SiolNET. Trendi Kulinarika
2,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top gostilne 2018

Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju

2,64

termometer

Novo mesto
Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Na Dolenjskem je vse po starem, mladi rod gostincev ima vajeti v svojih rokah in zdi se, da se jim ob vinarjih priključuje tudi vse več ponudnikov preprostejše hrane, govorimo o gostilnah, ki so bolj doma v razmerah nedeljskih kosil, za pravo vinsko ponudbo pa še tipajo.

Naj omenimo, da so med prvo deseterico na mizah večinoma izvrstne vinske karte, na katerih je velika večina boljših dolenjskih vinarjev, ki se preizkušajo v izdelavi pomembnejših in kakovostnejših vin, kot je cviček. In naj še omenimo, da je večina gostiln, ki jih danes omenjamo, vezana na večja mesta, kjer je več publike, ki jo zanima tovrstna ponudba.

Da bo razvrstitev bolj jasna: številke v oklepajih predstavljajo lansko uvrstitev.

1. (1.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

Kaže, da se na vrhu še dolgo ne bo nič spremenilo, pri Repovževih v hribih med Trebnjem in Sevnico držijo vse vajeti v svojih rokah. Gostišče, ki je lahko ekološka turistična kmetija, restavracija ali kmečka gostilna – trend, ki je zunaj naših meja vse bolj priljubljen in cenjen – ima solidno in pametno izbrano vinsko karto, na kateri so vsa boljša dolenjska vina, Primorci, Štajerci in zajetna zbirka tujih vin. Pri hrani se držijo načela ustvarjalno, lokalno, sledljivo in domače. Imajo ekološko trgovinico in cene okoli 40 evrov na osebo. Pa še poceni lahko prespite, če bi bilo preveč alkohola.

Ocena gostilne: Repovž Trendi Gostilna Repovž: popolna pojedina pri Janezu Krstniku

2. (2.) Gostilna Vovko (Ratež)

Pri Vovku so prenavljali sobe (dve osebi spita za 70 evrov), zato se vam ni treba bati, da bi preveč natančno raziskovali izjemno vinsko karto, na kateri je veliko domačih in tujih biserov. V gostilni v predmestju Novega mesta se vse bolj trudijo s posameznimi jedmi, ki imajo še vedno prepoznaven lokalni pridih, obenem pa postajajo ustvarjalne. Obsežen meni sedmih jedi stane 45, nedeljsko kosilo s štirimi jedmi pa 15 evrov.

Ocena gostilne: Vovko Trendi Gostilna Vovko: korak naprej pred vrati Novega mesta

3. (5.) Ošterija Debeluh (Brežice)

Naš zadnji obisk pri brežiškem mojstru Juretu Tomiču je bil, lahko rečemo, uspešen. Eden prvih, ki je na Dolenjskem pripravljal ustvarjalne menije, je naredil korak naprej pri vinski ponudbi, tudi s pomočjo tehnologije coravin, zaradi katere lahko na kozarec ponudi najboljša vina sveta in Slovenije. To se seveda pozna pri ceni večerje. Na jedilnem listu ima še vedno nekaj svojih najbolj prepoznavnih biserov, cena resnega obroka pa je okoli 70 evrov, brez pijače.

Ocena gostilne: Debeluh Trendi Ošterija Debeluh: pri najboljših testeninah na svetu

4. (3.) Gostilna Rakar (Trebnje)

Še en čudežni deček moderne dolenjske kuhinje, Boštjan Rakar, gradi na bogati in zanimivi vinski ponudbi vsega sveta in seveda vse Slovenije. Prepričani smo, da med njegovimi vini najde svojega favorita še tako zahteven ljubitelj. Jasno, na drugi strani so jedi, ki so obenem vse bolj domače in vse bolj samosvoje. Cene večerje so okoli 30 evrov na osebo, odvisno od obsežnosti, ponujajo nedeljska kosila in sobe za 65 evrov.

Trendi Gostilna Rakar: sosedov sir, gospodarjeva salama in zavidljiva klet

5. (4.) Oštarija (Dolenjske Toplice)

Če v Toplicah ne bi imeli takšne gostilne, bi si jo morali izmisliti. Pravzaprav bi takšno gostilno moralo imeti vsako slovensko letovišče. V Oštariji vztrajajo pri ustvarjalni kuhinji, ki zasleduje lokalne in ekološke sestavine. Degustacijski meniji so poceni (za 40 evrov boste pojedli vse in še več), kosila, tudi nedeljska, pa so najcenejša za svojo kakovost v Sloveniji. Imajo majhno in natančno vinsko karto, na kateri je največ dolenjskih in ekoloških vin. V sobah nad Oštarijo je mogoče spati za 50 evrov na sobo.

Ocena gostilne: Oštarija Trendi Oštarija: kulinarični biser termalnega turizma

6. (-) Hiša Fink (Novo mesto)

Na Dolenjskem je celo bolj kot drugje postalo logično, da se dobra gostilna diči z bogato vinsko ponudbo. Eno najboljših kart in vinskih kleti imajo pri Finkovih, pri tistih, ki so si ime ustvarili z gostilno na Ljubljanskem gradu. Med najlepšim, kar premorejo najbolj znane vinske dežele sveta, je seveda tudi vse, kar je popularno v Sloveniji in na Dolenjskem. Hrano v novi gostilni je mogoče naročiti v dveh degustacijskih menijih - mesnem in ribjem, za katera boste ob sanjavi Krki odšteli okoli 35 evrov.

Ocena gostilne: Hiša Fink Trendi Hiša Fink: najboljša gostilna v Novem mestu

7. (6.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Domačija oziroma turistična kmetija odprtih vrat, kjer se še posebej angažirajo konec tedna. V hiši in na njihovi spletni strani imajo po novem poenostavljen jedilni list lokalnih dobrot, pod hišo pa je vinska klet, v kateri imajo prednost ekološka in primorska vina. Hrana je, kot rečeno, domača, včasih pa se najdejo tudi kakšne primorske dobrote. Okoli 35 evrov boste plačali za prehransko izkušnjo s petimi lokalnimi jedmi. Pri vinu pa je vse odvisno od tega, kaj si boste izbrali.

Ocena gostilne: Domačija Novak Trendi Domačija Novak: žepna veselica z oranžno pokušino

8. (7.) Tri lučke (Sremič)

Pred slabima dvema letoma so v Sremiču odprli moderen hotel z bazenom, izjemnim razgledom in restavracijo, kjer za 48 evrov dobite šesthodni meni, sestavljen iz aktualnih, lokalnih, letnim časom prilagojenih jedi. Restavracija je urejena, kot so na zahodu, zdi pa se, da je poslovnežem, ki so se lotili posla, veliko do tega, da bi organizirali poroke, birme in kar je še ljudskega slavja. Imajo solidno vinsko karto in sobe od 100 evrov naprej.

Ocena gostilne: Tri lučke Trendi Tri lučke: prenovljena idila med sremiškimi vinogradi

9. (10.) Gostilna Šempeter (Bistrica ob Sotli)

Na Kozjanskem iščejo svojo pot med lokalnimi sestavinami in moderno, skoraj ustvarjalno kuhinjo. To je gostilna, kjer je mogoče dobiti krškopoljskega prašička, kopuna (po prednaročilu), korejevec, kruhove potice … Za 20 evrov, pri katerih se drugje šele začnejo mesne jedi, se boste pri Šempetru že do sitega najedli. Vinska karta je zanimiva, vezana na lokalne vinarje, za odtenek je tudi imen iz drugih koncev Slovenije, nekaj je hrvaških vin, cene pijače pa so zelo ugodne.

Ocena gostilne: Šempeter, Bistrica ob Sotli Trendi Gostilna Šempeter: gostija s krškopoljskim prašičkom

10. (9.) Gostišče Dolinšek (Vrh pri Boštanju)

Prespite lahko tudi v hribih nad Boštanjem. Sobe z razgledom, bi lahko rekli. Cena 75 evrov, z masažnim bazenom pa 135 evrov. Pri Dolinšku so vedno pripravljeni na večje večje skupine od sindikalcev do team buildinga, pa seveda na poroke in sedmine. A na Vrhu je mogoče dobiti več kot to. Lokalne in slovenske jedi so v velikih količinah, a so pripravljene avtorsko, imajo tudi solidno vinsko ponudbo.

Trendi Gostišče Dolinšek: po domače na Vrhu Domačija Javornik Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami Portorož Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri hiša franko Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem Vipavska dolina, Zemono Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih Maribor Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju Gorenjska Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem Barje in Alpe Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
delitve: 803
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin