Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
4.05

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Nataša Kejžar na današnji dan

Torek, 12. 12. 2023, 4.05

4 mesece, 1 teden

Na današnji dan (12. december) ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Gorazd Bertoncelj Timi Zajc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

... leta 2020 je svetovno prvenstvo v poletih v Planici zaznamoval škandal v slovenski skakalni reprezentanci. Po zapisu Timija Zajca, ki je ostro napadel delo takratnega glavnega trenerja Gorazda Bertonclja in zahteval njegov odstop, se je sprva odzval vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Gorazd Pogorelčnik, ki je 20-letnega skakalca izključil. Dve uri zatem je v našem taboru odjeknila nova novica, da Gorazd Bertoncelj prav tako zapušča planiški mehurček, kar je pomenilo, da se je poslovil z mesta glavnega trenerja. Njegovo delo je prevzel pomočnik Robert Hrgota.


leta 1998 je slovenska plavalka Nataša Kejžar na evropskem prvenstvu v Sheffieldu osvojila srebrno medaljo v disciplini 100 metrov mešano.

Radovljičanka je ob tem postavila državni rekord 1:02,26.

Zlato je na tej tekmi osvojila Slovakinja Martina Moravcova, ki je ob tem postavila nov svetovni rekord (1:00,43).


... leta 1960 je bil ustanovljen NK Maribor. Ta je rekorder po osvojenih naslovih državnega prvaka Slovenije, saj je od leta 1991 naslov osvojil kar šestnajstkrat. Ob tem je še devetkrat osvojil pokal in štirikrat superpokal, s čimer je daleč najuspešnejši nogometni klub v Sloveniji.

Danes praznuje NK Maribor. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Danes praznuje NK Maribor. Foto: Miloš Vujinović/Sportida

So tudi eden najuspešnejših ter največjih klubov na področju nekdanje Jugoslavije z bazo navijačev po vsem svetu. Ob tem so tudi edini slovenski ter edini klub na področju nekdanje Jugoslavije, ki je osvojil evropsko lovoriko, saj so bili leta 2006 eden od zmagovalcev pokala Intertoto. V finalu so premagali španski Vilareal. Po zmagi 25. avgusta 2011 nad Glasgow Rangers so se s skupnim izidom 3:2 uvrstili v skupinski del lige Europa, s tem so postali prvi slovenski klub, ki je dosegel skupinski del tega tekmovanja. V skupinskem delu lige Europa so nato igrali kar tri sezone zapored. Leta 2014/15 so se prebili v skupinski del lige prvakov ter ponovili uspeh s še tretjo uvrstitvijo v ligo prvakov v zgodovini kluba v sezoni 2017/18.


Zgodilo se je še:

Leta 1968 je Američan Arthur Ashe postal prvi temnopolti teniški igralec, ki se je povzpel na prvo mesto lestvice ATP.

Leta 1987 je prvič v dresu Nemčije nastopil poznejši dolgoletni nemški reprezentant Jürgen Klinsmann, ki je v izbrani vrsti zbral kar 108 nastopov in ob tem dosegel 47 golov.

Leta 1995 je bil Hrvat Davor Šuker izbran za najboljšega tujega nogometaša v Španiji v letu 1995. Nekdanji sijajni napadalec, ki je bil najboljši strelec svetovnega prvenstva 1998, je bil takrat član Seville.

Leta 2000 je bil pred beograjsko dvorano Pionir ustreljen 26-letni košarkar Partizana Haris Brkić, ki je dan pozneje umrl.

Leta 2004 so rokometaši Celja Pivovarne Laško na povratni tekmi osmine finala lige prvakov v gosteh premagali madžarski Pick Szeged z 21:20 in napredovali.

Leta 2017 so razglasili športnike Slovenije. V moški konkurenci je zmagal Goran Dragić, v ženski Ilka Štuhec, ekipa leta pa je postala evropska košarkarska prvakinja - košarkarska reprezentanca Slovenije.

Leta 2018 je kariero tudi uradno končal eden najuspešnejših norveških smučarjev tekačev Petter Northug. Zaradi slabe pripravljenosti ni izpolnil norme za OI v Pjongčangu, športno pot je tako zaključil z dvema zlatima, srebrno in bronasto olimpijsko medaljo.

Leta 2020 je Anamarija Lampič, slovenska tekačica na smučeh, na tekmi svetovnega pokala v Davosu v šprintu zasedla drugo mesto. Eva Urevc je bila šesta.

Leta 2020 je Nemec Karl Geiger v Planici postal svetovni prvak v poletih. Nemec je za pičle pol točke ugnal Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda, do bronaste kolajne je skočil Markus Eisenbichler. Najboljši Slovenec je bil Anže Lanišek na 12. mestu.

Leta 2021 je slovenska atletinja Klara Lukan osvojila srebrno medaljo med mlajšimi članicami na evropskem prvenstvu v krosu v Dublinu na Irskem. 

Leta 2021 je Max Verstappen postal novi svetovni prvak formule 1. Na odločilni dirki v Abu Dabiju ga je konkurent v boju za naslov Lewis Hamilton sicer prehitel že na startu, a je Nizozemec vrnil udarec v zadnjem krogu, ko ga je prehitel s 40 krogov bolj svežimi pnevmatikami, Red Bull pa je tako slavil Verstappnov prvi naslov prvaka.

Leta 2022 je slovenski reprezentant Gregor Ropret z italijansko SIR Safety SUSA Perugio osvojil naslov svetovnega klubskega prvaka. 


Rodili so se:

1946 nekdanji brazilski dirkač formule 1 Emerson Fittipaldi
1968
nekdanji slovenski nogometaš Sašo Udovič
1972
nekdanji kenijski atlet Wilson Kipketer
1973
nekdanji slovenski rokometaš Roman Šavrič
1976
nekdanji slovenski odbojkar Gašper Ribič
1977
nekdanja slovenska jadralka Klara Maučec
1985 
ruski nogometaš Guilherme
1986
slovenska atletinja Nina Kolarič
1986
nekdanji slovenski deskar na snegu Rene Strgar
1990 finska smučarska tekačica Krista Pärmäkoski
1993 nemški kanuist Max Rendschmidt
1993
slovenski hokejist Nik Humar
1994 kosovski nogometaš Besar Halimi
1996 slovenski nogometaš Domen Jugovar

Lucien Laurent
Sportal Na današnji dan (10. december) …
Bode Miller
Sportal Na današnji dan (9. december) …
Lothar Matthäus
Sportal Na današnji dan (8. december) …
Herman Maier
Sportal Na današnji dan (7. december) …
Sportal Na današnji dan (6. december)
Ne spreglejte