SiolNET. Trendi Kulinarika
2,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top gostilne 2018

Slovenski hoteli, ki imajo najboljše restavracije

2,45

termometer

Kempinski Palace Portorož
Foto: Bojan Puhek

Kot smo ugotavljali in napovedali že v preteklih letih, se način prehranjevanja gostov v slovenskih hotelih dodobra spreminja. Če so bile hotelske restavracije še pred nekaj leti primer podpovprečne ponudbe, je po novem, vsaj v boljših hotelih, drugače.

Kdaj se je v slovenskih hotelih obrnilo na bolje, je težko reči. Morda z vstopom verige Kempinski v Portorož, morda po tem, ko so naši turistični delavci ob hrvaških hotelih začeli spremljati tudi Zahod in tamkajšnjo ponudbo. Dobri hoteli, še posebej tisti, ki se ponašajo s petimi zvezdicami, bi morali ob vsem prestižu imeti tudi dobre restavracije. Lahko rečemo, da smo jih letos dobili še nekaj.

1. (1.) Kempinski Palace: restavracija Sophia (Portorož)

Najboljši hotel v Sloveniji ima pet zvezdic in pol, enega najboljših barov v Evropi, kjer na kozarec ponujajo kar tri šampanjce, in eno najboljših pa tudi najdražjih restavracij pri nas. Šest jedi dobite za 85 evrov na osebo, pa tudi široka ponudba vin je med dražjimi pri nas. Moderna kuhinja bogatih sestavin v eni najrazkošnejših jedilnic, poleti pa na enem najlepših sredozemskih vrtov.

Trendi Restavracija Sophia: večerja v hotelu petih zvezdic in pol

2. (2.) Grand Hotel Union: restavracija Atelje (Ljubljana)

V Unionu je bilo spet nekaj sprememb. Atelje je zdaj v najemu, ne več povsem pod okriljem hotela. Še vedno pa je to delavnica kuharja, ki se preizkuša z najbolj pravoverno ustvarjalno kuhinjo ob pomoči vse bolj zanimive vinske ponudbe. Kosila, ena redkih ustvarjalnih v mestu, so po 22 evrov, večerni najdaljši meniji z devetimi jedmi stanejo 85, krajši 50 evrov.

Ocena gostilne: Atelje Trendi Atelje: jelenovo srce v prenovljeni hotelski jedilnici

3. (3.) Hotel Perla: restavracija Calypso (Nova Gorica)

Perla, ena najprestižnejših igralnic v Evropi, ni privatizirana in tudi tamkajšnja najboljša restavracija ima enak status. A vedno znova se zdi, da jih to ne moti preveč. Gostom najraje ponudijo ribji meni, ki stane okoli 40 evrov. Uigrana ekipa natakarjev sme tudi šampanjec ponuditi na kozarec, sicer imajo predvsem briška in vipavska ter tudi tuja vina, ob tem pa še žganice in cigare.

Trendi Restavracija Calypso: mediteranska scena po igralniško

4. (-) Grand Hotel Portorož: Salina (Portorož)

Nova, prestižna, moderna restavracija s kreativno kuhinjo in najprestižnejšimi surovinami (ostrige, kaviar, tartufi in zlato). Prav to, kar je Portorož potreboval že nekaj let - kopico izumov kuharskih mojstrov s pogledom na portoroško obalo. Ko bodo do konca izdelali vinsko karto in se ustalili z delovnim časom, bodo med najboljšimi. Daljši meni 90, krajši pa 60 evrov.

Ocena gostilne: Salina Trendi Restavracija Salina: morski ježki, zlato in kaviar

5. (4.) Hotel Skipass (Kranjska Gora)

Hotel Skipass je v zadnjem letu izgubil kuharja nemirnega duha, ki je svoje usluge ponudil najprej v Ljubljani, zdaj pa je na Smledniku. Tudi zaradi tega je kuhinja v Skipassu postala manj ustvarjalna, po drugi strani pa se je približala vzorom z avstrijske strani smučišč. Celo ocvrto teletino je spet mogoče dobiti. Kakorkoli, meni sedmih jedi je 69 evrov. Zanimiva je tudi vinska ponudba.

Ocena gostilne: Skipass Trendi Skipass: zimska kulinarična idila treh narodov

6. (5.) Vander Urbani Resort (Ljubljana)

V Vandru je mogoče zelo dobro jesti. Ponudba se deli na bistro, kjer imajo tudi soliden izbor piva, in klasično restavracijo, kjer kuhajo ustvarjalno, a v mejah, ki jih gostje hotela še prenesejo. Imajo poceni kosila, večerja pa nanese okoli 40 evrov na osebo. Vinska karta je soliden izbor naših in tujih vin.

Ocena gostilne: Vander Trendi Restavracija Vander: mestna kuhinja v turistični coni

7. (-) Hotel Intercontinental: B restaurant (Ljubljana)

Publika se še ni dokončno odločila, ali je restavracija B v prestolnico prinesla nekaj novega ali ne. Italijanski mojster, ki je pripravil menije za restavracijo v 20. nadstropju ljubljanskega hotela Intercontinental, se je odločil za razmeroma obilne jedi, ki imajo korenine, kakopak, v italijanski kuhinji. Cene so visoke, za tri jedi boste odšteli okoli 90 evrov, vinska karta pa je še bolj ekstremno draga.

Hotel Intercontinental Ljubljana Trendi B restavracija: Italija dvajset nadstropij nad Ljubljano

8. (9.) Hotel Triglav: restavracija 1906 (Bled)

Hotelska restavracija z enim najlepših razgledov v Sloveniji. Poleti terasa, pozimi jedilnica z velikimi okni. Je lahko še kaj boljšega? Mogoče večerja s štirimi hodi? Po novem v Triglavu spet pripravljajo malce bolj avtorske jedi, štiri za okoli 40 evrov. Vinska karta je široka, a bi lahko bila bolje urejena.

Ocena gostilne: Triglav 1906 Trendi Restavracija 1906: večerja z razgledom na Blejski otok

9. (-) Hotel Maribor: Gostilna Maribor

Maribor je v samem središču dobil nov hotel. Uredili so staro zgradbo in polepšali mesto, razkošnim sobam, pravzaprav kar apartmajem, pa dodali gostinsko ponudbo. V gostilni v pritličju strežejo klasične štajerske jedi, ki jih lahko poplaknete s hišnim pivom ali ne predragimi vini, še posebej obsežna pa je karta viskijev. Polovica ocvrtega piščanca stane 10 evrov.

Ocena gostilne: gostilna Maribor Trendi Gostilna Maribor: na govejo juho, golaž in žemljice

10. (9.) Hotel Slon: restavracija Slon 1552 (Ljubljana)

Za številne restavracija z najboljšimi in najcenejšimi kosili v prestolnici ponuja v večernem delu tudi šampanjec na kozarec in zanimive menije za okoli 35 evrov na osebo. Klasična restavracija le v kakšnem delu razvija ustvarjalno kuhinjo, v zadnjem času pa morda izgublja ritem pri vinski karti. Je pa nedvomno ena najboljših v razmerju kakovosti in cene.

Trendi Restavracija Slon 1552: obetajoča hotelska novost

Preberite še:

Domačija Javornik Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami vino, bar, lokal Trendi Slovenske gostilne z najboljšo vinsko ponudbo Ljubljana, Plečnik, tržnica Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani Barje in Alpe Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane Maribor Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju Gorenjska Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem Novo mesto Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju hiša franko Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem Vipavska dolina, Zemono Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih Portorož Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri Furlanija Trendi Najboljše gostilne v Italiji blizu slovenske meje Ocena gostilne: Eko kmetija Robidišče Trendi Najboljše turistične kmetije v Sloveniji
delitve: 102
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin