Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 6. 2021,
0.21

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

4

Natisni članek

Ukrajina Švedska Nemčija angleška nogometna reprezentanca Euro 2020

Sreda, 30. 6. 2021, 0.21

2 leti, 9 mesecev

Euro 2020, 17. dan (osmina finala)

Noro, Euro je postregel še z eno senzacijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

4

Anglija Nemčija | Angleški navijači so dočakali sladko zmago Anglije, ki želi letos prvič stopiti na evropski prestol. | Foto Reuters

Angleški navijači so dočakali sladko zmago Anglije, ki želi letos prvič stopiti na evropski prestol.

Foto: Reuters

V boju za evropski naslov je ostalo le še osem reprezentanc. Italiji, Belgiji, Češki, Danski, Španiji in Švici sta se v četrtfinalu Eura kot zadnji pridružila še Anglija, ki je v nogometni poslastici dveh velesil na Wembleyju strla odpor Nemčije (2:0), in Ukrajina, ki je v Glasgowu po podaljšku spravila v solze Švedsko. Presrečna torkova zmagovalca se bosta pomerila v četrtfinalu v Rimu.

Po Angliji si je napredovanje v četrtfinale zagotovila še Ukrajina. Čeprav je na papirju pred srečanjem s Švedsko veljala za avtsajderko, se je Skandinavcem v Glasgowu, kjer je dvoboj spremljalo "le" 12 tisoč gledalcev, tako dobro zoperstavila, da jih je na koncu izločila s prvenstva. Začelo se je imenitno za izbrance Andrija Ševčenka, saj je Oleksandr Zinčenko, nogometaš Manchestrer Cityja, vajen igranja na Otoku, Ukrajino popeljal v vodstvo po 27 minutah.

Fotogalerija s tekme v Glasgowu:

Fotogalerija
1 / 26

Favoriziranih Švedov vodstvo tekmeca ni zmedlo, še pred koncem prvega dela je Emil Forsberg, ki je na Euru igral v življenjski formi, izenačil na 1:1. Soigralec Kevina Kampla pri RB Leipzigu bo še dolgo pomnil začetek drugega polčasa. Najprej je Serhij Sidorčuk zadel vratnico Švedov, le minuto pozneje pa je Forsberg vrnil udarec in zatresel vratnico Ukrajine. Le nekaj minut pozneje je Forsberg imenitno prodrl med ukrajinsko obrambo, nato pa streljal z roba kazenskega prostora. Ukrajinski vratar je bil že premagan, a je strel svetlolasega Šveda končal v prečki.

Veselje Artema Dovbika, ukrajinskega rezervista, ki je proti Švedom dosegel krstni reprezentančni zadetek in Ukrajino popeljal med najboljših osem v Evropi. | Foto: Reuters Veselje Artema Dovbika, ukrajinskega rezervista, ki je proti Švedom dosegel krstni reprezentančni zadetek in Ukrajino popeljal med najboljših osem v Evropi. Foto: Reuters

Ukrajina je imela veliko sreče, dvoboj se je prevesil v podaljšek, ki ga je sprva zaznamoval brutalen prekršek Marcusa Danielsona nad Artemom Besedinom. Ostro, s podplatom, je krenil neposredno v koleno Ukrajinca in ga huje poškodoval. Besedin ni mogel nadaljevati dvoboja, Danielson pa je moral predčasno z igrišča. Švedska je z igralcem manj močno padla v igri, a je vse bolj dišalo po loteriji kazenskih strelov.

Nato pa je Artem Dovbik po izjemni podaji Zinčenka premagal Robina Olsna in Ukrajino popeljal v sedma nebesa. Prvič v zgodovini so se na evropskem prvenstvu prebili tako daleč, v četrtfinale, kjer jih v Rimu čaka obračun z Anglijo. Ševčenkova četa je po skromnem izkupičku v skupinskem delu, v katerem je izgubila tako z Nizozemsko kot tudi Avstrijo, dočakala svojih pet minut. Spisala je pravljico, ki jo želi na Olimpicu še nadgraditi.  

Poročilo s tekme:

Švedska Ukrajina
Sportal Ukrajina v izdihljajih srečanja pahnila Švede v solze
  

Angleži na takšno zmago čakali kar 46 let

Anglija je zelo ponosna na svojo nogometno tradicijo, malo manj pa na osvajanje najvišjih mest na mednarodnih tekmovanjih, na katerih se lahko do danes pohvali le z enim naslovom (svetovna prvakinja leta 1966). V kratkem pa bi se lahko število osvojenih lovorik podvojilo, saj so se trije levi uvrstili med osem najboljših na Euru, za nameček pa bi, če bi se uvrstili v polfinale (in finale), računali še na prednost domačega Wembleyja.

Fotogalerija s tekme v Londonu:

Fotogalerija
1 / 43

Na kultnem stadionu v Londonu so v skupinskem delu osvojili prvo mesto. Brez prejetega zadetka in s kar sedmimi točkami, osvojenimi proti Hrvaški (1:0), Škotski (0:0) in Češki (1:0), so se Angleži lotili novega cilja. V osmini finala so se pomerili z zgodovinsko neugodnim tekmecem. Na Otok so prišli motivirani Nemci, ki so v skupini F za napredovanje trepetali do zadnje sekunde, a ostali prepričani, da bi lahko v izločilnem delu prišli še zelo daleč. Njihovih sanj o četrtfinalu pa je bilo kmalu konec. Angleži so še četrtič zapored ohranili mrežo nedotaknjeno, ko pa je v 75. minuti Raheem Sterling, rojen v neposredni bližini Wembleyja in zelo navezan na kultni objekt, povedel gostitelje v vodstvo (1:0), so tribune Wembleyja norele od navdušenja.

Veselje Garetha Southgatea, ki se še kako spominja bolečega poraza z Nemci na Wembleyju na Euru 1996. | Foto: Reuters Veselje Garetha Southgatea, ki se še kako spominja bolečega poraza z Nemci na Wembleyju na Euru 1996. Foto: Reuters

Elf je do takrat zapravil nekaj priložnosti, domačega vratarja Jordana Pickforda pa sta najbolj namučila "Londončana" Timo Werner in Kai Havertz, soigralca pri evropskem prvaku Chelseaju. V 81. minuti se je Nemcem ponudila priložnost za hitro izenačenje. Proti domačemu vratarju se je sam pognal Thomas Müller, a poslal žogo mimo vrat in se upravičeno prijel za glavo. Le pet minut pozneje je bilo konec dvomov o zmagovalcu. Harry Kane je po izvrstni asistenci Jacka Grealisha podvojil prednost na 2:0, Wembley se je znašel v deliriju.

Trije levi so preskočili zelo zahtevno oviro in dočakali prvo zmago nad Nemci na Wembleyju (upoštevamo tudi stari objekt) po letu 1975. Nemci so nato na sedmih gostovanjih v Londonu kar petkrat zmagali, dvakrat remizirali, tokrat pa ostali praznih rok. Angleški selektor Gareth Southgate je bil po zmagi nad Nemci presrečen. Še dobro se namreč spominja bolečega poraza proti Nemčiji leta 1996 v polfinalu Eura, ko je v napetem srečanju, na Wembleyju je odločala loterija kazenskih strelov, zapravil strel z bele točke.

Angleži so po izpadu Francozov na otoških stavnicah največji favoriti za osvojitev naslova. | Foto: Reuters Angleži so po izpadu Francozov na otoških stavnicah največji favoriti za osvojitev naslova. Foto: Reuters

Takrat številni današnji angleški zvezdniki sploh še niso bili rojeni. Tokrat pa so združili moči in prisostvovali zgodovinskemu trenutku, saj je Nemce še zadnjič vodil Joachim Löw. Največji uspeh je dosegel leta 2014, ko je postal svetovni prvak, na vročem stolčku pa ga bo nasledil nekdanji pomočnik, nato pa tudi trofejni strateg Bayerna Hansi Flick.

Poročilo s tekme:

Nemčija Anglija
Sportal Evforija na Otoku vse večja, trije levi izločili tudi Nemčijo

Najboljši strelci Eura 2020:

5 – Cristiano Ronaldo (Portugalska),
4 – Karim Benzema (Francija), Emil Forsberg (Švedska), Patrik Schick (Češka),
3 – Robert Lewandowski (Poljska), Romelu Lukaku (Belgija), Haris Seferović (Švica), Raheem Sterling (Anmglija), Georginio Winjaldum (Nizozemska)

Zlatko Zahović
Sportal Jugoslavija magnet za golijade, slovenski spomin na Belgijo še živi
Luka Modrić, Hrvaška
Sportal Kakšen spodrsljaj: Hrvati igrali v dresih z napačnim grbom?
Nizozemska Češka
Sportal Nizozemska išče novega selektorja, Frank de Boer odstopil

Euro 2020, 17. dan (osmina finala):

Torek, 29. junij:
Anglija : Nemčija 2:0 (0:0)
Sterling 75., Kane 86.
Poročilo s tekme

Švedska : Ukrajina 1:2* (1:1, 1:1, 1:1)
Forsberg 43.; Zinčenko 27., Dovbik 120.+1; R.K.: Danielson 98./Švedska
Poročilo s tekme

*po podaljšku

Pari četrtfinala:

Petek, 2. julij:
18.00 Švica – Španija (St. Peterburg)
21.00 Belgija – Italija (München) 

Sobota, 3. julij:
18.00 Češka – Danska (Baku)
21.00 Ukrajina – Anglija (Rim)

Ne spreglejte