Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 10. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Euro 2016 nogomet Alvaro Morata Julen Lopetegui Giampiero Ventura kvalifikacije za SP 2018

Sreda, 5. 10. 2016, 19.00

6 let, 6 mesecev

Evropska klasika v Torinu

Španci se želijo maščevati Italijanom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Španija, španska nogometna reprezentanca | Foto Reuters

Foto: Reuters

V četrtek se nadaljujejo kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018. V Torinu nas čaka klasika evropskega nogometa. Štirikratna svetovna prvakinja Italija bo gostila Španijo, trikratno evropsko in svetovno prvakinjo iz leta 2010. To bo tudi ponovitev šestnajstine finala letošnjega evropskega prvenstva, v katerem so zmagali Italijani.

V skupini F kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji sta ob Albaniji, Makedoniji, Izraelu in Liechtensteinu Italija in Španija z naskokom glavni favoritinji za prvi dve mesti. Ker na končni turnir vodi le prvo mesto, medtem ko drugo prinaša dodatne kvalifikacije, bosta medsebojni tekmi teh dveh velikanov svetovnega nogometa toliko bolj pomembni. Prva je pred nami, Italija bo v četrtek ob 20.45 na štadionu Juventusa v Torinu gostila Špance.

Nazadnje so zmagali Italijani, ki še pomnijo boleč poraz iz leta 2012

Italijani so Špance izločili z letošnjega Eura. | Foto: Reuters Italijani so Špance izločili z letošnjega Eura. Foto: Reuters Zgodovina obračunov teh dveh reprezentanc je bogata in zelo izenačena. Odigrali sta že 35 tekem. Na 11 je zmagala Italija, na 12 je bila boljša Španija, 12 tekem se je končalo brez zmagovalca.

Nazadnje sta se reprezentanci pomerili na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji, kjer je z 2:0 zmagala Italija in končala sanje Špancev o ubranitvi evropskega naslova iz leta 2012. Takrat so Španci do pomembne lovorike prišli prav z zmago nad Italijani, ko so jim prizadejali enega izmed najbolj bolečih porazov v zgodovini in jih odpravili kar s 4:0.

Na tisti tekmi sta imeli reprezentanci tudi druga selektorja. Na klopi Italije je sedel Antonio Conte, ki ga je medtem nasledil širši javnosti manj znani Giampiero Ventura, nekdanji trener številnih italijanskih klubov, ki še ni imel opravka s službami na klopi kake izmed odmevnejših ekip.


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:


Legendarnega Španca je nasledil neznani trener

Špance zdaj vodi Julen Lopetegui. | Foto: Reuters Špance zdaj vodi Julen Lopetegui. Foto: Reuters Španijo je vodil Vicente del Bosque. Legendarnega Španca je nasledil še manj znani Julen Lopetegui. Petdesetletni trener je pred prihodom na špansko klop dve leti treniral Porto, pred tem pa se je dokazoval v strokovnem vodstvu mlajših selekcij Španije, s katerimi je bil dvakrat evropski prvak. Leta 2013 z mlado, leto poprej pa z reprezentanco do 19 let.

Zgodbi v do zdaj z naskokom najbolj odgovornima službama na njunih trenerskih poteh sta septembra začela uspešno. Ventura je zmagal v Izraelu s 3:1, medtem ko je Lopetegui doma Liechtenstein odpravil kar z 8:0. To sta bila lažja izpita, zdaj je pred njima veliko težji.

Španski zvezdnik, ki doma govori italijansko

V španski vrsti bo pomembno vlogo imel napadalec, ki se vrača domov. To je Alvaro Morata, ki je med letoma 2014 in 2016 tresel mreže prav v dresu Juventusa in se pred začetkom sezone vrnil v Madrid, kjer igra za Real.

"Z njimi se vseskozi slišim, pošiljamo si sporočila, fotografije, videe … Zelo jih spoštujem kot nogometaše in ljudi. Ko sem bil v Torinu, so mi veliko pomagali. Večno jim bom hvaležen," je povedal 23-letni napadalec, ki pravi, da Italijo ljubi. "To je moj drugi dom, kako zelo sem navezan na Italijo, pove tudi dejstvo, da se z dekletom doma pogovarjam kar italijansko," je razkril strelec osmih golov v dresu Španije na 15 tekmah. Priložnost za novega bo imel že v četrtek.

Alvaro Morata se vrača na štadion v Torinu, na katerem je zaslovel. | Foto: Reuters Alvaro Morata se vrača na štadion v Torinu, na katerem je zaslovel. Foto: Reuters

"Ko bom na igrišču, bom seveda dal vse od sebe, da Španiji pomagam do zmage. Ne bo nam lahko, Italija je sijajna, igramo na njenem igrišču, a prišli smo po tri točke. Želimo pozabiti na poraz, ki smo ga proti Italijanom doživeli na evropskem prvenstvu," je še dejal nekdanji as Juventusa, ki bo na štadionu, na katerem je dosegel kar nekaj golov, srečal prijatelje Gianluigija Buffona, Giorgia Chiellinija, Andrea Barzaglija in tudi Leonarda Bonuccija.


Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:


Drama, ki jo je preživljal steber obrambe Italije

Prav 29-letni branilec Italije v dneh pred tekmo s Španijo polni medijski prostor z zgodbo, ki jo je delil z javnostjo, a z nogometom nima prav nič skupnega. Prvo reprezentančno akcijo po evropskem prvenstvu, Italijani so se v prijateljski tekmi udarili s Francozi, je namreč izpustil zaradi hudih zdravstvenih težav, ki jih je imel njegov dveletni sin Matteo. Ta je zdaj k sreči spet zdrav.

Branilec Italije Leonardo Bonucci je pred kratkim preživljal pravo družinsko dramo. | Foto: Reuters Branilec Italije Leonardo Bonucci je pred kratkim preživljal pravo družinsko dramo. Foto: Reuters

"Vse, kar se je dogajalo v zadnjih mesecih, mi je dalo veliko moči. Hvala ženi in sinu. Matteo je pokazal, kako se je treba boriti. Ljudje, ki jih imam najraje, so mi pokazali, da je v življenju še marsikaj pomembnejšega od tega, kako uspešen bom pri posredovanjih v obrambi," je s solzami v očeh govoril Bonucci in priznal, da je v zadnjih mesecih prejel veliko spodbudnih besed z vseh strani, tudi iz vrst največjih tekmecev.

"Hvala prav vsem," je dodal in nekaj besed namenil tudi tekmi, ki je pred njim in soigralci.

Presenetljivo je priznal, da je Španija favorit

"Čaka nas spektakel, v katerem je Španija favorit," je nekoliko presenetil dolgoletni italijanski reprezentant, v izbrani vrsti je zbral 64 nastopov in zabil štiri gole. "Morali bomo igrati najbolje, kot znamo in pokazati več, kot smo na tekmi proti Izraelu. Španci, ki imajo sijajno reprezentanco, bodo zaradi poraza z evropskega prvenstva še toliko bolj motivirani," je nadaljeval.

"Pred nami je zelo pomembna tekma, a še vedno ne odločilna. Ne glede na njen razplet je jasno, da bo odločitev padla pozneje. Kvalifikacije so dolge," je za konec povedal Bonucci.

Ne spreglejte