Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
13.02

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

Natisni članek

top gostilne ocenili smo ocena gostilne

Nedelja, 15. 7. 2018, 13.02

5 let, 3 mesece

Top gostilne 2018

Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51
hiša franko | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Med najboljše gostilne od Nove Gorice do Bovca in Trente se ni lahko uvrstiti, v teh krajih je namreč konkurenca izjemno močna.

To so kraji, ki imajo ob vse boljši ponudbi, da briških vin niti ne omenjamo, še vedno eno najboljših gostiln na svetu. Govorimo seveda o Hiši Franko, ki so jo letos uvrstili med 50 najboljših, Ana Roš pa v svetu prav tako velja za eno najboljših, če že ne za najboljšo kuharico.

Hiša Franko
Trendi Izjemen uspeh Hiše Franko: slovenska restavracija med najboljšimi na svetu
Ana Roš, intervju
Trendi Ana Roš: V moji kuhinji se je izkazalo, da so ženske lahko enakovredne moškim

Vsem superlativom je treba prišteti še Tomaž Kavčiča z dvorca Zemono, ki se je razširil tudi v Vilo Vipolže in tam z enostavno, a okusno hrano in z vinsko karto presežkov še popestril ponudbo v Brdih. Lahko rečemo, da se na takšno lestvico ni enostavno uvrstiti.

Naj spomnimo: številke v oklepajih so lanska uvrstitev.

1. (1.) Hiša Franko (Kobarid)

Ana Roš, lani najboljša kuharica na svetu, zdaj pa gotovo ena najpomembnejših kulinaričnih osebnosti sodobnega sveta, ima svojo centralo v Kobaridu, v enem najlepše urejenih lokalov pri nas, nad katerim je mogoče tudi prespati. V vsakem primeru pa morate kakšen teden ali mesec prej rezervirati. Ana Roš kuha pogumno, ekstremno in ustvarjalno. Daljši degustacijski meni stane okoli 150 evrov, krajši s šestimi jedmi in uvodnimi pozdravi pa 125 evrov. Na vinski karti je največ ekoloških in biodinamičnih vin.

Hiša Franko
Trendi Hiša Franko: pri prvi slovenski kuhalnici

2. (2.) Restavracija Dam (Nova Gorica)

Pri Urošu Fakuču v Novi Gorici je mesa le za odtenek, vse drugo so ribje jedi. Goriški kuhar prisega na najboljše sestavine, pa naj gre za jastoga, škampe, hobotnico, jadranske ribe ali tartufe. Daljši degustacijski meni z osmimi jedmi stane 65, krajši 55 evrov. Vinska spremljava je še dodatnih 30 evrov. Dam ima tudi solidno vinsko karto, na kateri so večinoma primorska vina in penine.

Trendi Restavracija Dam: ribje kraljestvo v igralniškem mestu

3. (3.) Restavracija Pikol (Nova Gorica)

Prestižna restavracija, ki je pred tednom ali dvema dobila mednarodno (italijansko) priznanje za njihov znameniti brancinov karpačo. Res ga je treba poskusiti. Pri Pikolu ob romantičnem ribniku tudi sicer pripravljajo predvsem izvirne ribje jedi in vse bolj prisegajo na svoja vina znamke Silveri, čeprav še najdejo kakšno penino ali vino iz Brd. Degustacijski meni petih ribjih izumov vas bo stal 65 evrov.

Ocena gostilne: Pikol
Trendi Pikol: legendarna restavracija pri Novi Gorici

 

4. (4.) Nejka in Uroš Klinec (Plešivo)

Zakonca Klinec sta posodobila tisto, kar sta se nekoč naučila pri starejšem bratu v Medani. Ob lepem razgledu ponujata tudi urejene sobe (70 evrov na noč). Hrana, raje imajo meso kot ribe, je povezana z lokalnim izročilom, vinska karta pa v nasprotju s številnimi v Brdih ponuja tudi družinskim konkurenčna vina. Pri Nejki in Urošu boste jedli za okoli od 25 do 30 evrov na osebo.

Trendi Nejka in Uroš Klinec: nedaleč stran pri mlajšem bratu

5. (5.) Ošterija Klinec (Medana)

V Brdih je kar nekaj lokalov, ki se poskušajo v podobnem kot pri starejšem Klincu: lastna vina in meni s preprostimi, a poznavalsko pripravljenimi jedmi. Lahko bi rekli, da je Aleks Klinec eden tistih vinarjev, ki je Medano postavil na slovenski kulinarični in vinski zemljevid. In še vedno ima goste, ki ga po božje slavijo, pa naj gre za njegova oranžna ali rdeča vina.

Ošterija Klinec
Trendi Ošterija Klinec: ortodoksna lokalna tradicija

6. (6.) Restavracija Calypso (Nova Gorica)

Lahko rečemo, da gre za edino restavracijo na naših lestvicah, ki je v lasti države. Perla, ena najprestižnejših igralnic v Evropi, ni privatizirana in tudi tamkajšnja najboljša restavracija ima enak status. A vedno znova se zdi, da jih to ne moti preveč. Gostom najraje ponudijo ribji meni, ki stane kakšnih 40 evrov. Uigrana ekipa natakarjev lahko ponudi penine na kozarec pa briška, vipavska in tuja vina ter nedvomno tudi žganice in cigare.

Trendi Restavracija Calypso: mediteranska scena po igralniško

7. (7.) Restavracija in vinoteka Mama (Ajševica)

Naš zemljevid Severne Primorske se začne na križišču v Ajševici, kjer nekdanja ekipa iz Hitovih restavracij ponuja svojo kombinacijo lokalnih vplivov in italijanske kuhinje. Najbolj so navdušeni, če lahko pripravijo morski scenosled. Jedi so natančne, za prave ljubitelje vina pa imajo v prvem nadstropju tudi vinoteko zanimivih vipavskih, briških in nekaterih tujih vinarjev. Cena hrane je okoli 35 evrov na osebo.

Trendi Restavracija in vinoteka Mama: v središču kulinarične smetane

8. (8.) Hiša Polonka (Kobarid)

Polonka je preprosta gostilna, kot nalašč za tiste, ki ne dobijo prostora v kronično zasedenih restavracijah v okolici. V drugem obratu Valterja Kramarja kuhajo lokalno hrano, friko, jelenov golaž, tolminske sire in nekatere jedi, ki jih Hiša Franko ob novih in novih izumih nima več na jedilniku, gostje pa za njimi še vedno povprašujejo. Jasno, govorimo o Frankovem rostbifu. Imajo (lastna) piva Feo in vina Kramar. Za približno 20 evrov na osebo.

Ocena gostilne: Hiša Polonka
Trendi Hiša Polonka: po Hiši Franko še Hiša Polonka

9. (-) Kruh in vino (Vipolže)

V starem gradu bi pravzaprav pričakovali prestižno in drago hrano, a se je Tomaž Kavčič odločil drugače. Enostavne lokalne jedi, podprte z zimzelenimi uspešnicami z Zemona, denimo s hrenovim namazom. V glavni vlogi so narezki in pogače. Za 25 evrov se boste krepko nasitili. Drugačna je zgodba z vinsko karto. Na njej najdete vse od sosedov do najdražjih vin iz Pomerola in Šampanje.

Trendi Kruh in vino: ko Tomaž Kavčič pride v Brda

10. (-) Topli val (Kobarid)

Lani so tuji novinarji vprašali Ano Roš, katere so najboljše gostilne v Sloveniji, in omenila je tudi Topli val. Z razlogom. Sicer tradicionalna gostilna v hotelu, ki celo raje kot lokalne jedi (kobariški štruklji, skuta, postrvi) pripravlja morsko hrano. Jedi so okusne, restavracija je urejena, kot se spodobi, vse skupaj pa spremlja solidna vinska karta, na kateri prevladujejo primorska vina. 30 evrov na osebo.

Ocena gostilne: Topli val
Trendi Restavracija Topli val: morje sredi Kobarida

Preberite še:

Novo mesto
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
Domačija Javornik
Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami
Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
Vipavska dolina, Zemono
Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih
Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju
Gorenjska
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem
Ne spreglejte