Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Brazilija nogomet skok v športno preteklost Pele

Nedelja, 2. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Cristiano Ronaldo ali Lionel Messi? Še vedno Pelé!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Pele | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V skoraj vsaki debati o tem, kdo je najboljši nogometaš vseh časov, se prej ali slej omeni ime brazilske legende Edsona Arantesa do Nascimenta. No, morda njegovega krstnega imena ne pozna prav vsak, če pa napišemo Pelé, pa je zgodba povsem drugačna.

Čeprav tovrstne debate vselej močno zaznamuje čas, v katerem potekajo, saj vsaka generacija časti svoje junake, katerih kariere spremlja neposredno. Danes je tako aktualno vprašanje, Cristiano Ronaldo ali Lionel Messi?

Vselej na vrhu lestvic 

Večne lestvice najboljših se ves čas dopolnjujejo in spreminjajo, a v vrhu se poleg že omenjenih genijev portugalskega Ronalda in Argentinca Messija skoraj vedno znajdejo še Brazilec Garincha, Madžar Ferenc Puskás, Argentinec Alfredo di Stefano, Nemec Franz Beckenbauer, Francoz Zinedine Zidane, Nizozemec Johan Cruyff, Messijev rojak Diego Armando Maradona in seveda Pelé.

Zakaj Pelé?
O vzdevkih brazilskih nogometašev smo na Sportalu pisali že v rubriki zakaj/zato, a Edson Arantes do Nascimento svojega ni dobil po tej "klasični" poti. Vzdevek Pelé naj bi se ga prijel v osnovni šoli, ko je na svojevrsten način izgovarjal ime svojega takrat najljubšega nogometaša, vratarja kluba Vasco da Gama Biléja. Krstno ime Edson pa sta mu nadela starša, poimenovala sta ga po ameriškem izumitelju Thomasu Edisonu, i pa iz imena izpustila, da bi se slišalo bolj brazilsko.

Pelé, ki je nogometno kariero končal 1. oktobra pred 39 leti, velja za najboljšega med najboljšimi. Mednarodna zveza za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS - International Federation of Football History & Statistics) ga je leta 1999 izbrala za nogometaša stoletja, Mednarodni olimpijski komite (MOK) pa ga je razglasil za športnika stoletja.

Lestvice so lahko subjektivne, številke ne

Tovrstni izbori so pogosto zelo subjektivni, a v prid Peléju govorijo tudi številke. Brazilec je s 1281 doseženimi goli na 1363 odigranih tekmah zapisan tudi v Guinessovo knjigo rekordov kot najboljši strelec v zgodovini nogometa. V ta seštevek so vključene domala vse tekme, ki jih je Pelé odigral v karieri. Tudi neuradne prijateljske in ekshibicijske tekme.

V 21 letih igranja v članski konkurenci je branil barve samo dveh klubov, kar je dandanes skorajda nedoumljivo. Večino kariere je preživel v brazilskem Santosu, v katerega je prišel leta 1956 kot 15-letni mladenič. Za klub je do leta 1974 odigral 1115 tekem in zabil 1088 golov, nato pa tri sezone odigral še v ZDA za newyorški Cosmos.

Še vedno najboljši strelec Seleçãa

V brazilsko reprezentanco je bil vpoklican že leta 1957, z njo nastopil na štirih svetovnih prvenstvih (1958, 1962, 1966 in 1970), trikrat je s seleçãom odšel do konca, do naslova svetovnega prvaka (1958, 1962 in 1970), kar ni uspelo nikomur do tedaj in nikomur poslej. Na svetovnih prvenstvih je zabil 12 golov, polovico od teh na svojem prvem, leta 1958 na Švedskem.

Prvi gol za reprezentanco Brazilije je zabil 7. julija leta 1957 Argentini (Brazilci so izgubili z 1:2), star je bil 16 let in 9 mesecev. Na svetovnem prvenstvu 1958 je dosegel gol proti Walesu, star 17 let in 7 mesecev. Še vedno je najmlajši igralec, ki je dosegel gol na svetovnem prvenstvu. Še vedno je tudi najboljši strelec brazilske reprezentance, za katero je na 91 tekmah zabil 77 golov.

Nacionalni zaklad. Uradno.

Svoj čas je bil najbolje plačan in najbolj prepoznaven športnik na svetu, bil je tarča evropskih velikanov, madridskega Reala, Juventusa, Machestra Uniteda, a ga je brazilska vlada uradno razglasila za nacionalni zaklad, zato je ostal v rodni Braziliji. "Vedno me sprašujejo o individualnih dosežkih, a v nogometu je ekipno delo edina pot do zmage," je nekoč dejala danes 75-letna ikona svetovnega nogometa, ki se je znal tudi pošaliti na račun svoje slave: "Kdo je večji? Jezus ali Pelé? Obstajajo deli sveta, kjer Jezus ni prav dobro znan."

"Peléja ne štejem za nogometaša. Bil je več kot to."

Igral je v času, ko so bili televizijski prenosi nogometnih tekem še v povojih, zato mlajše generacije težko dojamejo, kakšen mojster je bil, saj posnetkov njegovih predstav ni v izobilju. Morda pa bodo v pomoč tile citati:

Madžarska nogometna legenda Ferenc Puskás: "Največji nogometaš vseh časov je Di Stefano. Peléja ne štejem za nogometaša. Bil je več kot to."  

Italijanski nogometaš Tarcisio Burgnich: "Pred tekmo sem si govoril, 'tudi on je narejen iz kosti in kože, kot mi vsi.' Motil sem se."

Argentinsko-španska nogometna legenda Alfredo Di Stefano: "Messi in Cristiano Ronaldo sta odlična igralca s specifičnimi kvalitetami, ampak Pelé je bil boljši."

Argentinski trener Cesar Luis Menotti: "Najboljši izmed vseh je Pelé, ki je mešanica Di Stefana, Maradone, Cruyffa in Messija."

Angleški nogometaš Bobby Moore: "Pelé je bil najbolj kompleten nogometaš, kar sem jih kdaj videl. Dve dobri nogi. Čarovnik v zraku. Hiter. Močan. Nasprotnike je lahko preigral ali prehitel. Visok je bil samo 173 centimetrov, na igrišču pa je deloval kot orjak. Popolno ravnotežje in neverjeten pregled nad igro."

Nekdanji brazilski nogometaš Zico: "Debata o tem, kdo je najboljši nogometaš stoletja, je absurdna. Mogoč je sam en odgovor: Pelé. On je najboljši nogometaš vseh časov in to s kar lepo prednostjo."

Nekdanji brazilski nogometni zvezdnik Romario: "Messi lahko postane najboljši, a mora prej preseči Maradono, Romaria, nato pa, čez čas, še Peléja."

Ameriški predsednik Ronald Regan: "Dober dan, moje ime je Ronald Reagan. Sem predsednik Združenih držav Amerike. Vam pa se ni treba predstaviti, vsi vemo, kdo je Pelé."

Ameriški umetnik Andy Warhol: "Pelé je eden redkih, ki oporeka moji teoriji. Namesto 15 minut slave je bo imel 15 stoletij."

Ne spreglejte