Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 8. 2021,
16.26

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Jekaterina Vedenejeva Pia Babnik Pia Babnik Janja Garnbret Janja Garnbret Tokio 2020

Petek, 6. 8. 2021, 16.26

2 leti, 8 mesecev

Tokio 2020, štirinajsti tekmovalni dan

Zlato za izjemno Janjo Garnbret, Vedenejeva brez finala, Babnikova zdrsnila po lestvici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Janja Garnbret | Janja Garnbret je olimpijska prvakinja. | Foto Anže Malovrh/STA

Janja Garnbret je olimpijska prvakinja.

Foto: Anže Malovrh/STA

Štirinajsti dan olimpijskih iger v Tokiu je prinesel nov izjemni uspeh za slovenski šport. Naša najboljša plezalka Janja Garnbret je v finalu kombinacije zanesljivo opravila z vso konkurenco in postala olimpijska prvakinja. Tretji dan golfskega turnirja je mlada golfistka Pia Babnik zdrsnila po lestvici, tekmovanje v ritmični gimnastiki pa je na 16. mestu sklenila Rusinja s slovenskim potnim listom Jekaterina Vedenejeva.

V ospredju slovenskega zanimanja je bilo danes brez dvoma dogajanje v Aomi Urban Sports Parku, kjer je bilo na sporedu finale kombinacije športnega plezanja v ženski konkurenci.

Janja Garnbret
Sportal V Slovenj Gradcu slavijo novo olimpijsko prvakinjo #foto #video
plezanje kolaž
Sportal Kakšna so pravila tekmovanja v športnem plezanju na olimpijskih igrah? #video

Janja Garnbret je postala prva olimpijska zmagovalka v zgodovini športnega plezanja. Dvaindvajsetletnica je zlato kolajno v Tokiu osvojila z najboljšo predstavo v kombinaciji s skupnim izidom 5 točk. V hitrosti je bila 5., prva je bila v balvanih, v težavnosti pa je z višino 37+ osvojila prvo mesto in premagala najbližjo zasledovalko domačinko Miho Nonaka. Tudi bron je ostal na Japonskem, osvojila ga je Akiyo Noguchi.

Garnbretova je Sloveniji priborila tretjo zlato kolajno na igrah v Tokiu. Po zlatih kolajnah Primoža Rogliča v vožnji na čas cestnega kolesarstva in Benjamina Savška v kanuju v slalomu na divjih vodah. Gre za peto odličje odprave iz dežele na sončni strani Alp pod petimi krogi v Tokiu.

Druga slovenska plezalka v Tokiu Mia Krampl se ni prebila v finale.

Pia Babnik olimpijske igre Tokio
Sportal Pia Babnik zdrsnila po lestvici

Vedenejeva v zgodovinskem nastopu za Slovenijo brez finala

Jekaterina Vedenejeva je osvojila 16. mesto. | Foto: Reuters Jekaterina Vedenejeva je osvojila 16. mesto. Foto: Reuters Rusinja ritmična telovadka Jekaterina Vedenejeva, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu zastopala slovenske barve, je v kvalifikacijah dobro nastopila, a s 16. mestom med 26 tekmovalkami ostala brez finala najboljše deseterice, ki se bo borila za kolajne. Kvalifikacijske sestave z obročem (22,800), žogo (23,550), s kiji (22,550) in trakom (20,800) je opravila brez velikih napak in je s skupnim zbirom 89,700 zasedla 16. mesto. Rusinja Dina Averina ima na prvem mestu 106,300 točke, njena enojajčna dvojčica Arina Averina pa 106,175. 

Ritmična gimnastika je v programu olimpijskih iger od leta 1984 (Los Angeles), še nikoli doslej pa na tekmovanju ni bilo slovenske tekmovalke. Vedenejeva je tako spisala zgodovino.

Na golfskem turnirju za ženske je Pia Babnik predzadnji tekmovalni dan z dvema udarcema nad parom zdrsnila na 45. mesto.

Dina Averina
Sportal Ruski dvojčici pričakovano na vrhu, Vedenejeva brez finala

Poljak slavil v hoji na 50 kilometrov, Italijanka na 20

Dawid Tomala je olimpijski prvak v hitri hoji na 50 kilometrov. | Foto: Reuters Dawid Tomala je olimpijski prvak v hitri hoji na 50 kilometrov. Foto: Reuters Danes so prvič v zgodovini podelili olimpijska odličja športnim plezalkam, znane so tudi zmagovalke olimpijskega nogometnega turnirja. Po pravi drami in izvajanju enajstmetrovk se naslova veselijo Kanadčanke. Na moškem nogometnem turnirju je Mehika v boju za bron ugnala Japonsko.

V atletiki smo videli končni odločitvi v štafeti 4 x 100 m v moški konkurenci, kjer so slavili Italijani in ženski kjer so bile najboljše Jamajčanke. Najboljše smo dobili tudi v metu kopja za ženske. Tekačice so se merile v sprintu na 400 metrov ter v tekih na 1.500 in 5.000 metrov. V Sapporu je zmagovalec v hoji na 50 kilometrov postal Poljak Dawid Tomala, v ženski konkurenci je na 20 kilometrov zmagala Italijanka Antonella Palmisano.

Velodrom Izu v Shizuoki je gosti finalni preizkušnji kolesarstva na stezi. Olimpijska prvakinja v madisonu za ženske je Velika Britanija, moški so tekmovali v sprintu, zmagal je Nizozemec Harrie Lavreysen. 

Britanka Kate French je z olimpijskim rekordom osvojila zlato olimpijsko odličje v modernem peteroboju, ki vsebuje plavanje, sabljanje, konjeništvo in tek. 

Na turnirju v odbojki na mivki sta Američanki April Ross/Alix Klineman v boju za olimpijski naslov premagali avstralsko navezo Taliqua Clancy/Mariafe Artacho. Ženska nizozemska reprezentanca v hokeju na travi je v Tokiu prišla do svojega četrtega zlatega olimpijskega odličja. V današnjem finalu so Nizozemke, srebrne iz Ria 2016, s 3:1 premagale Argentinke. Tretje mesto je osvojila Velika Britanija, ki je bila s 4:3 boljša od Indije.

Kitajci so slavili v moški ekipni konkurenci v namiznem tenisu, po tem, ko so v finalu ugnali Nemce. Bron so si priigrali Japonci.

Na sporedu so bile tudi končne odločitve v boksu, v moški težki kategoriji do 91 kg je slavil Kubanec Julio la Cruz, v rokoborbi (moške v prostem slogu v kategorijah do 74 in 125 kg ter ženske v kategoriji do 53 kg) in karateju (moške kate in športne borbe do 75 kg ter ženske športne borbe do 61 kg).

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Boleč poraz košarkarjev, Šutejeva peta
Luka Dončić
Sportal Boleč poraz košarkarjev, Šutejeva peta
Ne spreglejte