Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
4.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Bled Gorenjska

Četrtek, 9. 8. 2018, 4.01

5 let, 10 mesecev

Restavracija 1906: večerja z razgledom na Blejski otok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Ocena gostilne: Triglav 1906 | Foto Miha First

Foto: Miha First

Že nekaj časa nismo jedli v restavraciji blejskega hotela Triglav, ki se rada pohvali z ustvarjalno kuhinjo in izjemno vinsko ponudbo, ne nazadnje pa tudi z enim najlepših pogledov na Blejsko jezero.

Ob pregledu njihove spletne strani smo si rekli: kot nalašč za nas. Vrhunska restavracija v spremstvu vrhunskega hotela.


Restavracija 1906 – hotel Triglav

Kolodvorska 33, 4260 Bled

Telefon: 04 575 26 10


Najavljali so, da na njihovi vinski karti, s katero se še posebej ustijo, najdemo tudi manj znana imena slovenske vinske scene. Taki so, iščejo manj znane in jih promovirajo. No, ja. Vinska karta je padla že na prvi točki – šampanjec Barnaut, ki so ga obetali v njej, je izostal. Nimamo ga več. Potem dajte kozarec katerega drugega šampanjca. Drugih ne točimo na kozarec, je povedal natakar in obljubil, da bo Iaquinova penina enako dobra, če ne boljša. Ni bila slaba, a kot že ime pove, ni bila šampanjec.

Idilični razgled iz restavracije | Foto: Miha First Idilični razgled iz restavracije Foto: Miha First

Kasneje se je izkazalo, da v praksi z obseženega vinskega lista marsikaj manjka, hkrati pa ni bilo ne duha ne sluha o raziskovanju manjših neznanih vinskih kleti naše dežele. Nazadnje smo raje sledili predlogom natakarja in pozabili na vinsko karto. Po penini smo pili Tavčarjevo ali Tauzherjevo, če vam je ljubo, malvazijo, pri glavni jedi pa Mulit rdeče 2015.

Ocena gostilne: Triglav 1906 | Foto: Miha First Foto: Miha First

Obe vini sta bili solidni, še posebej Mulit je našemu omizju vrnil vero v restavracijo, ki za večerjo streže dva menija s štirimi jedmi. Mesnega in vodnega, oba so ocenili na 44 evrov, mi pa smo se nekako zedinili, da bomo jedli meso. Tudi zato, ker je bila v drugem glavna jed nekoliko preveč internacionalen jeseter.

Gorenjska
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem

Skuta z bučnim oljem in semeni | Foto: Miha First Skuta z bučnim oljem in semeni Foto: Miha First

Pozdrav iz kuhinje je neproblematična skuta z bučnim oljem, semeni, olivno olje je od najboljšega, od Vanje Dujca, bučno, ki mu dela družbo, je Vučkovo prekmursko. Potem pa so sledile štiri jedi, ki so bile pripravljene tako, da nam je bilo na koncu žal, ker porcije niso bile malo večje.

Trendi Vanja Dujc: Mlajše ko je olje, boljše je

Karpačo jelena je spremljala ocvrta namesto sveže rukole, zaradi česar so nam takoj bolj prirasli k srcu. Meso je bilo izvrstno, ravno prav ohlajeno, začinjeno z olivnim oljem, balzamičnim kisom, rdečim in črnim poprom, na sredini pa ga je krasila še pralina gosjih jeter. Mimogrede, če boste v isti kategoriji hoteli ribe, vam ponudijo marinirano postrv.

Jelenov karpačo | Foto: Miha First Jelenov karpačo Foto: Miha First

Pri juhah je na voljo porova, na mesni strani pa hudo močna, dolgo kuhana goveja juha, ki ji brez pretiravanja pravijo krepka. Namesto z jajčnimi rezanci so jo popestrili s trakci telečjega jezika. Dobra ideja, ena najboljših govejih juh v naši deželi.

Krepka goveja juha s telečjim jezikom | Foto: Miha First Krepka goveja juha s telečjim jezikom Foto: Miha First

Za glavno jed je kuharska enota pripravila jagenjčkove zarebrnice, s polento, korenčkovo kremo in zelenjavno sestavljanko. Pika na i je bil že omenjeni Prinčičev rdeči Mulit, briška rdeča zvrst, ki se najbolje obnese ravno z jagenjčkom.

Jagnječje zarebrnice s polento, korenčkovo kremo in zelenjavno sestavljanko | Foto: Miha First Jagnječje zarebrnice s polento, korenčkovo kremo in zelenjavno sestavljanko Foto: Miha First

Konec za odtenek prekratke večerje je bila čokoladna tortica, ki jo, kot je zadnje čase precej trendovsko, prinesejo v cvetličnem lončku, v katerem se mešajo okusi čokolade in malinovega sorbeta.

Sladica: čokoladna tortica v cvetličnem lončku | Foto: Miha First Sladica: čokoladna tortica v cvetličnem lončku Foto: Miha First

V prestižnem hotelu imajo za konec kar nekaj zanimivih žganic z vsega sveta, naše omizje pa je sklenilo ostati v Sloveniji. Dišeči tepkovec, ne viljamovka, so poudarili, prihaja s kmetije Matijovc s Podbrezja.

Povzetek

Ustvarjalna, čeprav hotelskim storitvam podrejena kuhinja, ki se ozira po bogatih sestavinah in duhovitih receptih. Za večerjo je mogoče dobiti zgolj dva menija (mesnega in ribjega) štirih jedi za 44 evrov.

Vinska karta je široka in na njej je mogoče najti marsikaj iz Slovenije, iz tujine pa zgolj šampanjce. Veliko vin je na voljo na kozarec, kar nekaj pa jih je od časa nastanka tiskane različice tudi zmanjkalo.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte