Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 7. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

Natisni članek

top gostilne ocenili smo Štajerska Prekmurje

Nedelja, 29. 7. 2018, 4.05

5 let, 8 mesecev

Top gostilne 2018

Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14
Maribor | Foto Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Pregled najboljših gostiln v Sloveniji nadaljujemo na severovzhodu države.

Ob kuhinji, ki ima ideje in jih zna uresničiti, mora biti v urejenem lokalu na voljo vsaj solidna vinska ponudba, da se lahko gostilna uvrsti med najboljše, in to velja tudi za Štajersko in Prekmurje. Že dolgo namreč ne poznamo le revnih nedeljskih hranilnic z obilno, a redko kakovostno hrano. Predvsem v Mariboru in v okolici je vse več novih lokalov z moderno hrano in urejeno vinsko ponudbo, največkrat lokalnih pridelovalcev.

Kot vedno smo tudi tokrat v oklepajih navedli lanske uvrstitve.

1. (1.) Restavracija Rožmarin (Maribor)

Verjetno najbolj profesionalno postavljen gostinski lokal v naših krajih se lahko pohvali z nekaj deljenimi vsebinami, za številne imajo najboljše pice v državi, v drugem delu pa eno najboljših vinotek. Za nas je najzanimivejša restavracija, ki za 55 evrov ponuja degustacijski meni s šestimi jedmi, za kakšnih 20 evrov pa še vinsko spremljavo francoskih, primorskih in lokalnih vin. Jasno, črpajo iz ene najboljših vinskih kleti pri nas.

Ocena gostilne. Rožmarin
Trendi Restavracija Rožmarin: degustacije in najboljše pice v deželi

2. (4.) Hiša Denk (Zg. Kungota)

Kreativna hrana Gregorja Vračka v novi, moderni hiši ostaja večna uganka, ki je razkrita šele na mestu dogodka. Najkrajši degustacijski meniji z jedmi 'odštekanih' okusov in oblik so okoli 40 evrov. Ob restavraciji so tudi sobe (po 80 evrov), ki jih seveda nujno potrebujete, ko se srečate z množično mednarodno ponudbo vin na vinski karti oziroma v vinski komori.

Trendi Hiša Denk: nov začetek starejšega brata

3. (2.) Gostilna Tramšek (Ivanjkovci)

Degustacija prleških dobrot, kot jih ne znajo pripraviti nikjer drugje, in serija vsako sezono novih lokalnih vin po okusu hišnega sommelierja in najboljšega natakarja pri nas. Cena obeda brez vina je okoli 35 evrov, gostilna pod jeruzalemskimi griči, na cesti med Ljutomerom in Ormožem, pa je kljub izjemnim pohvalam domače in tuje kritike za marsikoga še vedno veliko odkritje.

Ocena gostilne: Tramšek
Trendi Gostilna Tramšek: ekstremna prleška izkušnja

4. (2.) Gostilna Rajh (Bakovci)

Pri Rajhu prerojene prekmurske jedi strežejo tako posamezno kot v degustacijih menijih. Krajši je 40 evrov, daljši s sedmimi jedmi je 50 evrov, vinska spremljava pa 25 evrov. Še vedno so na voljo langaš, bograč, polnjene paprike ali paprikaš, nekaj jedi pa je modernejših in predvsem manj obilnih. Imajo vinsko karto slovenskih vin, prevladujejo štajerska in lokalna imena.

Ocena gostilne: Rajh
Trendi Gostilna Rajh: obnovljene prekmurske legende in okusi

5. (5.) Hiša Raduha (Luče)

V Lučah ena najpomembnejših slovenskih kuharic zdaj manj kuha, bolj se ukvarja s turizmom in sobami, kjer prebivajo petični obiskovalci. Ki pa morajo vseeno tudi jesti in nekaj mest za večerjo ostane tudi "za izven". Strežejo dva ustvarjalna menija, daljši ima šest izvrstnih kreacij in stane 67 evrov, vinska spremljava pa je še dodatnih 13 evrov. V novih sobah in hiškah bosta osebi spali za 350 evrov z večerjo, v stari hiši pa za 70 evrov.

Ocena gostilne: Hiša Raduha
Trendi Hiša Raduha: večerja pred vrati Logarske doline

6. (6.) Restavracija Pavus (Laško)

Najdaljši degustacijski meni osmih avtorskih jedi izpod peresa Marka Pavčnika je na laškem gradu Tabor mogoče dobiti za 65 evrov. Šef je bolj ali manj opravil s kompromisi, še posebej, če velja, da za glavno jed ponuja glazirane prepeličje prsi. Ob solidni vinski karti predvsem slovenskih vin je treba reči, da na gradu organizirajo mnogo prireditev, od izobraževanj do porok. Mimogrede, z letošnjim letom ob nedeljah niso več odprti.

Ocena gostilne: Pavus
Trendi Restavracija Pavus: jesenske kreacije najboljšega obrtnika

7. (7.) Restavracija Mak (Maribor)

Nekateri fantu očitajo, da ima premalo samodiscipline, drugi, da je v pripravi jedi preveč samosvoj, spet tretji bi radi že enkrat videli vinsko karto, ki bi podprla njegove nore ideje na krožnikih. Ko bo kuhar David Vračko, mlajši brat tistega iz Denka, uredil misli, bo imel gotovo eno najboljših gostiln v Evropi. Kosila se začnejo pri 25 evrih, za večerjo pa boste odšteli od 45 do 75 evrov.

Trendi Restavracija Mak: izumi in vragolije mlajšega brata

8. (8.) Gostilna K Rotundi (Selo)

Prekmurje ima nekaj izjemnih domačih gostiln. Na Goričkem, če imate čas za vožnjo, je gostilna K Rotundi, ki s prijaznostjo in domačo kuho vedno znova preseneti. Kuhinja je sledljiva, ne ravno avtorska, sestavine in recepti pa nedvomno lokalni. Jedi so konkretnejše kot pri konkurenci, na vinski karti pa je ob Prekmurcih le še nekaj Štajercev. Za okoli 25 evrov na osebo se boste do sitega najedli.

Ocena gostilne: K Rotundi
Trendi Gostilna k Rotundi: favoriti z Goričkega

9. (9.) Galerija okusov (Novo Celje)

Mladi mojstri v okolici Celja so, odkar hotelu Evropa ne gre več tako kot pred leti, eno od zatočišč za tiste, ki si želijo jesti malo bolj moderno hrano. Imajo izvrstno vinsko karto in vse vrste kulinarične ponudbe, od cateringa do porok in podobnih praznovanj. Avtorske jedi, kakšnih 15 jih je na jedilniku, ponujajo v različno dolgih degustacijah – najdaljša ima deset jedi in stane 92 evrov.

Ocena gostilne: Galerija okusov
Trendi Galerija okusov: nova generacija ni razočarala

10. (-) Gostilna Maribor (Maribor)

Da ne bi prišlo do uničujoče samokonkurence, si je Rožmarinov lastnik v svojem novem hotelu zamislil malce drugačno kuhinjo. No ja, daleč ni šel. Po Blumenthalovem vzoru imajo v gostilni stare, ali če hočete, tradicionalne jedi, ki jih lahko poplaknete s hišnim pivom ali ne predragimi vini, še posebej obsežna pa je karta viskijev. Pol ocvrte kure je 10 evrov, ocvrt zrezek je 8,5 evra, golaž 7 evrov, vampi enako, toliko pa stanejo tudi njihove zdaj že slavne žemljice z raznimi polnili.

gostilna Maribor
Trendi Gostilna Maribor: na govejo juho, golaž in žemljice
Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
Gorenjska
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem
hiša franko
Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem
Novo mesto
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
Domačija Javornik
Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami
Ne spreglejte