Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 7. 2021,
15.51

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Martin Bau Katja Fain Bojan Tokić Maruša Štangar Živa Dvoršak Jan Tratnik Jan Polanc Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar kolesarstvo Tokio 2020

Sobota, 24. 7. 2021, 15.51

2 leti, 9 mesecev

Tokio 2020, 1. tekmovalni dan

Bron za Tadeja Pogačarja, Tokić ekspresno napredoval, Dvoršakova izenačila najboljši olimpijski rezultat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Tadej Pogačar | Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je Sloveniji priboril prvo kolesarsko odličje na OI. | Foto Anže Malovrh/STA

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je Sloveniji priboril prvo kolesarsko odličje na OI.

Foto: Anže Malovrh/STA

Že na prvi pravi tekmovalni dan na olimpijskih igrah v Tokiu ima Slovenija olimpijsko medaljo. V cestni dirki jo je osvojil Tadej Pogačar in tako dopolnil uspeh s Toura. Bojan Tokić je zanesljivo opravil s prvo oviro na olimpijski poti. S svojimi nastopi je končala judoistka Maruša Štangar, na delu so bili tudi strelka Živa Dvoršak ter plavalca Martin Bau in Katja Fain.

Andrej Hauprtman
Sportal "Deljeno lastništvo" Pogačarjeve kolajne

Dvakratni zmagovalec Toura, Tadej Pogačarje na cestni dirki dosegel prvo slovensko olimpijsko medaljo v kolesarstvu. Po 234 km trase od Tokia do dirkališča Fuji z 4865 višinskimi metri je osvojil bron. Zlato kolajno je osvojil Ekvadorec Richard Carapaz, srebro pa Belgijec Wout Van Aert, ki je le za nekaj centimetrov prehitel našega kolesarskega asa.

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar sporoča: Slovenci, odprl sem vrata!

Dvoršakova končala tekmovanje na 11. mestu

Slovenska strelka Živa Dvoršak je na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu osvojila 11. mesto v disciplini zračna puška na 10 metrov. Tridesetletna Ljubljančanka je zadela 627,2 kroga, do nastopa v velikem finalu osmih najboljših strelk pa ji je zmanjkalo 1,3 kroga.

Dvoršakova je na svojih premiernih olimpijskih igrah v Londonu 2012 v disciplini zračna puška prav tako zasedla 11. mesto, štiri leta kasneje pa je tekmo v Rio de Janeiru končala na 17. mestu.

Na delu bo tudi Živa Dvoršak. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na delu bo tudi Živa Dvoršak. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Živa Dvoršak
Sportal Dvoršakova izenačila najboljši olimpijski dosežek, prvo zlato na Kitajsko

Maruša Štangar | Foto: Sportida Foto: Sportida Razočarana Štangarjeva: Sama sem razočarana nad izidom

Maruša Štangar je v Tokiu odprla slovenske nastope v judu na olimpijskih igrah. Po zmagi v prvem krogu nad Korejko Yujeong Kang, je morala 23-letna reprezentantka nato priznati premoč olimpijski prvakinji iz Ria 2016 Pauli Pareto iz Argentine

"Njene akcije me niso presenetile. To je olimpijska prvakinja in to so njene močne tehnike. Na žalost ji je takoj uspel met. Meni akcije nato v parterju ni uspelo dokončati. Kasneje so po novi akciji pogledali posnetek in ji dosodili še en vazari, s čimer je bilo borbe hitro konec. Sama sem razočarana nad izidom, ampak kaj naj," je po porazu dejala Štangarjeva.

Ivan Trajković
Sportal "Treniral sem za zlato kolajno, pripravljen pa sem tudi na to, da grem po prvem krogu domov"

Tokić zanesljivo opravil s Kanadčanom

Dvoboj prvega kroga namiznoteniškega turnirja v posamični konkurenci je že uspešno opravil nosilec slovenske zastave na slavnostnem odprtju iger Bojan Tokić. Kanadčana Jeremyja Hazina je izločil s 4:0.

Bojan Tokić zanesljivo prek prve ovire. | Foto: Reuters Bojan Tokić zanesljivo prek prve ovire. Foto: Reuters

S tekmovanjem začenjajo so začeli tudi plavalci. Martin Bau je na 400 metrov prosto zasedel 24. mesto, Katja Fain pa je bila na 400 metrov mešano 15. 

Metka Sparavec in Katja Fain
Sportal V olimpijski bazen četrt stoletja po mami

Kitajka s tremi olimpijskimi rekordi do zlate kolajne

Prvo olimpijsko zlato v Tokiu je pripadlo kitajski strelki Qian Yang, ki je slavila v disciplini zračna puška na 10 metrov, v moški konkurenci je zlato z zračno pištolo na 10 metrov pripadlo Irancu Džavadu Forugiju.

Zhihui Hou je zanesljivo slavila v dviganju uteži do 49 kilogramov. | Foto: Reuters Zhihui Hou je zanesljivo slavila v dviganju uteži do 49 kilogramov. Foto: Reuters

Naslova olimpijske prvakinje v dviganju uteži v kategoriji do 49 kg se je s tremi olimpijskimi rekordi veselila Kitajka Zhihui Hou. Olimpijska prvakinja v judu do 48 kilogramov je postala Distria Krasniqi s Kosova, prvak v kategoriji do 60 kilogramov pa domačin Naohisa Takato. Lokostrelsko zlato v mešanih parih sta si priigrala Južnokorejca An San in Kim Je-deo.

Madžarski mečevalec Aron Szilagyi je kot prvi v zgodovini tretjič zaporedoma osvojil olimpijsko zlato v tej disciplini. V disciplini sablja je prvakinja postala Kitajka Sun Yiwen

Zlato med taekwondoistkami do 49 kilogramov je osvojila Tajka Wongpattanakit Panipak, v moški do 58 kilogramov pa je bil najboljši Italijan Vito Dell'Aquilla.

slovenski navijači košarka
Sportal Kdaj bomo stiskali pesti za slovenske olimpijce?

Preberite še:

otvoritev Tokio
Sportal Cesarjevo odprtje preglasilo protestnike
Ne spreglejte