Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
5. 10. 2016,
11.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

4

Natisni članek

osebni stečaj dolg Janez Ujčič

Sreda, 5. 10. 2016, 11.39

6 let, 7 mesecev

Bankrotirani Janez Ujčič rešil hišo, vzeli bi mu pokojnino

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

4

Janez Ujčič | Foto STA

Foto: STA

Znani mariborski televizijec in politik Janez Ujčič, ki je v začetku letošnjega leta razglasil osebni stečaj, se očitno le ne bo tako zlahka izognil plačilu večmilijonskih dolgov.

Po tem, ko je Janez Ujčič okrožno sodišče v Mariboru zaprosil za odpust obveznosti, mu je to ugodilo in določilo preizkusno dobo dveh let in pol, kar je malce več od zakonskega minimuma. Pod nadzorom sodišča bi bil torej zgolj do jeseni 2018, takrat pa bi bil rešen vseh dolgov.

Toda s tem se ne strinjajo njegovi upniki. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ji Ujčič dolguje kar 2,7 milijona evrov, je v teh dneh vložila ugovor proti odpustu obveznosti.

Od kod večmilijonski dolgovi

Nova KBM je z milijonskimi posojili financirala podjetje Tele 59, ki je bilo v solasti Janeza Ujčiča in oddaja mariborsko televizijo RTS. Pozneje je Nova KBM slaba posojila prenesla na DUTB. Zanje je osebno jamčil Ujčič, od tod izvirajo tudi njegovi visoki dolgovi.

Pokojnino bi mu jemali pet let

V DUTB v prvi vrsti nasprotujejo kratkemu preizkusnemu obdobju, ki ga je določilo sodišče, nam je pojasnila Lucija Klampfer, upraviteljica v Ujčičevem osebnem stečaju. Namesto tega predlagajo njegovo podaljšanje na maksimalnih pet let.

Stečajna masa je namreč prazna. V njej je le nekaj sto evrov, v prihodnje pa se bo v njo stekala kvečjemu Ujčičeva pokojnina oziroma znesek, ki bo presegal zakonsko določen minimum. Če bi sodišče uslišalo DUTB in podvojilo preizkusno dobo, bi torej slaba banka od bankrotiranega Ujčiča "izterjala" približno nekaj tisoč evrov več.

V DUTB v prvi vrsti nasprotujejo kratkemu preizkusnemu obdobju, ki ga je določilo sodišče. | Foto: Bor Slana V DUTB v prvi vrsti nasprotujejo kratkemu preizkusnemu obdobju, ki ga je določilo sodišče. Foto: Bor Slana

Pravočasno prepisal hišo

K temu, da so v DUTB odločeni od Ujčiča iztisniti, kolikor se bo dalo, je prispevalo tudi dejstvo, da je nekdanji podžupan Maribora in aktualni član sveta DeSUS pred stečajno maso in upniki pravočasno rešil družinsko hišo v Malečniku.

Po javno dostopnih informacijah jo je leta 2010 prepisal na hčer Jano Ujčič, zatem pa je nanjo vpisal osebno služnost. Ali sta za nepremičnino sklenila prodajno ali darilno pogodbo in za kolikšen znesek, ni jasno. Tudi če jo je podaril, to ne spremeni kaj dosti. Ko je šel Ujčič v osebni stečaj, je že minilo obdobje petih let, v katerem bi lahko izpodbijali posel.

Ne spreglejte