Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 8. 2021,
12.12

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Tokio 2020 Jekaterina Vedenejeva Arina Averina Dina Averina

Petek, 6. 8. 2021, 12.12

2 leti, 8 mesecev

oi tokio 2020, ritmična gimnastika, kvalifikacije

Ruski dvojčici pričakovano na vrhu, Vedenejeva brez finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Dina Averina | Dina Averina ima na prvem mestu 106,300 točke. | Foto Guliverimage

Dina Averina ima na prvem mestu 106,300 točke.

Foto: Guliverimage

Ruski sestri dvojčici Dina in Arina Averina sta kvalifikacije olimpijskega turnirja v ritmični gimnastiki v Tokiu pričakovano končali na vrhu. Slovenska reprezentantka Jekaterina Vedenejeva je dobro nastopila, a s 16. mestom med 26 tekmovalkami ostala brez finala najboljše deseterice, ki se bo borila za kolajne.

Janja Garnbret
Sportal Zlato za izjemno Janjo Garnbret, Vedenejeva brez finala, Babnikova zdrsnila po lestvici

Vedenejeva, Rusinja iz Irkutska, ki od leta 2018 zastopa Slovenijo, je svoj olimpijski nastop že končala. Kvalifikacijske sestave z obročem (22,800), žogo (23,550), s kiji (22,550) in trakom (20,800) je opravila brez velikih napak in je s skupnim zbirom 89,700 zasedla 16. mesto.

Izkušena, 27-letna telovadka je poskrbela za prvi slovenski nastop v tej gimnastični disciplini na OI doslej. Od olimpijske premiere v ritmični gimnastiki v Los Angelesu 1984 nobeni Slovenki ni uspel preboj na največje športne igre na svetu.

Jekaterina Vedenejeva je dobro nastopila, a s 16. mestom med 26 tekmovalkami ostala brez finala najboljše deseterice. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jekaterina Vedenejeva je dobro nastopila, a s 16. mestom med 26 tekmovalkami ostala brez finala najboljše deseterice. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dina Averina ima na prvem mestu 106,300 točke, njena enojajčna dvojčica Arina Averina pa 106,175. Na tretjem mestu je po slabšem začetku in veliki napaki pri sestavi z obročem končala Izraelka Linoy Ashram s 103,100 točke.

V sobotni boj za kolajne deseterice se bodo ob omenjenih treh podale še Belorusinji Alina Harnasko (4. mesto) in Anastasija Salos (5.), Italijanka Milena Baldassarri (6.), Izraelka Nicol Zelikman (7.), Bolgarka Borjana Kalejn (8.) ter Ukrajinki Viktorija Onoprijenko (9.) in Kristina Pohranična (10.), prva rezerva za finale pa je domačinka Sumire Kita.

Olimpijska tekma se je začela zelo stresno. V današnjih kvalifikacijah se je 26 tekmovalk borilo za mesta med najboljšo deseterico, ki bo nadaljevala tekmo in boj za odličja, številne favoritinje so v sestavah prikazale velike napake.

Med njimi je zaradi napak pri tveganih prvinah brez olimpijskega finala ostala tudi 20-letna Italijanka Alexandra Agiurguculese, že dobitnica kolajne na svetovnih prvenstvih. Varovanka slovenske trenerke Špele Dragaš, ki vodi videmski klub Udinese, in ena najbolj priljubljenih ritmičark v karavani je naredila velike napake pri obroču in traku, kar jo je stalo finala.

V soboto se bodo v kvalifikacijah pomerile tudi ritmičarke v skupinskih sestavah.

Preberite še:

Pia Babnik olimpijske igre Tokio
Sportal Pia Babnik zdrsnila po lestvici
ameriška odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenski pridih v odbojkarskem finalu OI
Ne spreglejte