Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
2. 7. 2021,
23.54

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

5

Natisni članek

Švica Španija Belgija italijanska nogometna reprezentanca Euro 2020 Slavko Vinčič

Petek, 2. 7. 2021, 23.54

2 leti, 9 mesecev

Euro 2020, 18. dan (četrtfinale)

Atraktiven petek, po katerem se smeji Italijanom in Špancem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

5

Belgija Italija | Lorenzo Insigne je z mojstrskim zadetkom povedel Italijo v vodstvo z 2:0, ki pa ni trajalo dolgo. | Foto Reuters

Lorenzo Insigne je z mojstrskim zadetkom povedel Italijo v vodstvo z 2:0, ki pa ni trajalo dolgo.

Foto: Reuters

Znani sta prvi polfinalistki Eura. To sta Španija in Italija. Trikratna evropska prvakinja je v petek v St. Peterburgu po izvajanju 11-metrovk spravila v slabo voljo Švicarje, slovenski zahodni sosedi pa so v Münchnu v spektakularnem dvoboju, v katerem so vsi zadetki padli v prvem polčasu, pravico pa je delil slovenski sodnik Slavko Vinčić, premagali Belgijo (2:1). Rekordni niz nepremagljivosti Italijanov se je povzpel na 32 zaporednih tekem!

Leonardo Spinazzola
Sportal Udarec za Italijo pred nadaljevanjem evropskega prvenstva

Italija je na nogah. Izbranci Roberta Mancinija so v spektakularni tekmi v Münchnu, polni všečnega nogometa in igrivih potez, premagali Belgijo (2:1). V dvoboju reprezentanc, ki na letošnjem Euru še nista izgubili, so "v finalu pred finalom" krajšo potegnili rdeči vragi, za katere je zaigral tudi pred dnevi poškodovani zvezdnik Kevin de Bruyne (Eden Hazard je na drugi strani ostal na tribunah in ni kandidiral za dvoboj), slovenski zahodni sosedi pa so nadaljevali izjemen niz in s tem še povečali evforijo, ki jo je v zadnjih dneh tako močno čutiti na Apeninskem polotoku.

Fotogalerija
1 / 34

Slovenski zahodni sosedi so od evropskega naslova oddaljeni le še dva koraka! V petek so v Münchnu, kjer je dvoboj spremljalo "le" 14 tisoč gledalcev, z zadetkoma Nicole Barelle in Lorenza Insigneja tik pred koncem prvega dela vodili že z 2:0, nato pa je Belgijce vrnil v igro Romelu Lukaku.

Slovenski nogometni sodnik Slavko Vinčić, ki je dočakal izjemno čast, saj je vodil najbolj atraktivno četrtfinalno srečanje (vsaj na papirju), je v izdihljajih prvega polčasa po padcu Jeremyja Dokuja, oviral ga je Giovanni Di Lorenzo, pokazal na belo točko za Belgijo. Italijani se niso strinjali z njegovo odločitvijo, a je ostal 41-letni Mariborčan neomajen pri odločitvi.

Slavko Vinčić je vodil največjo tekmo v njegovi sodniški karieri. | Foto: Reuters Slavko Vinčić je vodil največjo tekmo v njegovi sodniški karieri. Foto: Reuters

Lukaku je dosegel četrti zadetek na tem Euru in se približal prvemu strelcu tekmovanja Cristianu Ronaldu. V drugem polčasu je zapravil lepo priložnost, da bi ujel Portugalca. Čeprav so rdeči vragi pritiskali, je obramba Italijanov na čelu z Gianluigijem Donnarummo zdržala do konca in proslavljala velik uspeh. So pa Azzurri drago plačali zmago, saj je moral Leonardo Spinazzola predčasno z igrišča. Prve informacije govorijo o tem, da je prišlo do poškodbe ahilove tetive, tako da je zanj Eura že konec, sledi daljše okrevanje.

Za nesrečnega Leonarda Spinazzolo je žal že konec Eura. | Foto: Reuters Za nesrečnega Leonarda Spinazzolo je žal že konec Eura. Foto: Reuters

To je bila že rekordna 32. zaporedna tekma Italije, v kateri je ostala neporažena, Belgija pa je prekinila niz 13 dvobojev brez poraza. Mancinijeva četa je nazadnje izgubila jeseni leta 2018, nato pa razvajala navijače z odličnimi predstavami. V torek bo lovila finalno vstopnico na Wembleyju proti Španiji.

Padel je tudi rekord, kar zadeva zaporedne zmage na evropskem prvenstvu ob upoštevanju kvalifikacije. Ta po novem znaša 15 tekem, takšen niz je uspel Italiji. Pred tem je rekord postavila Nemčija (med letoma 2010 in 2012 je nanizala 14 zmag), toliko jih je pred dvobojem v Münchnu imela tudi Belgija, zdaj pa je absolutni rekorder Italija.

Poročilo s tekme:

Belgija Italija
Sportal Azzurri nepremagani že 32. zapored!

Padel nenavaden rekord, Švicarji namučili Špance

Uvodno četrtfinalno dejanje v St. Peterburgu je postreglo z zelo napeto predstavo. Zmagovalca je podala šele po strelih z bele točke, na koncu pa so se napredovanja med štiri najboljše na Euru veselili Španci. Sprva ni kazalo, da bo zmagovalec znan šele po loteriji kazenskih udarcev. Rdeča furija je prišla do vodstva že v 8. minuti, ko je Jordi Alba s pomočjo švicarskega zveznega igralca Denisa Zakarie, ta je zaigral od prve minute kot menjava za kaznovanega kapetana Granita Xhako, zatresel švicarsko mrežo. Zakaria je moral v statistiko kot strelec avtogola, to pa je bil že deseti avtogol na tem Euru, kar je več, kot na vseh prejšnjih izvedbah evropskih prvenstev skupaj (od 1960 do 2016 jih je bilo točno devet)! 

Švicarji so si sami zabili prvi gol. To je bil že deseti avtogol na tem Euru! Na prejšnjih prvenstvih jih je bilo vsega skupaj doseženih devet! | Foto: Reuters Švicarji so si sami zabili prvi gol. To je bil že deseti avtogol na tem Euru! Na prejšnjih prvenstvih jih je bilo vsega skupaj doseženih devet! Foto: Reuters

Švicarji se niso predali. V drugem delu so večkrat zapretili Unaiju Simonu, v 68. minuti pa je Xherdan Shaqiri, nadomestni kapetan Švice, izenačil na 1:1. Veselje Švice pa ni bilo dolgo, le deset minut pozneje je moral Remo Freuler, soigralec Josipa Iličića pri Atalanti, zaradi ostrega prekrška predčasno v slačilnico. Prejel je rdeči karton, Švica pa se je znašla v težavah. Španija je v nadaljevanju napadala in napadala, na koncu je bilo razmerje strelov kar 29:9 v njeno korist (10:2 v strelih v okvir vrat), a je ostalo pri 1:1. Španci so zapravili ogromno zrelih priložnosti, na vratih Švice je blestel Sommer.

Fotogalerija s tekme v St. Peterburgu:

Fotogalerija
1 / 34

Pri izvajanju kazenskih udarcev sprva Špancem ni kazalo najbolje, saj je njen kapetan Sergio Busquets kot prvi zapravil 11-metrovko, na drugi strani pa jo je Mario Gavranović zadel. Švicarji pa niso bili dolgo v prednosti, ko so drug za drugim strel z bele točke zapravili Fabian Schär (obramba Simona), Manuel Akanji (obramba Simona) in Ruben Vargas (zgrešil vrata), si je Mikel Oyarzabal priigral zaključno žogico za polfinale, pred tem sta v polno zadela Daniel Olmo in Gerard Moreno, Rodri pa je zapravil kazenski udarec (obramba Sommerja). Oyarzabal je bil natančen. Odločil je že srečanje proti Hrvaški (gol za 5:3), zdaj pa popeljal Španijo še v polfinale, ki je tako od četrtega naslova evropskega prvaka oddaljena le še dva koraka!

Poročilo s tekme:

Španija Švica
Sportal Španci po veliki drami izločili Švico

Najboljši strelci Eura 2020:

5 – Cristiano Ronaldo (Portugalska),
4 – Karim Benzema (Francija), Emil Forsberg (Švedska), Romelu Lukaku (Belgija), Patrik Schick (Češka),
3 – Robert Lewandowski (Poljska), Haris Seferović (Švica), Raheem Sterling (Anglija), Georginio Wijnaldum (Nizozemska)

Euro 2020, četrtfinale:

Petek, 2. julij:
Švica : Španija 2:4 po 11-m (1:1, 1:1, 0:1)
Shaqiri 68.; Zakaria 8./ag.; R.K.: Freuler 78./Švica
Poročilo s tekme

Belgija : Italija 1:2 (1:2)
Lukaku 45.+2; Barella 31., Insigne 44.
Poročilo s tekme

Preostala četrtfinalna para:

Sobota, 3. julij:
18.00 Češka – Danska /Baku/
21.00 Ukrajina – Anglija /Rim/

Polfinale:
Torek, 6. julij:

21.00 Italija – Španija /London/

Sreda, 7. julij:
21.00 Ukrajina/Anglija – Češka/Danska /London/

Finale:
Nedelja, 11. julij:

21.00 /London/

Anglija Nemčija
Sportal Löw se je znova spozabil. Vrtal si je po nosu, nato okusil smrkelj.
Toni Kroos
Sportal Kroos nič več za nemško reprezentanco
Francija Euro 2020
Sportal Francosko petelinjenje ne pojenja: "Pušča nas same v tem sr***!"
Adrien Rabiot, Didier Deschamps
Sportal Šov Francozov: Rabiotova mati obračunala z družinama reprezentantov
Artem Besedin
Sportal Besedin s hujšo poškodbo kolena že zaključil euro
 
Ne spreglejte