Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
4.00

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

na današnji dan Peter Mankoč Alenka Kejžar

Sreda, 13. 12. 2023, 4.00

4 mesece, 1 teden

Na današnji dan (13. december) ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Martin Čater | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Leta 2020 je slovenski alpski smučar Martin Čater na uvodnem smuku nove sezone svetovnega pokala v Val d'Iseru presenetljivo zmagal. Slovenski smučar je štartal kot 41. in postavil najboljši čas uvodnega smuka 55. sezone svetovnega pokala. To je bila zanj krstna zmaga v svetovnem pokalu. Drugo in tretje mesto sta osvojila Avstrijca Otmar Stridinger in Urs Kryenbühel.

Po Andreju JermanuAndreju ŠpornuRoku Perku in Boštjanu Klinetu je Čater postal peti slovenski alpski smučar, ki se je zavihtel na zmagovalni oder v najhitrejši in za mnoge kraljevi disciplini. 


Leta 2001 je bil današnji dan za slovensko plavanje eden izmed najuspešnejših v zgodovini. Takrat je Slovenija na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Antwerpnu osvojila dve medalji.

Peter Mankoč | Foto: Reuters Foto: Reuters

Najprej je evropski prvak postal Peter Mankoč, ki je s časom 1:56,12 krepko popravil državni rekord in osvojil zlato medaljo v disciplini 200 metrov mešano.

Pozneje je z državnim rekordom 2:10,82 v isti disciplini rekord popravila še Alenka Kejžar in osvojila bron.


Zgodilo se je še …

Leta 1983 so košarkarji na tekmi košarkarske lige NBA med Detroit Pistons in Denver Nuggets dosegli kar rekordnih 370 točk. Detroit je s 186:184 zmagal po treh podaljških.

Leta 1989 je angleška nogometna reprezentanca stotič zmagala na znamenitem londonskem štadionu Wembley. Jubilejni, stoti poraženec, je bila Jugoslavija. Angleži so jo premagali z 2:1.

Leta 1995 so se navijači med finalno tekmo brazilskega nogometnega prvenstva na štadionu Maracana v Rio de Janeiru, kjer sta se kluba Botafogo in Santos razšla z izidom 2:1, spopadli s strelnim orožjem. Spopad so začeli privrženci Botafoga. V strelskem obračunu je en navijač izgubil življenje, trije so bili ranjeni.

Leta 1995 so za najboljšega slovenskega kolesarja leta imenovali Saša Svibna.

Leta 2008 je švicarski smučar Carlo Janka na veleslalomu za svetovni pokal v Val d'Iseru prvič zmagal v svetovnem pokalu.

Leta 2017 je v javnosti močno odjeknila, da je bil Britanec Chris Froome, štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji in zmagovalec španske Vuelte (in Toura), 7. septembra pozitiven na dopinškem testu. Testi so v urinu pokazali visoko koncentracijo salbutamola, sredstva, ki ga Froome uživa zaradi težav z astmo. V ekipi Sky so v obsežnem sporočilu za javnost zanikali vsakršno zlorabo.

Leta 2018 je slovenski deskar na snegu Tim Mastnak sezono svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu odprl z zmago. V Italijanski Carezzi je bil boljši od konkurence, v finalu je z naskokom premagal Avstrijca Benjamina Karla.

Leta 2020 so Norvežani (Daniel Andre Tande, Johann Andre Forfang, Robert Johansson in Halvor Egner Granerud) v Planici ubranili naslov svetovnih ekipnih prvakov v smučarskih poletih. Drugo mesto so osvojili Nemci, na najnižjo stopnico zmagovalnega odra so poleteli Poljaki. Četrto mesto je pripadlo Slovencem (Peter Prevc, Domen Prevc, Bor Pavlovčič, Anže Lanišek), ki so za bronom zaostali več kot 55 točk.

Leta 2022 so člani Društva športnih novinarjev Slovenije so za najboljšo športnico leta 2022 izbrali smučarsko skakalko Uršo Bogataj, za najboljšega športnika pa metalca diska Kristjana Čeha. Ekipa leta je mešana skakalna ekipa (Bogataj, Križnar, Prevc, Zajc).

Leta 2022 so nogometaši Argentine na svetovnem prvenstvu v Katarju v prvem polfinalu s kar 3:0 (2:0) povsem nadigrali  Hrvaško in se uvrstili v veliki finale.


Rodili so se:

1960 nekdanji slovenski judoist Filip Leščak
1961
nekdanji slovenski rokometaš Rolando Pušnik
1966
nekdanji slovenski košarkar, zdaj trener Jure Zdovc
1969 nekdanji ruski hokejist Sergej Fedorov
1970 nekdanja ameriška atletinja Tonja Buford-Bailey
1979 nekdanji slovenski košarkar Matjaž Smodiš
1983 nekdanja poljska plavalka Otylia Jedrzejczak 
1983 kenijska atletinja Janeth Jepkosgei
1984 
španski nogometaš Santi Cazorla
1986 švedski nogometaš Mikael Lustig
1987 brazilski nogometaš Weverton
1989 srbski košarkar Stefan Birčević
1989 kenijska atletinja Hellen Obiri
1991 črnogorski nogometaš Nikola Vukčević
1994 španski nogometaš Pau Lopez
1994 srbski košarkar Nikola Milutinov

Ne spreglejte