Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
4. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

intervju Boštjan Cesar kvalifikacije za SP 2018 nogomet kapetan

Torek, 4. 10. 2016, 4.00

6 mesecev, 1 teden

Intervju s kapetanom Slovenije

Boštjan Cesar: Navijači, z vami nam bo lažje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Boštjan Cesar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Želim si, da bi nam navijači stali ob strani. Vse uspehe iz preteklosti smo dosegali tudi zaradi njih. Podporo, ki nam jo dajejo, na igrišču čutimo in pogosto je prav to odločilno," pred domačima tekmama kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški in Angliji v Ljubljani (8. in 11. oktober) pravi kapetan slovenske nogometne reprezentance in njen rekorder po številu nastopov Boštjan Cesar.  

Julija letos je dopolnil 34 let. Zaveda se, da je nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo čez dve leti v Rusiji, verjetno njegova zadnja priložnost za nastop na velikem tekmovanju. Na enem je že bil, na tistem leta 2010, ko se je Slovenija pod vodstvom Matjaža Keka v Afriki merila z najboljšimi reprezentancami na svetu.

Odkar je na klop izbrane vrste sedel Srečko Katanec, je njen kapetan, z 92 nastopi je postal tudi nogometaš z največ tekmami v zgodovini reprezentance. Vse kaže, da bo postal prvi, ki bo presegel številko sto.

Začetek kvalifikacij ni bil najboljši. Po remiju v Litvi z 2:2, ko je za točko v izdihljajih tekme s svojim že devetim golom v dresu Slovenije poskrbel prav on, so bili nogometaši na čelu s selektorjem na udaru hudih kritik, a kljub temu verjame, da je reprezentančna prihodnost svetlejša.
 

V Litvi je Slovenijo rešil pred porazom. | Foto: Vid Ponikvar V Litvi je Slovenijo rešil pred porazom. Foto: Vid Ponikvar Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Rusiji ste začeli s točko proti Litvi. Ta ob Angliji, Slovaški in Škotski spada v spodnji kakovostni razred reprezentanc, ki so v kvalifikacijski skupini F. Rezultat je bil v očeh slovenske javnosti spodrsljaj.
Na tisti tekmi smo predvsem v prvem polčasu naredili preveč individualnih napak, ki so nas stale boljši rezultat. Napake moramo spraviti na minimum in zaigrati tako, kot znamo. Oba gola so Litovci dosegli po naših napakah, ki jih je bilo preveč. Toliko si jih ne bi smeli privoščiti.

V Vilni ste zaostajali že z 0:2, a vseeno osvojili točko. Vsaj nekaj, na čemer lahko gradite.
Res je, že takoj po tekmi z Litvo sem rekel, da je bil drugi polčas pravi, in podobno menim tudi zdaj. To je tisto, na čemer moramo graditi. To je prava pot za prihodnost. Vemo, da nas proti Slovaški in potem še Angliji čakata zahtevni tekmi. Moramo biti maksimalno zbrani in pripravljeni.

Prav vi ste bili tisti, ki ste septembra Slovenijo z golom v zadnji minuti rešili pred še večjim neuspehom, kar bi poraz vsekakor bil. Vam je takrat odleglo?
Je, pa ne samo meni. Večini je. Vsi živimo za te trenutke, ko smo z reprezentanco, in se trudimo, da bi tukaj tudi ostali. V reprezentanci smo zbrani najboljši slovenski nogometaši, dokazovati se je treba iz dneva v dan.

O kritikah po tekmi z Litvo:

Ste bili nad plazom kritik, ki se je po začetku kvalifikacij usul na vas in predvsem na selektorja, presenečeni?
Po reprezentančnih tekmah gremo v klube, a od ljudi po tekmah vseeno slišimo prve odzive. Sam se s tem ne obremenjujem. Pomembno je, da damo maksimum in pokažemo dobre igre. Navijače moramo z njimi zvabiti na štadion in poskrbeti, da nam stojijo ob strani vseh 90 minut. Pridejo trenutki, ko je težko. Takrat je občinstvo tisto, ki te lahko dvigne. Če je tako, je tudi nam lažje.

