Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 10. 2016,
14.03

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

pica picerija top 5 lestvica

Sobota, 22. 10. 2016, 14.03

5 let, 6 mesecev

Najboljše pice v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Verace, neapeljska pica | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pice ostajajo eden od temeljev slovenske ljudske prehrane tudi v poplavi različnih prehranskih modnih muh od tapasov do burgerjev. Zadali smo si težko nalogo in med pestro ponudbo izbrali pet najboljših.

Vprašanje je, ali še katera jed Slovence deli tako kot pice. Imamo zagovornike debelega testa in še debelejših plasti sira, pa tiste, ki na svoji pici radi vidijo čim bolj bizarne nadeve z ocvrto piško vred, potem so tu puristi, ki pravijo, da v Sloveniji sploh ni mogoče jesti dobre pice, in takšni, ki se jim zdijo pice v Italiji najslabše na svetu.

Mi se, kot vedno, nočemo pridruževati ekstremizmu, ampak zagovarjamo predvsem dobre sestavine. Osnova dobre pice je pravilno pripravljeno, dovolj dolgo vzhajano in vsekakor ne debelo testo, pri nadevih pa zagovarjamo načelo "manj je več", saj mora biti pica pečena, ne kuhana. In še nekaj: osnova je tudi kakovostna mocarela, ki jo slovenske picerije nemalokrat dodatno zaračunavajo, sicer pa raje uporabijo nekaj siru podobnega.

1. La Pizzeria, Maribor

La Pizzeria, Maribor | Foto: Miha First Foto: Miha First

Tudi sami smo bili skeptični ob lanski novici, da bo del mariborskega Rožmarina postal picerija. A izkazalo se je, da je perfekcionistični lastnik tudi v tem primeru izdelek izpilil do popolnosti. Imajo pravo mešanico moke, prave pelate in pravo mocarelo ter vse druge dodatke, ob tem pa so se odločili še za simpatično podrobnost - ob ogromni pici vam za rezanje prinesejo kar škarje.

2. Garaža, Ljubljana

Garaža | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Picerija na Dolenjski cesti je odprta že več kot dve desetletji, tamkajšnji mojster pa se je skrivnosti peke pic naučil pri viru - v Neaplju, seveda. Lokal, urejen kot avtomehanična delavnica, ima nekoliko nerodno lokacijo (parkirišče je čez štiripasovno prometnico), a to kompenzira z izjemnimi picami, ki jih menda obožujejo tudi mnoga imena športne, politične in preostale slovenske estrade.

3. Etna, Divača

Etna, Divača | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V Divači so bili eni prvih, ki so skušali pice dvigniti na novo, bolj cenjeno raven. Pa ne govorimo o nadevih, ki se držijo načela "bolj ko je odštekano, boljše je", ampak predvsem o piljenju tehnike priprave testa - od vzhajanja testa s kvasnim nastavkom do uporabe na kamen mlete polnozrnate moke. Ne nazadnje se je tamkajšnji šef kuhinje šolal v znanem mlinu pri Padovi.

4. Verace, Ljubljana

Verace, neapeljska pica | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Naval na neapeljsko picerijo, ki so jo pred kratkim odprli pod Ljubljanskim gradom, je presenetil vse, tudi tamkajšnjo ekipo. Ko se uigrajo, imajo vse možnosti, da se prebijejo na vrh, saj imajo pravo peč, izučenega picopeka in pristne sestavine od paradižnika San Marzano do mocarele fiordilatte in bivolje mocarele. Navijamo le še za to, da bi delovni čas obsegal večji del dneva.

5. Gostilnica 5-6 kg, Ljubljana

5-6 kg | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Lokal na Gornjem trgu je bil pravzaprav zasnovan kot lokacija za mesojedce, ki ob strani speče še kakšno pico, a sčasoma se je izkazalo, da jim gre prav peka pic najbolje od rok. Zdaj jih zavedni ljubitelji pic postavljajo med najboljše. Pri nadevih jih včasih odnese tudi v kakšno nenavadno smer, recimo k ocvirkom, a priznati moramo, da je njihova klasična pica z dodatkom koromača pravo odkritje.

Ne spreglejte