Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
5. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Steve Jobs Apple

Sreda, 5. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Drugi obraz Steva Jobsa: mamila, laganje, nezakonski otroci

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Steve Jobs | Foto: Reuters Foto: Reuters


Steve Jobs se je rodil 24. februarja 1955. Podjetje Apple je s prijateljem in soimenjakom Stevom Wozniakom ustanovil 1. aprila 1976, zraven je bil še Ronald Wayne, ki je Apple zapustil po nekaj tednih.

Zgodba o tem, kako je Ronald Wayne odklonil priložnost, da postane eden najvplivnejših ljudi na svetu 

Z Applom je Steve Jobs ustvaril ogromno – prvi računalnik z grafičnim vmesnikom (Macintosh), prvi res pametni telefon (iPhone), prvo uporabno tablico (iPad) in komercialno najuspešnejši prenosni predvajalnik glasbe (iPod). Vmes je podjetje za nekaj let zapustil, pa ne po lastni volji, in ustanovil še Pixar, ob DreamWorks danes najuspešnejši animacijski studio v Hollywoodu. 

Deset prelomnic in tehnoloških izumov, ki so zaznamovali kariero Steva Jobsa

Jobsa je zahrbtna bolezen, rak trebušne slinavke, prvič napadla leta 2003. Z njo se je bojeval do leta 2009, ko so mu presadili jetra. Takrat se je zdelo, da si bo Steve opomogel, vrnil se je na delo. Ker se je bolezen vrnila, je 24. avgusta 2011 vajeti Appla prepustil Timu Cooku, takrat operativnemu direktorju podjetja. Jobs je umrl manj kot mesec in pol pozneje, 5. oktobra 2011.

Tim Cook in njegovih pet let na čelu Appla

To so dejstva o Stevu Jobsu, ki jih pozna mnogo ljudi. Precej manj pa jih ve sledeče stvari …

Zakaj je Jobs podjetje Apple imenoval Apple

Zato, ker je Apple v telefonskem imeniku pred Atarijem. Atari, sicer razvijalec videoiger in proizvajalec igralnih konzol, je bil v času ustanovitve Appla eno največjih in najvplivnejših svetovnih tehnoloških podjetij. Jobs je pred ustanovitvijo Appla nekaj časa sicer delal pri Atariju. Nolan Bushnell, ustanovitelj podjetja, ga je želel zadržati, a Jobs je imel druge načrte. "Zagotovo je bil najpametnejši človek v prostoru in nikoli se ni obotavljal, da nam je to dal vedeti," je Bushnell opisal Jobsa. | Foto: Zato, ker je Apple v telefonskem imeniku pred Atarijem. Atari, sicer razvijalec videoiger in proizvajalec igralnih konzol, je bil v času ustanovitve Appla eno največjih in najvplivnejših svetovnih tehnoloških podjetij. Jobs je pred ustanovitvijo Appla nekaj časa sicer delal pri Atariju. Nolan Bushnell, ustanovitelj podjetja, ga je želel zadržati, a Jobs je imel druge načrte. "Zagotovo je bil najpametnejši človek v prostoru in nikoli se ni obotavljal, da nam je to dal vedeti," je Bushnell opisal Jobsa.

Jobs si Applovega slogana najverjetneje "Razmišljaj drugače" ni izmislil trezne glave

Jobs je v letih pred ustanovitvijo Appla eksperimentiral z drogami. Nekoč je dejal, da je bila to ena od dveh ali treh najpomembnejših stvari, ki jih je storil v življenju. Njegova izbira opojnih prepovedanih substanc je bil LSD, psihedelična snov, ki sproži halucinacije in vpliva na miselne procese. Jobs nikoli ni izključil možnosti, da je prav LSD zaslužen za nastanek slogana, ki ga je Apple za oglaševanja uporabljal med letoma 1997 in 2002 – "Think Different" oziroma Razmišljaj drugače. | Foto: Jobs je v letih pred ustanovitvijo Appla eksperimentiral z drogami. Nekoč je dejal, da je bila to ena od dveh ali treh najpomembnejših stvari, ki jih je storil v življenju. Njegova izbira opojnih prepovedanih substanc je bil LSD, psihedelična snov, ki sproži halucinacije in vpliva na miselne procese. Jobs nikoli ni izključil možnosti, da je prav LSD zaslužen za nastanek slogana, ki ga je Apple za oglaševanja uporabljal med letoma 1997 in 2002 – "Think Different" oziroma Razmišljaj drugače.

Razmišljaj drugače – Applov oglas iz leta 1997, pripovedovalec je Steve Jobs:

Očetu Steva Jobsa je bilo ime Abdulfattah Jandali 

Tistemu, ki ga je Steve klical "oče", je bilo sicer ime Paul Reinhold Jobs, a ni bil njegov biološki oče. Steve Jobs je bil posvojen. Pravi oče Steva Jobsa je bil Abdulfattah Jandali (levo), v ZDA se je med pridobivanjem doktorata preselil iz Sirije. Na univerzi v Wisconsinu je spoznal Jobsovo biološko mati, Joanne Carole Schieble, Američanko z nemškimi in švicarskimi koreninami.  | Foto: Tistemu, ki ga je Steve klical "oče", je bilo sicer ime Paul Reinhold Jobs, a ni bil njegov biološki oče. Steve Jobs je bil posvojen. Pravi oče Steva Jobsa je bil Abdulfattah Jandali (levo), v ZDA se je med pridobivanjem doktorata preselil iz Sirije. Na univerzi v Wisconsinu je spoznal Jobsovo biološko mati, Joanne Carole Schieble, Američanko z nemškimi in švicarskimi koreninami. 

Jobsova zapletena družinska situacija

Starši

Jobsova biološka starša sta želela, da ga posvoji družina, ki mu bo omogočila šolanje na univerzitetni ravni. Ko je prvotni dogovor o posvojitvi s strani premožnega in visoko izobraženega para padel v vodo, je Steve pristal pri Pauli in Clari Jobs. Steve ju je imel neizmerno rad, vselej, ko sta se označila za njegove posvojene starše, se je razjezil, je v Jobsovi biografiji opisal avtor Walter Isaacson. Na fotografiji Steve Jobs s svojim posvojiteljem leta 1958. | Foto: Jobsova biološka starša sta želela, da ga posvoji družina, ki mu bo omogočila šolanje na univerzitetni ravni. Ko je prvotni dogovor o posvojitvi s strani premožnega in visoko izobraženega para padel v vodo, je Steve pristal pri Pauli in Clari Jobs. Steve ju je imel neizmerno rad, vselej, ko sta se označila za njegove posvojene starše, se je razjezil, je v Jobsovi biografiji opisal avtor Walter Isaacson. Na fotografiji Steve Jobs s svojim posvojiteljem leta 1958.

Sestra

Steve Jobs je leta 1986 od svoje biološke mame Joanne Schieble, s katero se je sestal po smrti svoje posvojene mame, izvedel, da ima mlajšo sestro. Ime ji je Mona Simpson in je precej uspešna pisateljica. Tudi Mona ni vedela, da ima starejšega brata, kaj šele, da so ga njeni starši oddali v posvojitev.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Steve Jobs je leta 1986 od svoje biološke mame Joanne Schieble, s katero se je sestal po smrti svoje posvojene mame, izvedel, da ima mlajšo sestro. Ime ji je Mona Simpson in je precej uspešna pisateljica. Tudi Mona ni vedela, da ima starejšega brata, kaj šele, da so ga njeni starši oddali v posvojitev.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Nezakonska hči

Steve Jobs je dolga leta zanikal očetovstvo Lise Brennan (rodila se je 17. maja 1978). Njeno mamo, Christino Brennan, je Steve spoznal v srednji šoli. Med letoma 1972 in 1978 sta imela občasne romantične epizode, nekaj časa sta celo živela v isti hiši, takrat je Christina tudi zanosila. Jobs je trdil, da ne more biti oče, saj naj bi bil sterilen. Ko je test DNK ta argument ovrgel in pokazal, da je vendarle Lisin oče, je Jobs očetovstvo še naprej zanikal. Dokončno ga je priznal in se s hčerko pobotal šele leta pozneje, med svojo začasno odsotnostjo pri Applu. Glede na poročanje revije Fortune ji je v svoji oporoki zapustil več deset milijonov dolarjev.  | Foto: Steve Jobs je dolga leta zanikal očetovstvo Lise Brennan (rodila se je 17. maja 1978). Njeno mamo, Christino Brennan, je Steve spoznal v srednji šoli. Med letoma 1972 in 1978 sta imela občasne romantične epizode, nekaj časa sta celo živela v isti hiši, takrat je Christina tudi zanosila. Jobs je trdil, da ne more biti oče, saj naj bi bil sterilen. Ko je test DNK ta argument ovrgel in pokazal, da je vendarle Lisin oče, je Jobs očetovstvo še naprej zanikal. Dokončno ga je priznal in se s hčerko pobotal šele leta pozneje, med svojo začasno odsotnostjo pri Applu. Glede na poročanje revije Fortune ji je v svoji oporoki zapustil več deset milijonov dolarjev. 

Steve Jobs ni bil dober učenec

Jobs ni dal veliko na formalno izobrazbo, kar se je odražalo v njegovih ocenah. Glede na njegovo biografijo, ki jo je po Jobsovi smrti izdal Walter Isaacson, je bila njegova povprečna ocena v srednji šoli 2,65 od najvišje mogoče 4. Če bi to prevedli v slovenske ocene, je kolebal med dvojkami in trojkami. Leta 1972 se je vpisal na fakulteto Reed College, a jo je zapustil že po nekaj mesecih.  | Foto: Reuters Jobs ni dal veliko na formalno izobrazbo, kar se je odražalo v njegovih ocenah. Glede na njegovo biografijo, ki jo je po Jobsovi smrti izdal Walter Isaacson, je bila njegova povprečna ocena v srednji šoli 2,65 od najvišje mogoče 4. Če bi to prevedli v slovenske ocene, je kolebal med dvojkami in trojkami. Leta 1972 se je vpisal na fakulteto Reed College, a jo je zapustil že po nekaj mesecih.  Foto: Reuters

Za dajanje denarja v dobrodelne namene je Jobsu "viselo dol". Vsaj uradno.

Jobs je v prvih letih po ustanovitvi Appla ukinil vse dobrodelne iniciative podjetja. "To se bomo šli takrat, ko bo podjetje ustvarjalo dobiček," je dejal. Kolikor je znano, Apple pozneje, vsaj dokler je bil direktor Jobs, nikoli ni ponovno zagnal kakšnega dobrodelnega programa, vsaj uradno ne. Ko je Jobsa na čelu Appla zamenjal Tim Cook (2011), pa se je podjetje bolj aktivno angažiralo za dobrodelne aktivnosti (klik na fotografijo za vir).  | Foto: Jobs je v prvih letih po ustanovitvi Appla ukinil vse dobrodelne iniciative podjetja. "To se bomo šli takrat, ko bo podjetje ustvarjalo dobiček," je dejal. Kolikor je znano, Apple pozneje, vsaj dokler je bil direktor Jobs, nikoli ni ponovno zagnal kakšnega dobrodelnega programa, vsaj uradno ne. Ko je Jobsa na čelu Appla zamenjal Tim Cook (2011), pa se je podjetje bolj aktivno angažiralo za dobrodelne aktivnosti (klik na fotografijo za vir). 

Lagal je najboljšemu prijatelju in ga opeharil

Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno) sta pred ustanovitvijo Appla za podjetje Atari skupaj razvila elektroniko, ki je poganjala legendarno videoigro Breakout. Večji del je sicer opravil Wozniak, saj se Jobs na strojni vidik njunega dela ni spoznal tako dobro. Jobs je dokončan izdelek odnesel Atariju, ki je zanj plačal pet tisoč ameriških dolarjev. Wozniaku je v skladu z dogovorom, vsak od njiju bi dobil polovico denarja, nato izročil 350 dolarjev in mu rekel, da mu jih je Atari dal samo 700.  | Foto: Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno) sta pred ustanovitvijo Appla za podjetje Atari skupaj razvila elektroniko, ki je poganjala legendarno videoigro Breakout. Večji del je sicer opravil Wozniak, saj se Jobs na strojni vidik njunega dela ni spoznal tako dobro. Jobs je dokončan izdelek odnesel Atariju, ki je zanj plačal pet tisoč ameriških dolarjev. Wozniaku je v skladu z dogovorom, vsak od njiju bi dobil polovico denarja, nato izročil 350 dolarjev in mu rekel, da mu jih je Atari dal samo 700. 

Zakaj je Jobs skrival svojega porscheja

Jobs je bil med letoma 1985 in 1997 direktor podjetja NeXT. Iz Appla ga je namreč izrinila uprava, zato je ustanovil svoje podjetje. Takrat je bil že multimilijonar, a to ga ni ustavilo, da pred vlagatelji, ki so izkazali zanimanje za NeXT, ne bi zaigral reveža. V prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja je v garaži svojega podjetja NeXT skril svoj avtomobil znamke Porsche in nekaj sodelavcem svetoval, naj s svojimi dragimi vozili storijo isto. "Prihaja pomemben vlagatelj. Nočem, da misli, da imamo denar." Na fotografiji je Jobs sicer v družbi Porscheja 944, cenejšega modela, ki ga je Steve nekoč oklical za "Porscheja, ki ga vozijo zobozdravniki". | Foto: Jobs je bil med letoma 1985 in 1997 direktor podjetja NeXT. Iz Appla ga je namreč izrinila uprava, zato je ustanovil svoje podjetje. Takrat je bil že multimilijonar, a to ga ni ustavilo, da pred vlagatelji, ki so izkazali zanimanje za NeXT, ne bi zaigral reveža. V prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja je v garaži svojega podjetja NeXT skril svoj avtomobil znamke Porsche in nekaj sodelavcem svetoval, naj s svojimi dragimi vozili storijo isto. "Prihaja pomemben vlagatelj. Nočem, da misli, da imamo denar." Na fotografiji je Jobs sicer v družbi Porscheja 944, cenejšega modela, ki ga je Steve nekoč oklical za "Porscheja, ki ga vozijo zobozdravniki".

Še dve Jobsovi avtomobilski cvetki. V zadnjih letih pred smrtjo je vozil avtomobil Mercedes-Benz SL 55 AMG, na katerem nikoli ni bilo registrskih tablic. Pred podjetjem Apple je tudi vselej parkiral na mestu za invalide.  | Foto: Še dve Jobsovi avtomobilski cvetki. V zadnjih letih pred smrtjo je vozil avtomobil Mercedes-Benz SL 55 AMG, na katerem nikoli ni bilo registrskih tablic. Pred podjetjem Apple je tudi vselej parkiral na mestu za invalide. 

Steve Jobs je pionir sodobne filmske animacije

V času, ko ga pri Applu niso želeli (1985–1997), je Steve Jobs ob podjetju NeXT ustanovil tudi animacijski studio Pixar. Ste že slišali za Pixar? Ustvarili so animirane filme, kot so Svet igrač, Življenje žuželk, Iskanje malega Nema, Pošasti iz omare, Avtomobili, Ratatouille, Wall-E ... Na fotografiji Steve Jobs med predstavljanjem filma Življenje žuželk, marec 1998. | Foto: Reuters V času, ko ga pri Applu niso želeli (1985–1997), je Steve Jobs ob podjetju NeXT ustanovil tudi animacijski studio Pixar. Ste že slišali za Pixar? Ustvarili so animirane filme, kot so Svet igrač, Življenje žuželk, Iskanje malega Nema, Pošasti iz omare, Avtomobili, Ratatouille, Wall-E ... Na fotografiji Steve Jobs med predstavljanjem filma Življenje žuželk, marec 1998. Foto: Reuters

Zadnje besede Steva Jobsa so bile ...

Po dolgoletni bitki z rakom trebušne slinavke je bila zadnja stvar, ki jo je Steve Jobs svoji družini povedal na smrtni postelji: "Vau. Vau. Vau." Nato je izgubil zavest in nekaj ur pozneje umrl. To je za časopis The New York Times po Jobsovi smrti razkrila njegova (biološka) sestra Mona Simpson. | Foto: Reuters Po dolgoletni bitki z rakom trebušne slinavke je bila zadnja stvar, ki jo je Steve Jobs svoji družini povedal na smrtni postelji: "Vau. Vau. Vau." Nato je izgubil zavest in nekaj ur pozneje umrl. To je za časopis The New York Times po Jobsovi smrti razkrila njegova (biološka) sestra Mona Simpson. Foto: Reuters

 

Ne spreglejte