SiolNET. Trendi Kulinarika
3,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top gostilne 2018

Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih

3,88

termometer

Vipavska dolina, Zemono
Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Mednarodne ocene in pohvale, ki jih dobivajo kraji z današnje lestvice, nedvoumno pričajo o lepotah naše dežele, ki pa ne bi bile veliko vredne, če ne bi znali primorski mojstri tudi kuhati in na splošno pripraviti dobrega vzdušja.

Eden najboljših kuharjev v Sloveniji ima izjemen razgled in izvrstno kuhinjo. Kaj še hočete več? Slovenski lokali so v nasprotju s številnimi evropskimi v podobno slikovitih krajih čisti, urejeni in, kar je tudi pomembno, vina s tega območja so primerljiva z najboljšimi na svetu, še posebej kadar beseda teče o belih sortah.

V oklepajih so zapisane lanske uvrstitve.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Če se ne bo zgodilo kaj res nepredvidenega, Tomaža Kavčiča v Vipavski dolini še dolgo ne bo nihče izrinil z vrha. Na Zemonu je namreč vse na najvišji ravni, od razgleda do jedilnic in terase z vrtom. Še posebej odkar so na ogled postavili eno najpopolnejših vinskih kart v Sloveniji. Ustvarjalna, a še vedno okusna kuha, ki jo je najbolje naročiti v degustaciji (od 55 do 85 evrov).

Dvorec Zemono Trendi Gostilna pri Lojzetu: poslikani krožniki na dvorcu Zemono

2. (2.) Majerija (Slap pri Vipavi)

V vasici na levi strani vipavske hitre ceste zdaj že nekaj časa domuje Majerija, z vinogradi obkrožena prenovljena stara vipavska domačija, kjer živi in dela, predvsem pa kuha Matej Tomažič, za mnoge eden najboljših slovenskih kuharjev. Jedi so povezane z dolino, kar se da veliko sestavin se trudijo pridelati na svoji zemlji, vina so skoraj izključno vipavska. Jedli boste za kakšnih 30 evrov, dve osebi pa bosta na Majeriji prespali za 98 evrov.

Ocena gostilne: Majerija Trendi Majerija: nove učne ure vipavske kuhinje

3. (3.) Gostilna Mahorčič (Rodik)

Za kakšnih 40 evrov se boste nasitili pri Mahorčičih, vodilni gostinski družini v zanimivi turistični vasici Rodik v Brkinih. Ustvarjalna kuharica je dodobra spremenila ponudbo nekoč zgolj simpatične domače gostilne, mož pa je dodal solidno vinsko karto, v kateri je največ kraških in primorskih vin. Po brkinsko-kraški večerji lahko v sosednji hiši Linč, ki jo prav tako vodi družina Mahorčič, tudi prespite za kakšnih 60 evrov.

Ocena gostilne: Mahorčič Trendi Gostilna Mahorčič: najboljše iz Brkinov

4. (5.) Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah)

Eden najzanimivejših lokalov na Krasu, kjer kuhajo moderne kraške jedi ali bolje kraške jedi po moderno. Peter Patajac, ki se rad seli tudi po drugih projektih, se je medna ustalil, to pa pomeni, da bo lokal samo še boljši. Od četrtka do nedelje lahko naročite vse od pršuta do mineštre, a niti ena od jedi ne bo povsem podobna originalu, kot so ga poznale babice. Za hrano pripravite kakšnih 35 evrov na osebo, pili pa boste primorska, še največ kraška vina.

Trendi Gostilnica Ruj: mojstrova vrnitev domov

5. (6.) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Cigojevi so verjetno ena najboljših tovrstnih kmetij pri nas, predvsem zato, ker na simpatičnem vipavskem dvorišču ob svojem priznanem vinu lahko ponudijo mesne dobrote, ki jih v veliki večini pridelujejo doma. Cena preprostih, a učinkovitih jedi, še posebej so ponosni na svoj pršut, je kakšnih 25 evrov na osebo, ponujajo pa tudi sobe, v katerih je mogoče spati za 30 evrov na osebo.

Trendi Turistična kmetija Arkade - Cigoj: samooskrba na svoji zemlji

6. (7.) Domačija Muha (Lokev)

V Lokvi je kar nekaj zanimivih gostiln, ki dokazujejo, da je na Krasu še vedno mogoče dobro jesti. Konec koncev gre za vas, kjer je doma kraški pršut. V Muhi imajo v zadnjem času tudi (vse bolj) zanimivo vinsko ponudbo, drugače pa hladne mesnine, mineštre, domače testenine, nekaj mesa in predvsem vina kraških mojstrov. Za 25 evrov na osebo se boste konkretno najedli.

Ocena gostilne: Muha Trendi Domačija Muha: kraška gostilna, kot si jih želimo

7. (4.) Gostilna Kobjeglava (Kobjeglava)

V prostorih nekdanje MIP-ove pršutarne je gostilna, ki že nekaj let goji prenovljeno, zelo ustvarjalno kraško kuhinjo. Majhne porcije so največkrat povezane s pršutom lastne znamke Komel. Nazadnje smo jedli meni za 32 evrov in se spraševali, ali ekipi ni vzela preveč energije njihova izpostava na štanjelskem gradu. Imajo soliden nabor kraških in briških vin.

Ocena gostilne: Kobjeglava Trendi Gostilna Kobjeglava: manj pršuta, več ustvarjalnosti

8. (8.) Penzion Sinji vrh (Kovk)

Ena najprijetnejših turističnih postojank v naših krajih je obenem turistična kmetija s prenočišči, Karitasova slikarska kolonija in planinski dom z izjemnim razgledom. Jedi so v zadnjih dveh ali treh sezonah povsem prenovili, tisti, ki ste nekoč v primorskih hribih dobili samo joto in kakšen kos mesa, lahko zdaj dobite degustacijo lokalnih jedi s kmetije in iz gozdov. Imajo tudi vinsko karto Vipavcev iz doline. Jedača za kakšnih 20 evrov na osebo.

Ocena gostilne: Sinji vrh Trendi Penzion Sinji vrh: lokalna kuhinja na planinski postojanki

9. (10.) Picerija in restavracija Etna (Divača)

V Divači pečejo sijajne pice, ki so med najboljšimi v Sloveniji, imajo pa tudi soliden izbor jedi, navdihnjenih s Krasom, in zanimivo vinsko karto, ki razveseli tudi zahtevnejšega pivca. Pice so razmeroma poceni, čeprav so lahko pripravljene bolj avtorsko, drugačnih oblik ali okusov. Za malce prirejeno, ustvarjalno kraško kuhinjo, ki jo ponujajo tudi v degustacijskih menijih, bo treba odšteti kakšnih 30 evrov.

Trendi Picerija Etna: malo mešano v krušni peči

10. (9.) Gostilna Žeja (Ozeljan)

Pri Žeji se je v zadnjih letih bolj malo spremenilo. Pravzaprav nič. Potomec enega najobilnejših primorskih oštirjev deluje po principu izročila in kljubuje vse močnejši konkurenci, ki ima v neposredni okolici kaj pokazati. V ponudbi je največ jedi iz morja, ne manjka pa niti mesnin niti testenin. Za okoli 40 evrov se boste dobro najedli. Mimogrede, počasi popravljajo vinsko ponudbo briških in vipavskih vin.

Trendi Gostilna Žeja: med Italijani na Vipavskem Domačija Javornik Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami Portorož Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri Novo mesto Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju hiša franko Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem Gorenjska Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem Maribor Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju Barje in Alpe Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
delitve: 74
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin