Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 6. 2018,
12.03

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

Natisni članek

top gostilne ocenili smo ocena gostilne

Sobota, 23. 6. 2018, 12.03

5 let, 8 mesecev

Top gostilne 2018

Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01
Domačija Javornik | Foto Miha First

Foto: Miha First

Ob pregledu najlepših gostinskih vrtov, dvorišč in teras smo v zadnjih letih vse bližje najlepšim razgledom in pogledom. Tudi tokrat ni nič drugače, seveda pa samo razgled ni dovolj, ob njem hočemo uživati tudi v dobri hrani in splošni urejenosti gostilne.

Tudi letos je bilo možnosti kar nekaj, brez težav bi našli še deset podobnih destinacij. Tokratna lestvica prinaša eno novo uvrstitev, vsi omenjeni lokali pa so bili na naših straneh v preteklosti tudi ocenjeni.

In če ste se z našimi lestvicami gostiln letos srečali prvič: številke v oklepajih so lanske uvrstitve.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Na eni strani Vipavska dolina, ki jo v zadnjem času opevajo tuji mediji, na drugi strani pa hribi, od Cola proti Trnovski planoti. Slika, ki je ni mogoče nadomestiti z ničimer. Jasno, Tomaž Kavčič ima izredno srečo z lokacijo svojega dvorca, po drugi strani pa je njegova kuhinja med najboljšimi tako v Sloveniji kot bližnji okolici. K prijaznim jedem mnogih okusov in oblik je dodal izvrstno vinsko karto, zato lahko ponovimo, da podobne kombinacije jedi, vin in razgleda tudi v tujini ne najdemo pogosto.

Dvorec Zemono
Trendi Gostilna pri Lojzetu: poslikani krožniki na dvorcu Zemono

2. (2.) Restavracija Strelec (Ljubljana)

Ljubljanska kulinarika se je kljub mnogim mojstrom, ki o sodobnem gostinstvu svetujejo tako teoretično kot praktično, začela nevarno izgubljati v pretiranih cenah in turističnih menijih. Pri Strelcu so eni redkih, ki se trudijo s sodobno kreativno kuhinjo. V veliko pomoč jim je predvsem v poletnih dneh terasa, ki domuje na obzidju Ljubljanskega gradu. Takšne nima nihče pri nas.

Ocena gostilne: Strelec
Trendi Restavracija Strelec: meščanska kuhinja z zlatimi jedilniki

3. (7.) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

Na naši strani Brd je veliko zanimivih teras in razgledov. Škoda, da vseh lastniki ne uspejo izkoristiti. Trenutno je najbolj stabilna in ne pretirano turistična v lasti dvojca Klinec, ki je v nekaj letih postal pravi briški standard. Moderen mali hotel z bazenom in teraso, kjer lahko trudni popotnik tudi kaj dobrega pomalica in popije. Mesnine bratov Klinec, njuna in še nekatera briška vina ter idiličen pogled na okoliške vinograde.

Trendi Nejka in Uroš Klinec: nedaleč stran pri mlajšem bratu

4. (6.) Hiša Torkla (Korte)

Prenovljena lokalna hrana, podprta z okoliškimi in vseslovenskimi vini. Če je kateri od slovenskih gostiln uspelo izkoristi istrsko pokrajino in njene sadeže, je to Torkla v Kortah. Tudi pozimi, ko ob kaminu malicate mesnine, tartufe, oljčno olje in pijete malvazijo, je v Kortah lepo, a še lepše je poleti, ko se jedec med malico ozre po istrskem gričevju v okolici.

Trendi Hiša Torkla: istrska večerja ob odprtem ognju

5. (5.) Domačija Javornik (Krka)

Na valovih Krke, le nekaj metrov od izvira, v vasi z imenom Krka že dolga leta prisegajo predvsem na postrvi in vodno športno udejstvovanje. Ribje jedi na mnoge načine in preprosta vinska ponudba. Če imate srečo oziroma če je toplo, vam mizo postavijo le korak od reke in užitek je popoln. Pri Javorniku imajo svojo publiko, ki ni povsem primerljiva z gosti večine slovenskih gostiln ali restavracij.

Trendi Domačija Javornik: postrvi na izviru Krke

6. (8.) Taverna (Svetinje)

Ponudba v Taverni se počasi spreminja, a zdi se, da v načelu ne kanijo spreminjati osnovnega poslanstva. Ostala bo prleška kuhinja, razmeroma težka ali, če hočete, konkretna v spremljavi Kupljenovih vinskih galaktikov. Ob toplih dneh je na mestu terasa, ki ima najlepši razgled na vinske gričke Jeruzalema, in zakaj ne bi na njej ob srkanju šipona snedli še postržače?

Ocena gostilne: Taverna
Trendi Gostišče Taverna: gostija ob najlepšem razgledu na Prlekijo

7. (3.) Restavracija Sophia Kempinski (Portorož)

Pozimi simpatična, velika in razkošna hotelska jedilnica, ki so jo zgradili pred več kot stoletjem, se poleti preseli na dišeč mediteranski vrt, na katerem gostujejo najboljše jedi in najboljša vina. Lokacija, na kateri imate občutek, da niste v Portorožu in da niste del socialističnega okrasja našega obmorskega središča. Tukaj moramo spet pohvaliti Igorja Bavčarja za prenovo Palaca in le upamo lahko, da bodo novi lastniki razumeli, da je ta hotel eden redkih, ki se lahko meri s tistimi na Azurni obali.

Trendi Restavracija Sophia: večerja v hotelu petih zvezdic in pol

8. (-) Penzion Sinji vrh (Kovk)

Visoko nad Colom in še višje nad Vipavsko dolino je turistična kmetija, ki se lahko pohvali s slikarsko kolonijo in bazenom. V kraju lahko prespite in pohodniško preživite dopust, nas pa je impresionirala jedača, ki jo pripravlja nova generacija v gostilni. Dobiva vse bolj sodobno podobo, ni na silo kreativna, je pa zapovedano lokalna in s sledljivimi sestavinami. Solidno vinsko ponudbo spremlja razgled v dolino do Trsta in še naprej.

Ocena gostilne: Sinji vrh
Trendi Penzion Sinji vrh: lokalna kuhinja na planinski postojanki

9. (9.) Restavracija Blejski grad (Bled)

Jezerškovi so ugotovili, da je razgled pol uspeha. Najbolj znana gorenjska gostilniška družina je ob centrali na Brniku odprla restavracijo na Blejskem gradu. Kuhajo okusno, moderno, a ne prezahtevno hrano, imajo solidno vinsko karto in res lep pogled na jezero z znamenito cerkvijo na otočku. Gre za eno od tistih restavracij, ki imajo enako lep pogled pozimi iz jedilnice ali poleti z vrta.

Ocena gostilne: Blejski grad
Trendi Restavracija Blejski grad: nov pogled na otoček sredi jezera

10. (4.) Gostilna As (Ljubljana)

Ko so prenavljali gostišče v Knafljevem prehodu, so se odločili obdržati gromozansko drevo, ki zdaj hladi najlepšo teraso v središču Ljubljane. Premožni gostje, vse več je tujcev in predvsem poleti vse manj Slovencev, se mastijo s pretežno prestižnimi sestavinami, pa naj gre za ribe, testenine  ali mesnine. Na terasi pa je, po vzoru notranjosti, tudi točilni pult za tiste, ki bi samo nekaj popili.

Trendi Gostilna As: v starem delu Knafljevega prehoda
Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
hiša franko
Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem
Vipavska dolina, Zemono
Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih
Gorenjska
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem
Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju
Novo mesto
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
Ne spreglejte