Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 7. 2016,
23.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Euro 2016

Nedelja, 10. 7. 2016, 23.52

6 let, 7 mesecev

EP, 23. dan

Portugalci brez Cristiana Ronalda v Parizu šokirali Francijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Portugalska je, čeprav je že v prvem polčasu ostala brez najboljšega strelca Cristiana Ronalda, ki se je poškodoval, z golom rezervista Ederja premagala Francijo v finalu evropskega prvenstva prvenstva na njenih tleh in prvič osvojila naslov evropskega prvaka.

Portugalska, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu iz skupinskega dela prišla s tremi remiji, v osmini finala po podaljških premagala Hrvaško, v četrtfinalu po enajstmetrovkah odpravila Poljsko, edino zmago po rednem delu igre pa dočakala v polfinalu proti Walesu, je v velikem finalu po podaljških šokirala Francijo in ji v Parizu z golom rezervista Ederja v 109. minuti prizadejala boleč poraz. Portugalci, ki so leta 2004 izgubili v finalu evropskega prvenstva pred domačimi navijači, so osvojili prvo lovoriko na velikih tekmovanjih.



Za Cristiana Ronalda je bilo finala konec že po 25 minutah

Za Cristiana Ronalda je bilo finala konec v prvem polčasu. | Foto: Za Cristiana Ronalda je bilo finala konec v prvem polčasu. Portugalci so zgodovinski naslov osvojili kljub velikemu šoku, ki so ga doživeli v prvem polčasu. Že na začetku tekme je njihov najboljši strelec in prvi zvezdnik prvenstva, ki je letos z devetimi goli postal najboljši strelec v zgodovini evropskih prvenstev, Cristiano Ronaldo, po grobem posredovanju Dimitrija Payeta prejel udarec v koleno. Strelec 61 golov za Portugalsko se je nekaj časa mučil, šepal in poskušal nadaljevati finale, a ni šlo. Po 25 minutah je v solzah zapustil igrišče.

Francija je bila vseskozi boljša in imela več priložnosti, a ni znala najti poti do portugalskih vrat, v katerih je blestel Rui Patricio. Izkušeni vratar lizbonskega Sportinga je v prvem polčasu ustavil poskusa Antoina Griezmanna, ki tokrat ni bil razpoložen, a je s šestimi zadetki kljub temu pričakovano postal najboljši strelec prvenstva, in Mousse Sissokoja. V drugem delu igre sta imela oba francoska nogometaša še eno priložnost, a je prvi zgrešil cilj, medtem ko se je pri drugem vnovič izkazal vratar Portugalske, ki je izjemno posredoval tudi pri strelu Olivierja Girouda.

Portugalcem je zgodovinski prvi naslov evropskih prvakov prinesel rezervist Eder. | Foto: Portugalcem je zgodovinski prvi naslov evropskih prvakov prinesel rezervist Eder.

Zgodovinski naslov je Portugalcem prinesel zlati rezervist

Še najbližje je bila Francija zadetku prav ob koncu rednega dela tekme, ko je veselje Franciji po strelu v 92. minuti, ki si ga je po izjemni akciji priboril rezervist Andre-Pierre Gignac, preprečila vratnica.

V podaljških so bili boljši Portugalci, ki so najprej v 108. minuti po prostem strelu Raphaëla Guerreira zatresli prečko, le minuto pozneje pa je za veliko veselje z izjemnim strelom od daleč poskrbel zlati rezervist Eder, nogometaš francoskega Lilla, in se za večne čase zapisal v zgodovino portugalskega nogometa.


EP 2016, finale:
Portugalska : Francija 1:0 (0:0, 0:0)

Strelec: 1:0 Eder 109.

Portugalska (4-3-1-2): Patricio; Guerreiro, Fonte, Pepe, Soares; Mario, Carvalho, Sanches (od 78. Eder); Silva (od 66. Moutinho); Ronaldo (od 25. Quaresma), Nani.
Francija (4-2-3-1): Lloris; Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra; Pogba, Matuidi; Sissoko (od 110. Martial), Griezmann, Payet (od 58. Koman); Giroud (od 78. Gignac).

Rumeni kartoni: Cedric 35. (Portugalska), Mario 62. (Portugalska), Umtiti 80. (Francija), Guerreiro 95. (Portugalska), Matuidi 97. (Francija), Carvalho 98. (Portugalska), Koscielny 107. (Francija), Pogba 115. (Francija)., Fonte 119. (Portugalska), Rui Patricio 120. (Portugalska)


 

Ne spreglejte