Ste v zadnjem mesecu, med reprezentančnima akcijama, kaj razmišljali o izbrani vrsti in se o njej kot kapetan morda pogovarjali s soigralci?
Takoj po tekmah z mislimi preskočimo na klube, v katerih nas čakajo tekme. In obratno. Tudi zdaj, ko sem z reprezentanco, ne razmišljam o klubu. Res je, da včasih tudi takrat, ko ni reprezentančnih akcij, pomislim na izbrano vrsto, a večinoma razmišljam o klubskih izzivih. Toda ko sem zraven, za reprezentanco dajem sto odstotkov.

V reprezentanci je debitiral leta 2003. | Foto: Vid Ponikvar V reprezentanci je debitiral leta 2003. Foto: Vid Ponikvar Ste pred začetkom zdajšnje akcije, ki je morda prelomna z vidika prihodnosti te reprezentance, kot kapetan nagovorili soigralce?
Med seboj se veliko pogovarjamo, vzdušje v ekipi je fenomenalno. Jasno je, da se pogovarjamo. Predvsem z mlajšimi, ki pridejo na novo in nam morajo slediti. Seveda morajo dobiti prave informacije.

Kakšen je vpliv kapetana, ko ekipi ne gre?
Vas zanima, ali komu navijem ušesa (smeh, op. p.)? Moramo predvsem gledati na to, da se na vsakem treningu trudimo po najboljših močeh. Od prvega treninga se moramo pogovarjati in si prizadevati, da bomo na tekmi čim boljši. Potem jih meni kot kapetanu ni treba preveč usmerjati. Seveda včasih povzdignem glas, a to, kaj povem, naj ostane znotraj garderobe. Spodbujam vse, da na igrišču dajo vse od sebe. Predvsem pa moramo vsi dihati kot eno.

Slovenska javnost v zadnjih časih ni najbolj naklonjena reprezentanci. Kako jo spraviti na noge?
Z dobrimi igrami in rezultati. Ko bo tako, bodo prišli tudi navijači. Zagotovo nam je lažje, če je štadion poln in nas navijači spodbujajo. To smo že večkrat dokazali. Upam, da bo navijačev na tekmah proti Slovaški in Angliji čim več.

Pričakujete, da bo štadion Stožice na obeh tekmah poln, da se bo na njem zbralo 16 tisoč navijačev?
Želim si, da bi bile polne. Ne vem, koliko navijačev bo prišlo, a jasno je, da si želimo, da bi prišli v čim večjem številu in nam stali ob strani. Če bi imeli štadion, ki sprejme 30 tisoč gledalcev, bi prav tako upal, da bo poln. Dejstvo je, da nam podpora navijačev pomeni ogromno. Vedno, ko smo dosegali najboljše rezultate, so nam stali ob strani. Mi na igrišču zelo čutimo njihovo podporo.


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:


Prvi oktobrski izziv bo Slovaška, ki je na začetku kvalifikacij izgubila. V Ljubljano prihaja brez točk in brez kapetana Martina Škrtela.
Slovaška je reprezentanca, ki spada med favorite v naši skupini. Vemo, da imajo Slovaki sijajne nogometaše, ki bodo lahko nadomestili tiste, ki manjkajo. Pričakujem zahtevno tekmo.

Čaka vas dvoboj z Marekom Hamšikom. S prvim zvezdnikom Slovaške ste imeli opravka že večkrat, v reprezentančnem dresu in tudi v majici Chieva iz Verone v prvi italijanski ligi. Od blizu ste ga lahko spremljali tudi v zadnjem prvenstvenem krogu, ko sicer niste dobili priložnosti za igro in so vaši soigralci brez vaše pomoči presenetljivo na kolena spravili njegov Napoli.
Je odličen nogometaš in motor vsake ekipe, v kateri igra. Res je dober igralec, ki je za nameček v sijajni formi. A dobri so tudi preostali Slovaki. Če bomo gledali samo nanj, bo več prostora za druge, ki so še kako nevarni. Pripraviti se moramo na celotno slovaško reprezentanco.

Sloveniji je v letih 2008 in 2009 pomagal do zmag z 2:1 oziroma z 2:0. | Foto: Vid Ponikvar Sloveniji je v letih 2008 in 2009 pomagal do zmag z 2:1 oziroma z 2:0. Foto: Vid Ponikvar

Na Slovake imate dobre spomine. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 ste jih dvakrat premagali.
To je res, a smo morali na žalost kljub temu v dodatne kvalifikacije, medtem ko so se oni na svetovno prvenstvo uvrstili neposredno. Tudi nam je pozneje uspelo, ko smo v dodatnih kvalifikacijah odpravili Ruse. Takrat smo dokazali, da se jim lahko postavimo po robu. Dvakrat smo jih premagali in dokazali, da smo boljši, a kot sem že rekel, Slovaki so izjemni nogometaši. Imajo zelo dobro reprezentanco in v zadnjih letih redno nastopajo na največjih tekmovanjih.

Tekme z reprezentancami z vzhoda nasploh ustrezajo slovenski nogometni reprezentanci.
To je res, a gre samo za statistiko. Vsaka tekma je zgodba zase. Kot sem že rekel, moramo gledati le na vsako naslednjo tekmo in na vsakem treningu živeti za njo. Moramo se zavedati, da v reprezentanci ni tako, kot je v klubih. Tukaj imaš samo sedem, osem tekem na leto. Prostora za popravljanje napak ni, zato jih moramo narediti čim manj, da dosežemo ugoden rezultat.

Vse štiri tekme proti Angliji je izgubil. | Foto: Vid Ponikvar Vse štiri tekme proti Angliji je izgubil. Foto: Vid Ponikvar S čim bi bili zadovoljni na sobotni tekmi?
Z dobro igro, vemo pa, da z dobro igro pridejo tudi rezultati.

O spektaklu in tekmi z Anglijo že razmišljate?
Ne, ne še. Pred nami je preveč zahtevna tekma, da bi lahko razmišljali že o drugi. Gremo iz tekme v tekmo. Šele po tekmi s Slovaki in prespani noči bomo začeli razmišljati o Angležih.

Sta tekmi, ki sta pred nami, tisti, ki bosta razkrili karte in začrtali prihodnost slovenske reprezentance?
Bomo videli, kaj bo, ko bosta za nami. Takrat bomo računali. Vsekakor bi nam bilo lažje, če bi Litvo premagali.

Kako samozavestni ste?
Vemo, kaj nas čaka, in vemo tudi, da so kvalifikacije še zelo dolge. Čaka nas vsaj še devet tekem. Kot sem že rekel, vsako minuto moramo dajati vse od sebe. Morda komu kdaj kaj manjka, a nekateri fantje še nimajo prave kilometrine v nogah, pa tudi karakterno se razlikujemo. Niso vsi 300-odstotni, ko beseda nanese na agresivnost in podobno. Od prvega dne moramo živeti za tekmo in vedeti, zakaj smo tukaj.

Z Valterjem Birso s Chievom v Italiji navdušujeta. Verončani prijetno presenečajo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Z Valterjem Birso s Chievom v Italiji navdušujeta. Verončani prijetno presenečajo. Foto: Guliverimage/Getty Images

Chievu gre v italijanskem prvenstvu odlično. Po sedmih krogih je celo na visokem petem mestu. Kako ste zadovoljni s formo, ki jo kažete v klubskem dresu? Na zadnji tekmi niste nastopili.
Odigral sem pet od sedmih tekem, ekipi gre dobro, tako da moram biti zadovoljen. Odlično je, da smo zdaj zmagali nad Napolijem, saj sem po tekmi lahko zaspal ob enih ponoči in je bilo lažje. Če ne bi, bi se obračal v postelji in moral na pot na reprezentančni zbor zaspan. Tako pa sem veliko bolj spočit in zadovoljen.

Po tekmah pogosto premlevate dogodke z igrišča?
Da, vedno. Vsako tekmo podoživljam tudi takrat, ko je je konec. Tako je še nekaj dni. 

Ne spreglejte