki so v nadaljevanju dvoboja poskušali izenačiti, si priigrali kar nekaj priložnosti, a žoga ni hotela v belgijsko mrežo. Portugalci so v drugem delu, zlasti po odhodu Kevina de Bruyna, ki je moral zaradi poškodbe gležnja igrišče zapustiti v 48. minuti, prevladovali na igrišču.  Izenačenju so bili najbližje v 83. minuti, ko je branilec Raphael Guerreiro že premagal Thibauta Courtoisa, a je zadel vratnico. Ostalo je pri minimalni prednosti Belgije, ki je tako Portugalsko premagala prvič po letu 1989.  

Belgijci so, če upoštevamo tudi kvalifikacije, izenačili rekord evropskih prvenstev po številu zaporednih zmag. | Foto: Reuters Belgijci so, če upoštevamo tudi kvalifikacije, izenačili rekord evropskih prvenstev po številu zaporednih zmag. Foto: Reuters

Rdeči vragi so dosegli že 14. zaporedno zmago na evropskem prvenstvu, če upoštevamo tudi kvalifikacije, razlika v zadetkih v tem obdobju pa znaša izjemnih 48:4. Belgija je s tem izenačila rekord, ki ga je med letoma 2010 in 2012 postavila Nemčija. Če bodo Belgijci zmagali tudi v četrtfinalu - dvoboj bo potekal prav v Nemčiji (München), na drugi strani pa bodo Italijani, ki poraza niso izkusili že neverjetnih 31 tekem zapored -, bodo pisali zgodovino in postavili nov mejnik evropskega nogometa.

Poročilo s tekme:

Belgija Portugalska
Sportal Ronaldo zapušča Euro, rdeči vragi v četrtfinalu

Zadnja tekma Ronalda v zgodovini Eurov?

Kapetan Portugalske Cristiano Ronaldo, s 14 zadetki rekorder evropskih prvenstev, s petimi goli pa trenutno najboljši strelec tekmovanja, bi tako lahko odigral že zadnjo tekmo v karieri na Euru.

Tako je Romelu Lukaku po zmagi nad Portugalsko tolažil poraženca Cristiana Ronalda. | Foto: Reuters Tako je Romelu Lukaku po zmagi nad Portugalsko tolažil poraženca Cristiana Ronalda. Foto: Reuters

Leta 2024, ko bo evropsko prvenstvo potekalo v Nemčiji, bo veliki zvezdnik namreč štel že 39 pomladi.

Euro 2020, 15. dan (osmina finala):

Nedelja, 27. junij:
Nizozemska : Češka 0:2 (0:0)
Holeš 68., Schick 80.; R.K.: de Ligt 55./Nizozemska
Poročilo s tekme

Belgija : Portugalska 1:0 (1:0)
T. Hazard 42.
Poročilo s tekme

Najboljši strelci Eura 2020:

5 – Cristiano Ronaldo (Portugalska)
4 – Patrik Schick (Češka)
3 – Emil Forsberg (Švedska), Robert Lewandowski (Poljska), Romelu Lukaku (Belgija), Georginio Winjaldum (Nizozemska)

Preostali pari osmine finala Eura 2020:

Ponedeljek, 28. junij:
Hrvaška – Španija (18.00, Köbenhavn)
Francija – Švica (21.00, Bukarešta)

Torek, 29. junij:
Anglija – Nemčija (18.00, London)
Švedska – Ukrajina (21.00, Glasgow)

Pari četrtfinala:

Petek, 2. julij:
18.00 Francija/Švica – Hrvaška/Španija (St. Peterburg)
21.00 Belgija  – Italija (München) 

Sobota, 3. julij:
18.00 Češka – Danska (Baku)
21.00 Švedska/Ukrajina – Anglija/Nemčija (Rim)

Italija Avstrija
Sportal Italijani strli odpor Avstrijcev po podaljšku
Thomas Müller
Sportal Müller bo pripravljen za derbi z Angleži
Nemčija Madžarska
Sportal Sporočilo nemškega junaka, namenjeno Madžarom, o katerem danes govori vsa Evropa
Lucas Hernandez
Sportal Težave za galske peteline na Euru
Ne spreglejte