Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 7. 2021,
5.43

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Strelstvo Tokio 2020 Živa Dvoršak

Sobota, 24. 7. 2021, 5.43

2 leti, 10 mesecev

OI, strelstvo, zračna puška 10 m, ženske, kvalifikacije

Dvoršakova izenačila najboljši olimpijski dosežek, prvo zlato na Kitajsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Živa Dvoršak | Slovenska strelka Živa Dvoršak je v Tokiu z 11. mestom izenačila svoj najboljši olimpijski dosežek iz Londona.  | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska strelka Živa Dvoršak je v Tokiu z 11. mestom izenačila svoj najboljši olimpijski dosežek iz Londona.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska strelka Živa Dvoršak je na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu osvojila 11. mesto v disciplini zračna puška na 10 metrov. Tridesetletna Ljubljančanka je zadela 627,2 kroga, do nastopa v velikem finalu osmih najboljših strelk pa ji je zmanjkalo 1,3 kroga.

Dvoršakova je na svojih premiernih olimpijskih igrah v Londonu 2012 v disciplini zračna puška prav tako zasedla 11. mesto, štiri leta kasneje pa je tekmo v Rio de Janeiru končala na 17. mestu.

Varovanka trenerke Polone Sladič bo čez teden dni nastopila še na tekmi v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov. V kraljevski strelski disciplini je letos slavila na tekmi za svetovni pokal v New Delhiju. Na olimpijskih preizkušnjah v Rio de Janeiru je v strelskem maratonu zasedla 30., v Londonu pa 36. mesto.

Dvoršakova je olimpijsko tekmo z zračno puško v deželi vzhajajočega sonca odprla z 9,7 kroga, nato pa se je zbrala in serijo desetih strelov končala s 104,1 kroga.

V drugi seriji je precej nihala, zaključila jo je s 103,7 kroga, v tretji seriji pa ponovila dosežek iz prve (104,1), kar ji je po prvi polovici tekme prineslo uvrstitev okoli tridesetega mesta.

Ljubljančanka je veliko bolje opravila z drugo polovico tekme. Po sijajni četrti seriji, ko je zadela 105,4 kroga, kar je bila tudi njena najboljša serija na olimpijskem strelišču v japonski prestolnici, se je prebila v "top 20".

Visoko raven streljanja je zadržala tudi v zadnjih dveh serijah, ko je zadela 104,6 in 105,3, kar ji je v konkurenci 50 strelk prineslo uvrstitev v prvo tretjino nastopajočih, ob tem pa je s končnim enajstim mestom tudi izenačila svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev s svojih premiernih iger pred devetimi leti v Londonu.

Želela si je preboja v finale

"Na koncu nisem najbolj zadovoljna, saj sem si v prvi vrsti želela finale. V prvi polovici sem imela več težav oziroma manj športne sreče, ker mi ni 'zagrabilo' teh visokih močnih centrov. V drugi polovici je šlo kot je treba in zadovoljna sem, da nisem na sredini obupala. Kljub temu ostaja grenak priokus zaradi zamujene priložnosti," je po tekmi povedala ta čas najboljša slovenska strelka.

Kot pravi, je bil finale z nekaj boljšo prvo polovico povsem dosegljiv. "Hitro bi našla ta krog in pol, če bi se mi na začetku odprlo," kot razlog pa je navedla tremo zaradi pomembnosti nastopa: "Ni bila posebej visoka, a prav takrat rabiš malo sreče, nekaj močnih centrov, da se lahko sprostiš. Prišli so prepozno, pred tem sem se lovila, vesela pa sem, da nisem začela streljati na silo."

Na koncu 11. mesto na olimpijskih igrah nedvomno ni slaba uvrstitev, a 30-letna pripadnica slovenske policije se s tem še ni sprijaznila: "To bom jutri verjetno res gledala drugače. Danes je zame zadeva črno-bela. V tem trenutku vem, da se nisem uvrstila v finale, jutri bom uvrstitev morda videla drugače. Danes sem zadovoljna le z drugo polovico tekme."

Kitajka Qian Yang do prve zlate kolajne na igrah v Tokiu 

Kitajka Qian Yang je osvojila prvo zlato kolajno na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Enaindvajsetletna strelka iz Pekinga je v velikem finalu v disciplini zračna puška na 10 metrov zadela 251,8 kroga in za 0,7 kroga prehitela drugouvrščeno Rusinjo Anastazijo Galašino. Odličje bronastega leska je osvojila Švicarka Nina Christen.

Qian Yang je osvojila prvo zlato kolajno na letošnjih OI v Tokiu. | Foto: Reuters Qian Yang je osvojila prvo zlato kolajno na letošnjih OI v Tokiu. Foto: Reuters

Prva odločitev za komplet odličij na letošnjih igrah v deželi vzhajajočega sonca je povsem na glavo postavila dosežke iz kvalifikacijskega dela. V boju osmih tekmovalk je prva izpadla južnokorejska strelka Heemoon Park, ki je bila po "prvi polovici tekme" na visokem drugem mestu. Od nadaljnjega tekmovanja se je nato poslovila njena rojakinja Eunji Kwon, sledili sta ji še Američanka Mary Carolynn Tucker in Francozinja Oceanne Müller, ki so bile skupaj z omenjenimi strelkami prav tako v samem vrhu po kvalifikacijskem delu.

V boj za odličja so se poleg najbolj dominante strelke iz kvalifikacijskega dela, Norvežanke Jeanette Hegg Duestad, vmešale še Kitajka Qian Yang, Rusinja Anastazija Galašina in Švicarka Nina Christen, ki so se zvrstile od šestega do osmega mesta.

Nato je nastopil pravi strelski triler, v tem boju za vsako desetinko pa se je prva poslovila 22-letna Skandinavka in osvojila nehvaležno četrto mesto. V troboju za odličja je najprej s širokim nasmehom na obrazu strelko črto zapustila Christenova, v boju za zlato pa sta se pomerili 21-letna kitajska in tri leta starejša ruska strelka.

V pravi živčni vojni je razlika med njima pred zadnjim strelom znašala le 0,3 kroga v korist ruske strelke, končna odločitev o zlatem odličju je tako padla šele v zadnjem strelu. Obe strelki sta ga odstreljali izjemno slabo: Kitajka je zadela 9,8 kroga, še slabša pa je bila Galašina, ki je zadela zgolj 8,9 kroga in zmago podarila azijski prvakinji iz Dohe leta 2019. V svojem premiernem olimpijskem nastopu je osvojila prvo odličje najbolj žlahtnega leska na letošnjih igrah na Japonskem, ki ji ga je "na pladnju izročil" predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach.

Qian Yang | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na današnji tekmi je nastopila tudi Slovenka Živa Dvoršak in s 627,2 kroga zasedla končno enajsto mesto, do preboja v veliki finale osmih najboljših tekmovalk iz kvalifikacijskega dela pa ji je zmanjkalo 1,3 kroga.

Ljubljančanka je z mešanimi občutki zapustila tokijsko strelišče, čeravno je na današnji tekmi izenačila svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev iz Londona 2012. "Na koncu nisem najbolj zadovoljna, saj sem si v prvi vrsti želela finale. V prvi polovici sem imela več težav oziroma manj športne sreče, ker mi ni 'zagrabilo' teh visokih močnih centrov. V drugi polovici je šlo kot je treba in zadovoljna sem, da nisem na sredini obupala. Kljub temu ostaja grenak priokus zaradi zamujene priložnosti," je po tekmi povedala ta čas najboljša slovenska strelka.

Kot pravi 30-letna strelka je bil finale z nekaj boljšo prvo polovico povsem dosegljiv. "Hitro bi našla ta krog in pol, če bi se mi na začetku odprlo," kot razlog pa je navedla tremo zaradi pomembnosti nastopa: "Ni bila posebej visoka, a prav takrat rabiš malo sreče, nekaj močnih centrov, da se lahko sprostiš. Prišli so prepozno, pred tem sem se lovila, vesela pa sem, da nisem začela streljati na silo."

Dvoršakovo čez teden dni čaka še tekma v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov.

Izidi, zračna puška, ženske:

 1. Qian Yang (Kit)                    251,8 (628,7)
 2. Anastazija Galašina (Rus)          251,1 (628,5)
 3. Nina Christen (Švi)                230,6 (628,5)
 4. Jeanette Hegg Duestad (Nor)        209,3 (632,9)
 5. Oceanne Müller (Fra)               187,7 (630,7)
 6. Mary Carolynn Tucker (ZDA)         166,0 (631,4)
 7. Eunji Kwon (JKo)                   145,4 (630,9)
 8. Heemoon Park (JKo)                 119,1 (631,7)
...
11. Živa Dvoršak (Slo)                        627,2
...

Ne spreglejte