Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

golf Bled ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 28. 9. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Kraljeva hiša - Golf Bled: srbski pogled na s(p)odobno hranjenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ocena gostilne: Kraljeva hiša, Golf Bled | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na Bledu so si novi lastniki golfišča s pripadajočimi zgradbami vzeli čas in vse skupaj prenovili. Igralci, ki si igrišče lahko privoščijo, so zadovoljni, restavracija pa je na visoki ravni.

Treba se je seveda vprašati, ali bo destinacija z razmeroma visokimi cenami uspešna. Osemnajst lukenj golfiste stane 150 evrov, boljše sobe so po 300 evrov na noč …


Kraljeva hiša

Vrba 37 a, 4248 Lesce

Telefon: 01 200 99 11


Restavracija, ki je odprta šele od avgusta in še nima veliko gostov, medtem s cenami ne pretirava toliko, čeprav je s približno 50 evri na osebo za tri jedi in sladico vseeno ena najdražjih na Bledu.

Ocena gostilne: Kraljeva hiša, Golf Bled | Foto: Miha First Foto: Miha First

Restavracijo v klubski oziroma Kraljevi hiši so v roke vzeli mojstri, ki so upravljali in kuhali v Dijagonali 2.0 v Beogradu. Znanja in idej jim tako ne moremo oporekati, je pa vprašanje, ali se bodo slovenski gostje hoteli mastiti v restavraciji, ki ima tako globoke srbske korenine, ne glede na to, da ponuja skoraj izključno prestižno evropsko kuhinjo - celo bolj avstro-ogrsko kot italijansko ali francosko obarvano.

Več balkanskih vplivov najdete praktično v vsaki drugi blejski restavraciji. Celo Karađorđev zrezek, ki je bil na jedilnem listu v času slovenskih lastnikov, so ukinili. Po drugi strani je tako, da Slovenci svoja podjetja radi prodajamo in zaslužimo, potem pa bi jih še vedno radi, vsaj po tihem, upravljali. Ne bo šlo. In za to niso krivi tujci, bolj smotrno bi bilo vprašati odgovorne v Savi, kaj so v preteklosti počeli z denarjem in golf klubom na Bledu.

Če imate srečo z vremenom, iz restavracije gledate Blejski grad. | Foto: Miha First Če imate srečo z vremenom, iz restavracije gledate Blejski grad. Foto: Miha First

Kraljeva restavracija je prenovljena, v jedilnici še diši po novem lesu in barvah. Povezana je z barom, kjer imajo najboljše rume in konjake, pa tudi kak koktajl znajo zmešati. Jedilni list za veliko in udobno mizo v country klubu, v menda najprestižnejšem golf klubu v tem delu Evrope, je sestavljen moderno. Sestavine so dražje kot drugod na Gorenjskem, priprava pa, kot se je izkazalo, preprostejša.

Natakar ali verjetno kar šef projekta govori srbsko, kar naj bi vsi razumeli, in se očitno počasi uči naših besed, rezervna natakarica je naše gore list. A šef je gostinec, šolan, naučen, simpatičen. Pride, ko ga potrebuješ, in gre, da ne moti. In prinese polovično steklenico šampanjca Delamotte za sprejemljivih 26 evrov. Kot hladni predjedi smo ob tem poskusili svinjsko terino (terrine de campagne) za osem evrov in hišno različico tatarskega bifteka, ki si ga z rumenjakom zmešate sami - ta jed za dve osebi stane 22 evrov.

Tatarski biftek in "terrine de campagne" v kozarčku | Foto: Miha First Tatarski biftek in "terrine de campagne" v kozarčku Foto: Miha First

Na začetku imajo, podobno kot na večini golfišč v naših in sosednjih krajih, malce močnejšo hrano, za utrujene športnike, ki znajo s palico mahniti po žogici. Tako je mogoče dobiti sirovo ploščo, gosjo terino in lososa s hrenom, jedi so seveda obilne, da o klobasi Royal za 12 evrov - gre za hišno različico kranjske klobase - in burgerju (16 evrov) niti ne govorimo.

Na Bledu imajo za športnike nekaj solat in testenin, naše omizje pa je pregledalo tudi solidno vinsko karto, na kateri smo za zmerno ceno izbrali Jermannovo Vintage Tunino, nato pa poskusili gosto, skoraj preobilno čebulno juho, prekrito s toastom in gratiniranim sirom, ki jo cenijo na deset evrov. Imajo tudi malo cenejšo pravo govejo juho, kot se na Gorenjskem spodobi.

Testenine, rižote in štruklje smo preskočili in se zagledali v mesne jedi. Rib je bilo namreč zgolj za odtenek, kot glavno jed so ponujali samo mečarico, mi pa smo se odločili za ribeye in svinjski vrat.

Ribeye na zelenjavi ... | Foto: Miha First Ribeye na zelenjavi ... Foto: Miha First

... in vratovina na pireju s tartufi | Foto: Miha First ... in vratovina na pireju s tartufi Foto: Miha First

Meso je pokazalo, da kuhar očitno pozna svoj posel, h govedini je dodal zgolj zelenjavo, svinjini pa skoraj preveč nasiten pire s tartufi.

Kljub obilnim porcijam se nismo dali, poskusiti je bilo treba tudi sladico. Imajo originalno kremšnito, ki jo vozijo z Bleda, slivov crumble in čokoladni sufle, mi pa smo se (pravilno) odločili za neprekosljiv cesarski praženec, ki mu priložijo brusnice. Na koncu se prileže kaka žganica, v okviru hiše je lepo napolnjen bar, kjer znajo pripraviti tudi vrsto spodobnih koktajlov.

Eden najboljših cesarskih pražencev na naših tleh | Foto: Miha First Eden najboljših cesarskih pražencev na naših tleh Foto: Miha First

Povzetek

Najboljša restavracija na naših golfiščih ponuja kuhinjo solidnih sestavin in razmeroma velikih porcij. Kuhinja je nekakšna moderna mešanica slovenske ali, če hočete, avstrijske s francoskimi in italijanskimi vpliv - od tatarca prek goveje juhe do klobas in biftekov.

Vinska karta je natančna kombinacija slovenskih, italijanskih, francoskih in celo avstrijskih vin. Imajo mini serijo poceni šampanjcev, veliko Movie, Marjana in Edija Simčiča, tudi Batiča … Najdražje vino je toskanec Lodovico za 460 evrov.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte