Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 6. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Euro 2016 Branko Oblak

Nedelja, 5. 6. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

Zgodovina evropskih prvenstev v nogometu (5.) – Jugoslavija 1976

Oblak in Popivoda le četrta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Peto evropsko prvenstvo je postreglo z napetim zaključnim turnirjem, ki ga je leta 1976 gostila Jugoslavija. Vse štiri tekme so se prevesile v podaljške, na vrh se je povzpela Češkoslovaška. Za modre sta blestela tudi nekdanja soigralca pri ljubljanski Olimpiji Branko Oblak in Danilo Popivoda.

Italija je v kvalifikacijah priznala premoč Nizozemski, tako da je ostala tudi brez četrtfinala. | Foto: Italija je v kvalifikacijah priznala premoč Nizozemski, tako da je ostala tudi brez četrtfinala.

Evropsko prvenstvo leta 1976 je bilo zadnje, na katerem so na zaključnem turnirju nastopile le štiri reprezentance. Že na prihodnjem jih je bilo osem. Bilo je tudi zadnje, na katerem si je moral gostitelj udeležbo na zaključnem turnirju zagotoviti v kvalifikacijah. V kvalifikacijah je sodelovalo 32 reprezentanc, ki so sestavljale osem skupin s štirimi ekipami. Zmagovalci so se prebili v četrtfinale. Jugoslavija je prepričljivo osvojila prvo mesto in predtekmovanje končala pred tremi ''severnjaki'', Severno Irsko, Švedsko ter Norveško. Branko Oblak, standardni član najmočnejše jugoslovanske postave, se je vpisal med strelce na domači tekmi s Švedsko v Zagrebu. Na tekmi, na kateri je Drago Vabec dosegel evrogol, ki je vrsto let krasil uvodni prizor znamenite televizijske oddaje Športni pregled. Ljubljančan, najboljši slovenski nogometaš zadnjih 50 let, je odločil tudi srečanje v Beogradu, ko je Jugoslavija na štadionu JNA prav z njegovim zadetkom odpravila Severno Irsko (1:0).

V dresu nizozemske je blestel Johan Cruyff

Johan Cruyff je navduševal v majici Nizozemske. | Foto: Johan Cruyff je navduševal v majici Nizozemske. V preostalih kvalifikacijskih skupinah ni manjkalo zanimivih prigod. Bodoča prvakinja Češkoslovaška je po hudem boju v kvalifikacijah prehitela Anglijo in Portugalsko, Nizozemska pa je bila za las pred Poljsko. Italija je presenetljivo končala šele na tretjem mestu. V ''njeni'' skupini je blestel ''tulipan'' Johan Cruyff, ''azzurrom'' pa ni pomagala niti domača zmaga nad Nizozemsko v Rimu (1:0). Takrat je edini zadetek na tekmi dosegel Fabio Capello in poskrbel za grenko maščevanje za poraz v Rotterdamu (1:3).

Italijani so objokovali zamujene priložnosti na preostalih domačih tekmah, v oči sta bodla predvsem remija z Finsko in Poljsko (obakrat 0:0). Francija je v skupini zaostala tako za zmagovalko Belgijo kot tudi Vzhodno Nemčijo (NDR), Zahodna Nemčija (ZRN) pa je neporažena dokazala premoč v družbi Grčije in Bolgarije. V zadnji kvalifikacijski tekmi je kar z 8:0 ''povozila'' Malto.

Nato so sledili četrtfinalni dvoboji. Čehoslovaki so v vzhodnjaškem derbiju izločili Sovjetsko zvezo, ZRN je z 2:0 in 1:1 izločila Španijo, Nizozemska pa v sosedskem obračunu dvakrat ugnala Belgijo. Doma kar s 5:0, tri zadetke je dosegel Rob Rensenbrink. Kaj pa Jugoslavija? Žreb ji je namenil Wales, ''modri'' pa so otoško oviro gladko preskočili po domači zmagi z 2:0 in remijem v gosteh (1:1). Na domači tekmi je drugi zadetek dosegel ''poslovenjeni'' Danilo Popivoda, ki je odlično sodeloval z dolgoletnim soigralcem in prijateljem Oblakom.

Šok v Beogradu po najboljših 60 jugoslovanskih minutah vseh časov

Zaključni turnir je prvič v zgodovini evropskih prvenstev potekal v ''vzhodnem'' delu Evrope. Čast je doživela Jugoslavija. Zanimivo je, da so se prav vsi dvoboji na jugoslovanskih tleh končali šele po rednem delu. Čehoslovaki so po podaljških s 3:1 ugnali Nizozemce, Zahodni Nemci pa s 4:2 Jugoslavijo, čeprav so ''modri'' po 30 minutah vodili že z 2:0. Popivoda je v 19. minuti po izvrstni podaji Oblaka dosegel prvi gol.

Danilo Popivoda in Branko Oblak sta igrala skupaj že pri mladincih in se poznala v dušo. | Foto: Danilo Popivoda in Branko Oblak sta igrala skupaj že pri mladincih in se poznala v dušo.

''Skupaj sva igrala že pri mladincih. Poznala sva se v dušo. Sploh mi ni bilo potrebno gledati, kje stoji. Vedno sva se našla z žogo. Žal mi je, da nisva igrala skupaj tudi v kakšnem večjem klubu, Hajduku ali pa v Nemčiji. Morda bi napravila še večjo kariero,'' je velikega prijatelja na Oblakovi predstavitvi knjige (2011) nahvalil Popivoda. To je bila tekma, ki je starejši ljubitelji nogometa na tem delu Evrope ne bodo ne zlepa ne zgrda pozabili.

V Beogradu je vladala pravcata evforija. Majice z logotipom evropskega prvenstva so preplavice ulice, samozavest sta skušala z glasbenim hitom dvigniti še Boris Bizetić in Miša Marković (pesem ''Naprej modri''). Ko so ''modri'' vodili z 2:0, Nemci pa so bili nemočni in povsem ponižani, se je že pripravljal trenutek za ogromno slavje in začetek priprav na veliki finale. A Nemci kot Nemci so v drugi polovici drugega polčasa le izenačili. Zadetek za 2:2 je v 82. minuti prispeval rezervist Dieter Müller, ki je festival zadetkov, s katerim je na Marakani srca domačih navijačev, nadaljeval v zaključku drugega podaljška.

"Rodila" se je Panenka

Jugoslavija je po grozovitem šoku in razočaranju v Zagrebu izgubila še tekmo za tretje mesto, Nizozemci so po podaljških slavili zmago s 3:2. Napeto pa je bilo tudi v velikem finalu, ko so se Nemci s pregovorno nepopustljivostjo znova ''pet minut pred koncem'' vrnili v igro in po zaostanku z 0:2 izenačili na 2:2. Bernd Hölzenbein je izenačil v 89. minuti, nato je ostalo 2:2 vse do konca podaljškov, loterija kazenskih strelov pa je pripadla Čehoslovakom.

Zadeli so vseh pet poskusov. Pri Nemcih je priložnost kot četrti po vrstnem redu zapravil Uli Höness, nato pa je vzel žogo v roko brkati Antonin Panenka in odločil prvaka. Dosegel je enega najbolj znamenitih golov v zgodovini, ki je spremenil nogometni svet. S prefinjenim ''lobom'' po sredini je premagal Seppa Maierja.

Antonin Panenka se je z zanimivim izvajanjem enajstmetrovke za večne čase zapisal v zgodovino nogometa. | Foto: Antonin Panenka se je z zanimivim izvajanjem enajstmetrovke za večne čase zapisal v zgodovino nogometa.

''Idejo sem dobil, ko sem na treningih praškega Bohemiansa tekmoval z vratarjem Zdenekom Hruško. Da je bilo še bolj zanimivo, sva se domenila, da bo zmagovalec dvoboja dobil pivo oziroma čokolado. Bil je zelo dober vratar in ubranil več strelov, kot sem ga premagal. Zato sem premišljeval, kako bi ga večkrat prelisičil in se spomnil, da bi s strelom počakal do konca, ko bi že izbral stran, sam pa bi strel le nakazal, nato pa v zadnjem trenutku spodkopal žogo, ki bi ga v loku preletela. Trik je uspel, sam pa sem se kasneje pošteno zredil, saj sem dobil veliko piva in čokolade,'' se je dogodkov spominjal Čeh, ki ima danes 67 let in je predsednik praškega kluba.

Zanimivosti:

Angleški napadalec Malcolm MacDonald (Newcastle) je na kvalifikacijski tekmi s Ciprom (5:0) dosegel vseh pet zadetkov.

Nemški zvezdnik Franz Beckenbauer v finalu EP 1976 ni dočakal izvajanja kazenskega strela. Bil je mišljen kot peti izvajalec ZRN, a je pred njim Panenka poskrbel za neulovljivo prednost s 5:3. Tekma je bila odločena.

V kvalifikacijah je po 12 letih zaigrala Islandija in v skupini z Belgijo, NDR in Belgijo osvojila zadnje mesto. Albanija še vedno ni nastopila.

Kvalifikacijska poslastica med Češkoslovaško in Anglijo je bila v Bratislavi zaradi prevelike megle prestavljena. Nogometaši so dvoboj odigrali naslednji dan in zmagali z 2:1, s tem pa se maščevali za poraz na Wembleyju (0:3).

Nemški ''osmoljenec'' Uli Höness po zgrešenem strelu z bele točke v finalu ni več zaigral za reprezentanco. Razlog pa ne leži v razočaranju, pač pa poškodbi.

Zaključni turnir v Jugoslaviji je bil edini v zgodovini evropskih prvenstev, na katerem so bili prav na vseh tekmah odigrani podaljški.

Edini Jugoslovan, ki se je uvrstil v najboljšo enajsterico tekmovanja, je bil dvakratni strelec Dragan Džajić.

Evropsko prvenstvo 1976, zaključni turnir:

Finale, 20. junij 1976:
Beograd, štadion Marakana, 30.780 gledalcev
Češkoslovaška : Zahodna Nemčija 7:5 po 11-m (2:2, 2:2, 2:1)
Švehlik 8., Dobiaš 25.; D. Müller 28., Hölzenbein 89.

Za 3. mesto, 19. junij 1976:
Zagreb, štadion Maksimir, 6.766 gledalcev
Nizozemska : Jugoslavija 3:2 po podaljških (2:2, 2:2, 2:1)
Geels 27., 107., van de Kerkhof 39; Katalinski 43., Džajić 82.

Polfinale, 17. junij 1976:
Beograd, štadion Marakana, 50.562 gledalcev
Jugoslavija : Zahodna Nemčija 2:4 po podaljških (2:2, 2:2, 2:0)
Popivoda 19., Džajić 30; Flohe 64., D. Müller 82., 115., 119.

Polfinale, 16. junij 1976:
Zagreb, štadion Maksimir, 17.969 gledalcev
Češkoslovaška : Nizozemska 3:1 po podaljških (1:1, 1:1, 1:0)
Ondruš 19., Nehoda 114., Vesely 119.; Ondruš 77./ag.

Ne spreglejte