Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 6. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Španija Euro 2016

Četrtek, 9. 6. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

zgodovina evropskih prvenstev (13.) – avstrija in švica 2008

Tiki-taka obnorela svet, Hrvate bolelo kot še nikoli

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Na evropskem prvenstvu, ki sta ga leta 2008 gostili Avstrija in Švica, so zmagali nogometaši Španije. Svet je spoznal moč tiki-take, igralnega sloga, ki temelji na kratkih podajah. Ogromno tekem je bilo odločenih v zadnjih minutah, tudi četrtfinalna srhljivka med Turčijo in Hrvaško.

Drugič v zgodovini evropskih prvenstev sta si vlogo gostiteljic delili dve sosedi. Organizacijski moči sta združili Avstrija in Švica, česar so se razveselili številni ljubitelji nogometa v Sloveniji, saj so si lahko nekatere tekme ogledali tik za državno mejo (Celovec). Na prvenstvu, na katerem je nastopilo 16 udeležencev, niso spremljali slovenskih nogometašev, ki se v kvalifikacijah niso preveč izkazali in v svoji skupini zasedli predzadnje mesto.

Angliji spodrsnilo na Wembleyju

Ko je Mladen Petrić zadel v polno na Wembleyju, so se angleški zvezdniki prijeli za glavo. | Foto: Ko je Mladen Petrić zadel v polno na Wembleyju, so se angleški zvezdniki prijeli za glavo. V kvalifikacijah še ni smela nastopiti Črna gora. Prijavila se je malce prepozno, tako da je nekdanjo izbrano vrsto Srbije in Črne gore, ki je nastopila na SP 2006 v Nemčiji, uradno nasledila le Srbija. Prvič se je evropski druščini v boju za Euro pridružil Kazahstan.

Ples kroglic je v skupino A uvrstil Armenijo in Azerbajdžan. Sosedski državi sta v vojaškem sporu, Uefa pa se je, da bi se izognili izgredom, odločila, da sploh ne odigrata medsebojnih tekem. To niti ni bilo potrebno za razvrstitev na vrhu, saj sta bili prepričljivo najslabši v skupini A, kjer je bila najboljša Poljska.

Izmed favoritov, ki spadajo med evropsko elito, je nepričakovano spodrsnilo Angliji. V skupini E je zaostala za Hrvaško in Rusijo. Trije levi so imeli izvrstno priložnost, da si v zadnjem krogu vendarle zagotovijo napredovanje. Na domačem Wembleyju bi morali proti Hrvaški, ki si je že zagotovila prvo mesto, ostati neporaženi, a se jim ni posrečilo. Ko je Mladen Petrić popeljal Hrvaško v vodstvo s 3:2, so Angleži ostali brez velikega tekmovanja.

Najprej Oblak, nato Kek, Slovenija pa predzadnja

Samirja Handanovića je v kvalifikacijah za EP 2008 premagal tudi nizozemski as Wesley Sneijder. | Foto: Samirja Handanovića je v kvalifikacijah za EP 2008 premagal tudi nizozemski as Wesley Sneijder. Slovenija je nastopila v skupini G, v kateri je bila prva favoritinja Nizozemska. Reprezentanco je najprej vodil Branko Oblak, a je po slabih rezultatih (poraza v gosteh z Bolgarijo in Belorusijo) zapustil selektorski položaj že po treh tekmah. Nasledil ga je Matjaž Kek, ki je za začetek osvojil točko v deževnem Skadru v Albaniji.

Do konca ciklusa je osvojil še sedem točk. Premagal je Belorusijo in Luksemburg ter remiziral z Albanijo, na preostalih tekmah pa ostal praznih rok. Slovenija je z 11 točkami zasedla predzadnje mesto. Igralci so si nabirali izkušnje, že v naslednjem ciklusu pa navdušili in se uvrstili na SP 2010.  

Prvenstvo pri alpskih sosedah se ni razpletlo po željah gostiteljev. Prvič v zgodovini evropskih prvenstev sta se domačina poslovila že po prvem delu, tako da sta ostala brez izločilnega dela. Naslov je branila Grčija, a doživela grozovito ponižanje, saj je trikrat zapored izgubila in izpadla brez točke.

Nizozemce ustavil Nizozemec

Guus Hiddink je z Rusijo izločil Nizozemsko, nato pa skušal potolažiti selektorja Marca van Bastna. | Foto: Guus Hiddink je z Rusijo izločil Nizozemsko, nato pa skušal potolažiti selektorja Marca van Bastna. Skupina C si je prislužila naziv skupine smrti. V njej so se zbrale tri nekdanje evropske prvakinje (Italija, Francija in Nizozemska) ter Romunija, ki je blestela v kvalifikacijah za EP 2008 in v družbi tulipanov in Kekove čete osvojila prvo mesto. Na Euru ji ni šlo tako dobro, tako da je ostala brez napredovanja.

Odlično se je odrezala Nizozemska, ki je pod vodstvom Marca van Bastna suvereno preskakovala znamenite ovire. Italijo je nadigrala s 3:0, Francijo pa s 4:1. Oranžni so bili tako razigrani, da so bili mnogi prepričani, da jim ne bo ušel naslov evropskega prvaka.

Zalomilo se jim je že v četrtfinalu, kjer jih je šokiral rojak Guus Hiddink, ki je na klopi Rusije poskrbel za podvig in preboj v polfinale. Nizozemce je premagal po podaljšku s 3:1, največje težave pa je favoritu povzročal hitri krilni napadalec Andrej Aršavin, nekdanji as Zenita in londonskega Arsenala.

Turki mojstri za pozne zadetke

Turčija je v uvodnem nastopu razžalostila sogostiteljico Eura Švico. | Foto: Turčija je v uvodnem nastopu razžalostila sogostiteljico Eura Švico. Četrtfinalni dvoboji so postregli z velikimi dramami. Turčija je postala specialist za zadnje minute. V skupini je tako z doseganjem zadetkov v izdihljajih srečanja spravila ob živce Švico in Češko, v četrtfinalu pa je razžalostila še Hrvaško.

Kockasti so blesteli v skupinskem delu in premagali vse tri tekmece (Avstrija, Nemčija in Poljska). Samozavest je bila na vrhuncu, na Dunaj je prišlo okrog 50 tisoč navijačev, Hrvaška pa je imela zmago na pladnju. Ivan Klasnić, nogometaš s podarjeno ledvico, je v 119. minuti popeljal slovenske sosede v vodstvu.

Na štadionu Ernst Happel se je začelo rajanje v rdeče-belih barvah, a so jim Turki vrnili milo za drago le dve minuti pozneje. Semih Senturk je poskrbel za 1:1. "Ta zadetek nas bo preganjal do konca življenja," je po tekmi skrušeno dejal selektor Slaven Bilić. Le tri leta pozneje se je maščeval Turčiji in jo izločil v dodatnih kvalifikacijah za EP 2012. Dodal je, da so njegovi izbranci pred izvajanjem enajstmetrovk govorili le o tem, kako so lahko prejeli izenačujoči gol. Sodnik je drugi del podaljška podaljšal za dve minuti, Turki pa so še enkrat pokvarili načrte tekmecev v zadnjih sekundah.

Veselje Turkov po dramatični zmagi nad Hrvaško, ki jih je popeljala v polfinale EP 2008. | Foto: Veselje Turkov po dramatični zmagi nad Hrvaško, ki jih je popeljala v polfinale EP 2008.

Ko je napočil čas za loterijo kazenskih strelov, so bili Hrvati v popolnem šoku, kar so izbranci Fatiha Terima, ki je zadnjo nedeljo pred začetkom EP 2016 osvojil Stožice, s pridom izkoristili.

Lahm popeljal Nemce v finale

Nemci so v finalu naleteli na boljšega tekmeca. | Foto: Nemci so v finalu naleteli na boljšega tekmeca. Dunaj je videl dve četrtfinalni drami, na katerih se je o zmagovalcu odločalo po kazenskih strelih. Španija, ki se je pred tekmovanjem presenetljivo odrekla Raulu, je v skupini blestela. Na uvodni tekmi je odpravila Rusijo kar s 4:1, v četrtfinalu pa se je spopadla s tradicionalno neugodno Italijo. Dvoboj je minil brez zadetkov, z bele točke pa so bili bolj zbrani Španci in zmagali s 4:2. Na koncu se je izkazalo, da je bila to najhujša ovira, ki jih je čakala do evropskega naslova.  

V polfinalu so lažje od pričakovanega spet nadigrali Rusijo (3:0), Nemci pa so v svojem slogu, z zadetkom v zadnji minuti, končali turško pravljico (3:2) in se uvrstili v finale. Junak srečanja v Baslu je postal Philipp Lahm, Turkom, ki so jih pestile zdravstvene težave in kartoni, tako da so komaj sestavili udarno enajsterico, pa jo je zagodel tako, kot so jo oni drugim na Euru 2008. Z zadetkom tik pred zadnjim sodnikovim piskom.

Nemci so pred tem v četrtfinalu s 3:2 odpravili Portugalsko, ranljivost pa pokazali v skupinskem delu, ko jih je v Celovcu z 2:1 premagala Hrvaška.

Xavi: Zdaj želi vsak igrati tako kot mi

Selektor Luis Aragones se je po zmagi znašel na rokah izbrancev. | Foto: Selektor Luis Aragones se je po zmagi znašel na rokah izbrancev. V finalu, ki je potekal na Dunaju, so gledalci videli le en zadetek. Dosegel ga je Fernando Torres po podaji Xavija, pozneje izbranega za najboljšega nogometaša turnirja. Španci so bili boljši in si s tiki-tako, ki se je sprva oprijela pri Barceloni, priigrali več priložnosti od Nemcev. Ko je Torres, takratni napadalec Liverpoola, v 33. minuti premagal Jensa Lehmanna, je pomagal Španiji do prekinitve 44-letnega čakanja na veliko lovoriko. Zadetka se je zelo razveselil selektor Luis Aragones, legenda madridskega Atletica, kjer je pomembne korake v karieri naredil tudi Torres.

Rdeča furija je postala najboljša, v najboljši enajsterici je bilo kar šest španskih reprezentantov, napadalec David Villa pa s štirimi zadetki prvi strelec Eura. Postal je šele sedmi nogometaš, ki je na tekmah Eura dosegel trojček. Pred njim je dva dosegel Michel Platini, po enega pa Patrick Kluivert, Sergio Conceicao, Marco van Basten, Klaus Allofs in Dieter Müller.

Igralec turnirja je postal Xavi Hernandez, ki se je v zvezni vrsti izvrstno dopolnjeval z Andresom Iniesto. "Zdaj želi vsak na svetu igrati tako kot mi, igro podaj z enim dotikom. To je razlika, ki nas je popeljala na vrh. Če bi izgubili v četrtfinalu proti Italiji, bi nam očitali, da igra hitrih podaj ne daje rezultatov, tako pa je drugače," je bil zadovoljen dolgoletni španski reprezentant.

Španski nogometaši so po EP 2008 osvojil še SP 2010 in EP 2012. Letos bodo v Franciji branili evropski naslov. | Foto: Španski nogometaši so po EP 2008 osvojil še SP 2010 in EP 2012. Letos bodo v Franciji branili evropski naslov.

Pohvalil je tudi selektorjev pogum, da je vztrajal pri igri z nižjimi igralci (Iniesta, Cazorla, Fabregas, Silva, Villa in on). "Revolucija se je začela z njim," je poudaril Xavi. Španci so pridobili samozavest in nato osvojili še SP 2010 in EP 2012. Letos bodo tako v Franciji branili evropski naslov.

Evropsko prvenstvo 2008, zaključni turnir:

Finale, 29. junij 2008:
Štadion Ernst Happel na Dunaju, 51.428 gledalcev. Sodnik: Roberto Rosetti (Italija)
Španija : Nemčija 1:0 (1:0)
Torres 33.

Polfinale, 26. junij 2008:
Štadion Ernst Happel na Dunaju, 51.428 gledalcev, sodnik: Frank De Bleeckere (Belgija)
Rusija : Španija 0:3 (0:0)
Xavi 50., Güiza 73., Silva 82.

Polfinale, 25. junij 2008:
Štadion St. Jakob Park v Baslu, 39.374 gledalcev. Sodnik: Massimo Busacca (Švica)
Nemčija : Turčija 3:2 (1:1)
Schweisteiger 26., Klose 79., Lahm 90.; Ugur 22., Semih 86.

Četrtfinale, 22. junij 2008:
Štadion Ernst Happel na Dunaju, 48.000 gledalcev. Sodnik: Herbert Fandel (Nemčija)
Španija : Italija 4:2 po 11-m (0:0)

Četrtfinale, 21. junij 2008:
Štadion St. Jakob Park v Baslu, 38.374 gledalcev. Sodnik: Luboš Michel (Slovaška)
Nizozemska : Rusija 1:3 po podaljšku (1:1, 1:1, 0:0)
Van Nistelrooy 86.; Pavljučenko 56., Torbinski 112., Aršavin 116.

Četrtfinale, 20. junij 2008:
Štadion Ernst Happel na Dunaju, 51.428 gledalcev. Sodnik: Roberto Rosetti (Italija)
Hrvaška : Turčija 2:4 po 11-m (1:1, 0:0, 0:0, 0:0)
Klasnić 119.; Semih 120.

Četrtfinale, 19. junij 2008:
Štadion St. Jakob Park v Baslu, 39.374 gledalcev. Sodnik: Peter Fröjdfeldt (Švedska)
Portugalska : Nemčija 2:3 (1:2)
Nuno Gomes 40., Postiga 87.; Schweinsteiger 22., Klose 26., Ballack 61.

 Predtekmovanje:

Lestvica skupine A:
1. Portugalska 3 tekme – 6 točk
2. Turčija 3 - 6
3. Češka 3 - 3
4. Švica 3 - 3

Lestvica skupine B:
1. Hrvaška 3 - 9
2. Nemčija 3 - 6
3. Avstrija 3 - 1
4. Poljska 3 - 1

Lestvica skupine C:
1. Nizozemska 3 - 9
2. Italija 3 - 4
3. Romunija 3 - 2
4. Francija 3 - 1

Lestvica skupine D:
1. Španija 3 - 9
2. Rusija 3 - 6
3. Švedska 3 - 3
4. Grčija 3 - 0

Ne spreglejte