Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Prekmurje

Četrtek, 9. 6. 2016, 4.00

6 let, 4 mesece

Gostilna Rajh: obnovljene prekmurske legende in okusi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Ocena gostilne: Rajh | Foto Miha First

Foto: Miha First

Če greste v Prekmurje, morate tudi v kakšno njihovo gostilno. Med najboljšimi, če ne kar najboljši, je Rajh v Bakovcih.

Gostilna pri Rajhu je najbolj legendarna prekmurska kulinarična postojanka. Legende jo povezujejo z Milanom Kučanom, s človekom iz vseh ozadij, tudi kulinaričnega. Rajha že leta povezujejo z vsemi, ki v Prekmurju razumejo, kaj je dobra hrana. In starejši bralci pravijo, da so včasih v te kraje hodili Italijani, samo da bi poskusili kuhanega piščanca.


Gostilna Rajh

Soboška ulica 32, Bakovci, 9000 Murska Sobota

Telefon: +386 (0)2 543 90 98, +386 (0)31 705 007


Marsičemu bi človeka lahko verjel, a dejstvo je, da prejšnjo nedeljo, ko se je sončno opoldne spreminjalo v nevihtno popoldne, na meniju ni bilo kuhane perutnine. Pri Rajhu že kar nekaj časa, podobno kot v boljših gostilnah v okolici in drugod po Sloveniji, pripravljajo lokalno, a modernemu človeku prilagojeno hrano. In to, kot smo se lahko prepričali v dveh nedeljskih urah, počnejo dobro. Zelo dobro.

Prekajena postrv s postrvjim kaviarjem in jurkino kremo, prepeličjim jajcem in svežo redkvico | Foto: Miha First Prekajena postrv s postrvjim kaviarjem in jurkino kremo, prepeličjim jajcem in svežo redkvico Foto: Miha First

Že sam pozdrav iz kuhinje je pokazal, kam bodo merili: ajdov kruh z maslom z bučnim oljem in njegov sosed z zaseko in hrustljavo ajdovo kašo sta podprla požirek Frangeževe suhe (premier) penine. Ravno prav za začetek. Na kozarec sicer lahko odprejo še nekaj penin lokalnega porekla, najde pa se tudi nekaj šampanjcev za znatnih 70 ali 75 evrov (Moet, Roederer in Veuve Clicquot).

Hišno belo je Steyerjeva bela zvrst, za hišno rdeče pa so nam namesto kapelske modre frankinje ponudili Marofovo rdečo zvrst. Vina so nekaj dražja kot pri konkurenci, a vinska karta je urejena in ponuja vso okolico, drugače pa je med belimi nekaj več štajercev in pri rdečih nekaj več primorcev. Batičev rose je po 27 evrov, Veliko rdeče Movia po 80 evrov. Najdražja je sicer steklenička Steyerjevega sladkega Kraljevega vina, za dva in pol deci je treba odšteti 80 evrov.

Goveji jezik v solati s poširanim jajcem | Foto: Miha First Goveji jezik v solati s poširanim jajcem Foto: Miha First In ker marsikaj odprejo tudi na kozarec, smo na začetku spili kozarec Marofovega zelenega silvanca, ki so ga za tri evre na kozarec postregli ob začetnih jedeh. Recimo ob prekajeni postrvi, polepšani s postrvjim kaviarjem in jurkino kremo, prepeličjim jajcem in svežo redkvico. Da se ne bi v skoraj poletnih dneh zapodili v prekmurske mesnine (povsem brez njim pa tudi ne gre), smo naročili še goveji jezik v solati s poširanim jajcem. Obe jedi sta bili likovno še posebej natančno izdelani, na jezik pa, da ni dolgčas, dodatno nalijejo bučno olje.

Po pravilu imajo v Bakovcih tri juhe. Naša četica je zakorakala proti gosti špargljevi in goveji z zdrobovimi žličniki, korenjem, drobnjakom in peteršiljem. Brez pripomb, morda bi goveje lahko pojedli še kako žlico več.

Rezanci z makom, jurčki in sušeno šunko | Foto: Miha First Rezanci z makom, jurčki in sušeno šunko Foto: Miha First

Nadaljevali smo z rezanci, v katere so bili vmešani mak, jurčki in sušena šunka. Izreden uvod za pregled glavnih jedi, ki jih je že vnaprej popestrila zmagovalna kombinacija frankinje in zweigelta lokalnega vinskega prvaka Marofa. Lokalno – lokalnemu, smo si rekli in poskusili izvrsten piščančji paprikaš, ki mu v posebni posodi priložijo še rezance. V isto rubriko gredo svinjski medaljoni po cigansko. Ne preveč pikantni so bili za prilogo deležni slastnega pečenega kifeljčarja, ob strani pa je po Prekmurju dišala še bučna omaka.

Obe jedi razmeroma nasitni, a poceni, podobnih nekaj glavnih jedi, ki jih ne računajo previsoko, imajo še kar nekaj. Denimo ajdove rezance z bučnim oljem, skuto in panceto, pa seveda bograč in dödole, pirino polento, pražena jetrca … Za ribojedce poskrbi smuč, za preprosta nedeljska kosila pa je mogoče dobiti dunajskega, kuhano govedino, polnjeno teletino ali odojka.

Piščančji paprikaš s kislico in rezanci | Foto: Miha First Piščančji paprikaš s kislico in rezanci Foto: Miha First

Tudi stran s sladicami je v osnovi zelo domača, prekmurska gibanica, retaši in razne palačinke - tudi s šatojem traminca. Naše omizje se je odločilo malce drugače, bolj lahkotno (čeprav se je z Goričkega že slišalo grmenje), za kar preveč nasiten sladoled prekmurske gibanice s pokuhanimi jabolki in flancatom ter bezgov sladoled s kandiranim ingverjem, drobljencem bele čokolade in maslenim drobljencem ter gozdnimi jagodami. Obilno. Pri Rajhu se je mogoče konkretno najesti že za kakih 20 evrov, če pa ste pripravljeni pustiti še desetaka, bo užitek še za kakšno prekmursko predjed bogatejši.

Sladoled prekmurske gibanice | Foto: Miha First Sladoled prekmurske gibanice Foto: Miha First

Povzetek

Najbolj znana prekmurska gostilna je dočakala novo pomlad. Jedi so dodelane kot le redko kje pri nas, motivi lokalne kuhinje in sestavin so osnova, vsekakor pa je treba še posebej poudariti, da je lokal urejen, čist in simpatičen.

Vinska karta ima vse, kar človek potrebuje ob obedu: nekaj šampanjcev ter večino prekmurskih, štajerskih in primorskih favoritov.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte