Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Štajerska ocena gostilne ocenili smo Celje

Četrtek, 30. 3. 2017, 4.05

6 let, 4 mesece

Galerija okusov: nova generacija ni razočarala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Ocena gostilne: Galerija okusov | Foto Miha First

Foto: Miha First

Že nekaj časa je minilo, odkar so pri starem dvorcu v Novem Celju zamenjali prvega kuharja Boruta Jovana, a izkazalo se je, da kadrovska menjava na vrhu na restavracijo nima večjega vpliva.   

Člana kuharskega moštva smo opazili na premierni predstavi Odprte kuhne, kjer sta kuhala samosvoje, a okusne testenine in točila ekstremne mešanice Edija Simčiča za velike denarje. Ni bilo slabo in odločili smo se, da se v soboto zberemo in poskusimo, kaj se je v Novem Celju spremenilo.


Galerija okusov

Novo Celje 9, 3301 Petrovče
Telefon: 031 657 605


Opazili smo recimo, da imajo še vedno težave z glavnim vhodom. Še vedno veliko stavijo na Emo oblikovanje in še vedno ponujajo svoje in okoliške prehrambne izdelke na policah ob točilnem pultu. Nova, prenovljena in hudo razširjena je vinska ponudba, pri jedeh pa so, kot smo ugotovili pozneje, preizkušenim ustvarjalnim tehnikam priključili konkretnejše porcije.

Posodice Emo so še vedno prepoznaven del opreme. | Foto: Miha First Posodice Emo so še vedno prepoznaven del opreme. Foto: Miha First

To glede na izkušnjo, ki smo jo imeli pred leti, v začetku obratovanja Galerije okusov, pomeni izboljšanje. Prazen žakelj ne stoji pokonci in če degustacijski meni petih jedi s sorbetom stane 44 evrov, najdaljši meni pa celo 92 evrov, človek pričakuje, da bo za ta denar dobil veliko.

Naj se za hip vrnemo k vinski ponudbi, ki presega povprečje v naših krajih. Omeniti je treba, da imajo ducat šampanjcev in da so nam na kozarec odprli Bollingerjevo osnovno kapljico za 11 evrov po kozarcu. Cene vin, ki naj bi bila vsa tudi na kozarec, niso ravno nizke: kozarec Kruga naj bi bil kar 84 evrov, je pa zato steklenica Vilmarta ugodnih 50 evrov.

Ocena gostilne: Galerija okusov | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ponujajo seveda še veliko cenejšo hišno penino Dveri Pax, ki je tudi na splošno hišni vinar, mi pa smo za naš obed po šampanjcu odprli njihov chardonnay Vajgen "V", biser štajerskih vin za 32 evrov. V kleti je tudi na splošno veliko vin z vzhoda, konec koncev je Novo Celje na Štajerskem. Ob Dveri Pax so na karti Gönc, Gaube, Verus in Frešer, s Primorske pa je največ vin obeh Simčičev, Movie, Batiča, Ščurka …

Raven slovenskih vinskih kart presegajo pri tujih vinih. Veliko je zamejcev, nekaj Toskane, Piemonta, Burgundije, Bordeauxa. Vina, ki dosegajo skoraj previsokih 500 evrov, so Opus One, Krug, Chateau Margaux in Vega Sicilia. Če jih vzamete za domov, kar tudi ponujajo, so seveda nekaj cenejša.

Pozdrava iz kuhinje - prvi je bil krema z bučnim oljem, prahom kaper in prahom pese ... | Foto: Miha First Pozdrava iz kuhinje - prvi je bil krema z bučnim oljem, prahom kaper in prahom pese ... Foto: Miha First

V starinski, skoraj socialistični Emovi pločevinasti posodi so najprej prinesli rezine klasične bagete, krompirjevega in čebulnega kruha ter začeli s pozdravčki, ki so napovedovali načrtovani pethodni meni. Najprej je prispela krema z bučnim oljem, prahom kaper in prahom pese. Pisano in živahno, medtem ko je bil drugi pozdrav vroč in obilnejši: ocvrta tlačenka na bučnem pireju.

