Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 7. 2021,
14.23

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Katja Fain Martin Bau Tokio 2020

Sobota, 24. 7. 2021, 14.23

2 leti, 9 mesecev

OI Tokio, plavanje

Bau in Fainova preizkusila olimpijski bazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Martin Bau | Foto Anže Malovrh/STA

Foto: Anže Malovrh/STA

Prva nastopa na olimpijskih igrah sta tudi za slovenskimi plavalci. Prvi se je na 400 m prosto predstavil Martin Bau, ki je zasedel 24. mesto, za njim pa še 19-letna klubska kolegica iz mariborskega Branika Katja Fain, ki je bila na 400 m mešano 15.

Izid 3:52,56 je bil pri Bauu nekaj slabši od želja. "Res ni moj najboljši, ni pa slab. Imel sem nekaj težav s kapo, ki sem jo izgubil, kar pa ni izgovor, da nisem plaval osebnega rekorda. Začetek je za mano in upam, da bo na 800 m prosto bolje," je po tekmi dejal Bau.

Ta je priznal, da se mu je življenje v obdobju pandemije precej spremenilo, da dela v domačem hotelu in da vsaj v tej sezoni v športu ni bilo vse 100-odstotno. "Žal je v plavanju realnost taka, da se z njim ne moreš preživljati," je še dodal Bau, ki v zadnjih mesecih sodeluje z Metko Sparavec, pred tem pa je bil že na dobri poti, da se plavalno upokoji in vsaj za vzdrževanje kondicije pridruži triatloncem.

Katja Fain in njena mama Metka Sparavec. | Foto: Anže Malovrh/STA Katja Fain in njena mama Metka Sparavec. Foto: Anže Malovrh/STA

Fainova vesela, da je prvi olimpijski nastop za njo

Za Fainovo pa je pri nepolnih 20 letih olimpijski krst. Manj zadovoljna bo z izidom 4:44,66, ki je sekundo slabši od njenega osebnega dosežka. Zelo zadovoljna pa je lahko z osvojenim mestom in tudi dejstvom, da je opravila pomemben test pred pomembnejšima nastopoma na 800 in 1500 m prosto.

"Vesela sem, da je prvi nastop za mano. Ta je na vsaki tekmi najtežji, tukaj pa posebej, saj sem prvič na igrah. Izid je soliden, mislim pa, da sem sposobna doseči tudi osebni rekord, a je za prvi nastop res v redu," je po olimpijski premieri povedala slovenska junakinja letošnjega EP v Budimpešti.

Fainova je priznala tudi, da je na tekmi, ki poteka v znamenju petih krogov, tudi malce treme: "Če je ne bi bilo, bi bilo nekaj narobe. A mislim, da bom šla na vsak naslednji nastop lažje. Prav zato smo to prvo disciplino tudi prijavili."

Naomi Osaka
Sportal Za Japonko je bila to nedvomno največja čast
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar sporoča: Slovenci, odprl sem vrata!
Tadej Pogačar, olimpijske igre Tokio
Sportal Čestitke za Pogačarja, ki se je na podelitvi celo šalil
Ne spreglejte