Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 7. 2018,
12.19

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

Natisni članek

Gorenjska ocena gostilne ocenili smo top gostilne

Sobota, 21. 7. 2018, 12.19

4 leta, 9 mesecev

Top gostilne 2018

Najboljše gostilne na Gorenjskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93
Gorenjska | Foto Ana Pogačar (www.slovenia.info)

Foto: Ana Pogačar (www.slovenia.info)

Že lani smo napovedovali, da se v času množičnega turizma lahko zgodi, da se bo v turistično najpomembnejših mestih zgodil osip boljših vinskih kart in degustacijskih menijev, da se bo na vrh prebila ponudba, ki celo v najboljših restavracijah ne izključuje cenenih turističnih kosil, slabe vinske ponudbe in manj kakovostnih sestavin. A tudi mi se ne damo in iz deseterice so leteli vsi, ki so se odločili ponujati ocvrte morske živali ali balkanski žar. Na srečo tistih, ki si želijo boljše ponudbe, so v zadnjem času odprli nekaj novih solidnih lokalov, ki smo jih uvrstili med najboljše.

Vrednosti v oklepajih označujejo lanske uvrstitve.

1. (1.) Gostilna Danilo (Reteče)

Degustacijski meni osmih ustvarjalnih, lokalnih, a moderno pripravljenih jedi za 55 evrov in spremljava vin iz največje, skoraj gotovo pa tudi najpopolnejše vinske kleti pri nas zadostujeta za prvo mesto na severozahodu Slovenije. Sodobna, nekoč obilna gorenjska kuhinja, prirejena za jedca, ki ne potrebuje več tako nasitnih jedi iz prejšnjih stoletij. Krajši meni stane 35 evrov, na voljo pa so tudi cenovno dostopna Gašperjeva vina.

Ocena gostilne: Danilo
Trendi Danilo: novo poglavje znane gorenjske gostilne

2. (2.) Gostilna Krištof (Predoslje pri Kranju)

Podobno kot vse prave slovenske gostilne imajo tudi pri Krištofu vse bolj natančno urejeno vinsko ponudbo, pa naj gre za šampanjce, ki so na voljo na kozarec, ali naravna vina. Tudi sicer se trudijo se z ekološkimi in sledljivimi sestavinami, obenem pa imajo vedno na voljo tudi veganske in vegetarijanske menije. Pet jedi s pripadajočimi pozdravi iz kuhinje in čokoladnimi bomboni na koncu stane 49 evrov, krajši meni je 27 evrov.

Ocena gostilne: Krištof
Trendi Gostilna Krištof: moderna in bogata gorenjska kuhinja

3. (-) Kraljeva hiša (Bled)

Novi lastniki najstarejšega golf kluba v Sloveniji so se zelo natančno lotili projekta, ki se številnim, vsaj kar zadeva športni del, zdi drag in malce nedostopen. Z restavracijo je drugače. Res je, ne marajo kavbojk in superg, sicer pa zna ekipa, ki je nekoč delovala v takrat najboljši beograjski restavraciji Dijagonala 2.0, pripraviti nekaj izvrstnih jedi, ki so večinoma vezane na naše okolje. Ponudba vina je solidna, v žepu pa imejte kakšnih 60 evrov za tri jedi.

Ocena gostilne: Kraljeva hiša, Golf Bled
Trendi Kraljeva hiša - Golf Bled: srbski pogled na s(p)odobno hranjenje

4. (3.) Vila Podvin (Mošnje)

Uroš Štefelin v vili ob gradu vztraja z meniji, v katerih se le redko izogne domačim sestavinam. Čeprav stare recepte posodablja, se član nekdanjega "blejskega tria" potrudi, da ne boste lačni. Šest jedi je 65, osem hodov pa 80 evrov. Štefelin je eden od najboljših kuharjev v Sloveniji, zato je mogoče upati in pričakovati, da bo ob vrhunsko pripravljenih jedeh ves čas na voljo tudi primerljiva vinska ponudba. Mimogrede, v Vili Podvin lahko tudi prespite.

Trendi Vila Podvin: ustvarjalna kuha na posteljici slovenskih popevk

5. (4.) Skipass (Kranjska Gora)

V kranjskogorskem hotelu so zamenjali osebje v kuhinji, kar v časih selitve gostinskih narodov ne bi bilo nič posebnega, če ne bi s tem vsaj malo zamenjali tudi sloga kuhanja. Jedi, ki so zdaj na voljo, so manj ustvarjalne, čeprav še vedno na visoki ravni. Na menije so vrnili tudi že pozabljen dunajski zrezek s krompirjevo solato, a upamo, da se ne bodo preveč sprostili. Meni sedmih jedi je 69 evrov, imajo solidno vinsko karto in urejene sobe od 140 evrov navzgor.

Ocena gostilne: Skipass
Trendi Skipass: zimska kulinarična idila treh narodov

6. (5.) Restavracija Sonet (Kranj)

V samem središču Kranja so pravzaprav dolgo čakali na gostilno, ki zdaj živi in dela v butičnem hotelu. Seveda so imeli Matička (z divjačino in picami), lahko so šli na degustacijo h Krištofu in ob nedeljah k Ančki, pa vendar. Solidna kosila in večerje, pri katerih je v glavni vlogi, če niste vegetarijanci, kos dobro uležanega mesa. Kakšnih 35 evrov pripravite, kosila so pol cenejša. Vinska ponudba je vezana na popularne slovenske naravne vinarje.

Trendi Restavracija Sonet: mestna kuhinja veteranov iz Skaručne

7. (7.) Gostilna Kunstelj (Radovljica)

Med vsemi gostilnami v Radovljici, ki jih je kar nekaj, je Kunstelj najbližje filozofiji domače, lokalne, avtohtone in sledljive kuhinje. Skuta, postrvi, paštete, štruklji, kranjska klobasa, divjačina ... Predjedi so pod 10 evri, glavne okoli 20, sladice okoli štiri evre. So pa obilni meniji z obiskom vinske kleti že po 33 evrov na osebo. Imajo solidno vinsko ponudbo in sobe, ki jih povežejo z izleti in seveda kulinarično ponudbo.

Trendi Gostilna Kunstelj: Okusi Radol'ce in preostale zgodbe

8. (-) Restavracija Milka (Kranjska Gora)

Milka, gostilna s teraso, ki ima enega najlepših pogledov na gore in jezero Jasna, se je vrnila med najboljše. Kuhinjo je prevzela mlada ekipa in se takoj lotila, simpatične, ne toliko lokalne kot ustvarjalne in celo duhovite kuhinje. Kosila in večerje so po 20 ali 25 evrov, kar pa se podraži, če pomalicate kakšno konkretno mesnino. Vinska ponudba je solidna, a za kaj več bi morala izvrstnim jedem bolj natančno slediti.

Ocena gostilne: Milka
Trendi Restavracija Milka: duhovita kuhinja z enim najlepših razgledov pri nas

9. (-) Restavracija 1906 (Bled)

V zadnjem času so se spet zelo popravili v hotelu Triglav 1906, kjer ob večerih ponujajo degustacijske menije, ki daleč presegajo ponudbo na Bledu in v okolici. Jasno, v glavni vlogi je še vedno razgled, pa naj bo iz jedilnice ali s terase, je pa dejstvo, da za štiri zanimive jedi (hladna, topla, glavna, sladica) plačate 44 evrov in da na sicer bogati vinski karti včasih kaka steklenica umanjka.

Ocena gostilne: Triglav 1906
Trendi Restavracija 1906: večerja z razgledom na Blejski otok

10. (10.) Restavracija Blejski grad (Bled)

Ena najbolj aktivnih gostinskih družin v Sloveniji vidi v svojih lokalih samo del posla. Ljubijo namreč tudi ateringe, "zajle", televizijo in pedagoško delo. Vseeno se zdi, da so se resno lotili posla na Blejskem gradu, kjer ob razgledu ponujajo slovensko in delno mednarodno kuhinjo, ki jo podpira solidna vinska karta. Na meniju za konkretnih 50 evrov dobite štiri jedi, spremljava slovenskih vin pa je še kakšnih 25 evrov.

Ocena gostilne: Blejski grad
Trendi Restavracija Blejski grad: nov pogled na otoček sredi jezera
Domačija Javornik
Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami
Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
Novo mesto
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
hiša franko
Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem
Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju
Vipavska dolina, Zemono
Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih
Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
Ne spreglejte