... drugi pa ocvrta tlačenka na bučnem pireju. | Foto: Miha First ... drugi pa ocvrta tlačenka na bučnem pireju. Foto: Miha First

Uraden začetek menija je naznanil krožnik s pašteto gosjih jeter, dimljenimi gosjimi prsmi, rezinami črnega oreha, koščki brioša in jabolčnim gelom, nadaljevali pa so z gosto topinamburjevo juho, ki jo nalijejo na ocvrti zvitek govejega repa.

Slano in sladko: gosja pašteta, dimljene gosje prsi, črn oreh, brioš in jabolčni gel | Foto: Miha First Slano in sladko: gosja pašteta, dimljene gosje prsi, črn oreh, brioš in jabolčni gel Foto: Miha First

Simpatično in ravno prav nasitno juho je nasledil regrat. Malce neobičajna kombinacija te Slovencem ljube solate z jabolčnim kisom, čemaževim oljem, krompirjevo peno, poširanim jajcem in ocvrto čebulo. Sestavine je pametno malce pomešati, da se povežejo med sabo, vse skupaj pa je zelo spominjalo na testenine, ki smo jih malicali na Odprti kuhni. Novi kuharji imajo pri toplih predjedeh očitno dobro uigrano strategijo in slog, ki bi lahko postal prepoznaven. Bomo videli.

Regratova solata nekoliko drugače: okisanemu regratu dodajo poširano jajce, ga prelijejo s krompirjevo peno, dodajo čemaževo olje in potresejo z ocvrto čebulo ter drobnjakom. | Foto: Miha First Regratova solata nekoliko drugače: okisanemu regratu dodajo poširano jajce, ga prelijejo s krompirjevo peno, dodajo čemaževo olje in potresejo z ocvrto čebulo ter drobnjakom. Foto: Miha First

Sorbet je bil takšen, kot so sorbeti po naših krajih. Kiselkasta povezava med limono in zelišči, v tem primeru timijanom, z žlico lešnikovega drobljenca. Glavna jed je bila veliko bolj zanimiva: pečene račje prsi, zvitek s konfitom račjih beder, falafel, korenjev pire in izjemna omaka iz dimljenega česna. Okusno in tudi likovno simpatično pripravljeno.

Glavna jed: račje prsi, zvitek s konfitom račjih beder in falafel so se družili s korenjem in omako dimljenega česna | Foto: Miha First Glavna jed: račje prsi, zvitek s konfitom račjih beder in falafel so se družili s korenjem in omako dimljenega česna Foto: Miha First

Počasi smo popili tudi chardonnay iz vinograda v Vajgnu in naročili požirek desetletnega portovca. Ta se je rimal s čokoladnim browniejem, ki ga opremijo s Podpečanovim jogurtom, malinovim sorbetom, kakavovim krekerjem in lešnikovim drobljencem ter še svežo meto za povrhu. Veliko različnih elementov, kajne …

Ocena gostilne: Galerija okusov | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ob mnogih vinih imajo v Galeriji okusov tudi veliko žganja in kraft piva. Naše omizje si je zamislilo nekaj bolj lokalnega, vinjak Hrastnjak, ki ga iz vipavskega vina pripravljajo v soseščini. Solidna kačja slina, ki meri proti Pilonu in nima prijazne cene, kar 8,7 evra za šilce.

Povzetek

Restavracija v okolici Celja, ki zadnja leta bogati kar pestro ponudbo mesta in okolice. Jedca razveseli dejstvo, da menjava na vrhu kuharskega moštva ni poslabšala ponudbe, še več, nekatere nove jedi dokazujejo, da mlade mojstre vse bolj zanimajo kakovostne sestavine.

Vinski izbor je na najvišji ravni. Imajo vse, kar si pivec zaželi, vsa vina pa naj bi bila na voljo tudi na kozarec. Vprašanje pa je, kaj bi se zgodilo, če si gost res zaželi kozarca kalifornijskega Opus One ali bordojca Chateau Margaux.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte