Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Maribor Štajerska ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 23. 6. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Restavracija Rožmarin: degustacije in najboljše pice v deželi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Ocena gostilne. Rožmarin | Foto Miha First

Foto: Miha First

Rožmarinov lastnik je reformator mariborskega gostinstva in kuhinje. Edini človek, ki si upa v isti hiši ponuditi degustacijske menije, pice in vinsko karto, da bi jo človek kar vikal.

Kar takoj k picam. Ko je Saša Arsenovič začel zapirati in preurejati stavbo, v kateri je prodajal konfekcijo, mu je ostalo veliko prostora. Izkoristil ga je tako, da v njem ponuja preprostejšo hrano, pice. Pa ne bomo na široko o tej jedi. Dejstvo je, da v Sloveniji težko dobite boljšo. Na drugem koncu zgradbe v samem osrčju Maribora je medtem ostala restavracija Rožmarin, ki ponuja moderno, ustvarjalno hrano in ki ima za mnoge najboljšo vinsko ponudbo v Sloveniji.


Restavracija Rožmarin
Gosposka ulica 8, 2000 Maribor
Telefon: 02 23 43 180, 041 601 961


V zadnjem času smo se iz različnih razlogov kar nekaj sobot veselili v Rožmarinu, ki je postal prava točka za srečanja, je pa res, da nas je nazadnje, v petek, ko smo ocenjevali delo kuharjev, preganjal preglasen DJ, ki je hotel povezati osemdeseta z devetdesetimi in sedanjostjo. Pa mu ni uspelo.

Ocena gostilne. Rožmarin | Foto: Miha First Foto: Miha First

Na drugi strani so se trudili z burgerji in pivom, ampak tudi to nas ni preveč zanimalo. Oboroženi s hišno belo zvrstjo iz kleti Dveri Pax smo sedli na ulico k ozki mizi, ki so nam jo ponudili, in se zapodili v vinsko karto s praktično vsemi štajerskimi vini, morda je manjkal samo Protner, in vsemi primorci. Še posebej impresivni so tisti deli, ki govorijo o belih in rdečih zvrsteh.

Druga vina pa so po abecedi, od Toskane do Collia, od Bordeauxa do Burgundije, od Španije do Portugalske. Najprej šampanjci, najcenejše steklenice Gosseta ali Deutza, so po manj kot 50 evrov, kakšen Salon pa se najde za konkretnih 500 evrov. Najdražje vino je bordojski Petrus, ki ga v Rožmarinovi kleti cenijo na 2000 evrov.

Le delček obsežne vinske ponudbe v Rožmarinu | Foto: Miha First Le delček obsežne vinske ponudbe v Rožmarinu Foto: Miha First

Mi tako daleč nismo šli. Začeli smo namreč z Deutzovim osnovnim šampanjcem za kakšnih 7 evrov za kozarec in se takoj zatem preselili čez mejo na avstrijski del Štajerske, kjer nastaja eden najboljših, za mnoge pa celo najboljši sauvignon teh krajev - Skoff Kranachberg 2013. Vino, ki ga niti približno ne vleče v sladko smer, kot se to rado zgodi vinom na naši strani meje.

V predtekmovanju smo se lotili izvrstnega, malce pikantnega tatarskega bifteka, opremljenega s prepeličjim jajcem in kumaričnim kaviarjem. Na drugi strani smo si med hladnimi predjedmi izbrali goveji karpačo z baziliko, paradižnikom, parmezanom in gorčično omako.

Goveji karpačo z baziliko | Foto: Miha First Goveji karpačo z baziliko Foto: Miha First

Na mizi je bil svež kruh, Kocbekovo bučno olje in špansko oljčno Suerte Alta. Tako, kot mora biti. Pravzaprav bi Rožmarin s ponudbo in kakovostjo hrane lahko primerjali z ljubljanskim Cubom, po vzdušju in po raznolikosti pa se zdi celo bližje Asu.

Samo mimogrede rečeno, pri Rožmarinu imajo lep izbor toplih predjedi in testenin, tudi pirino rižoto z mladim kozjim sirom in parmezanovimi skorjicami. V Mariboru verjetno ni dobiti boljše. Poskusili smo še kremno arborio rižoto s šparglji in zelišči s piščancem v hrustljavi kari skorji z bučkinim čipsom.

Pirina rižota z mladim kozjim sirom | Foto: Miha First Pirina rižota z mladim kozjim sirom Foto: Miha First

Kot rečeno, Rožmarin lahko ponudi izjemne tople predjedi, vprašanje pa je, kakšne odgovore lahko ponudijo konkurenci pri glavnih jedeh.

Na jedilnem listu smo ob vseh mogočih mesninah na žaru opazili 600-gramski ramstek, ki so ga oplemenitili z zeliščnim maslom, pečenim krompirjem in stročjim fižolom, le rožnate barve, ki smo si jo zaželeli, mu je zmanjkalo.

Uležano govedino z žara vam narežejo pri mizi | Foto: Miha First Uležano govedino z žara vam narežejo pri mizi Foto: Miha First

V vsakem primeru je bil hvale vreden nasvet, da velikanski kos mesa pokrijemo s hišnim ekstremno barikiranim merlotom Capo d'Istria. Pri takšnem vinu hitro postane jasno, zakaj se različni kupci tako borijo za vinograde v lasti Vinakoper. Podobno je poskušal sauternes Chateau Doisy-Vedrines istega letnika 2011, ki se je srečal s klasičnim čokoladnim suflejem in mangovim pirejem ter prav posebnim jabolčnim zavitkom z rabarbaro in vaniljevo kremo.

Na koncu je treba omeniti, da smo si meni sestavili sami (kakšnih 50 na osebo smo zapravili), da pa je mogoče izbrati tudi vnaprej določene, pri katerih so štiri jedi po 39 evrov, šest pa po 55 evrov.

Čokoladna klasika za sladki finale | Foto: Miha First Čokoladna klasika za sladki finale Foto: Miha First

Povzetek

Najbolj znana mariborska restavracija, ki je sama sebi konkurenca s picami in ponudbo manj zahtevne hrane. Še vedno imajo izjemne predjedi in sladice, nove izzive pa iščejo pri burgerjih in žaru.

Vinska karta je ena najbolj zanimivih v Sloveniji. Verjetno pomaga, da je lastnik tudi uvoznik. Imajo najboljše šampanjce, vse, kar v svetu šteje, veliko štajerskih vin in jasno vse primorske genije.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte