Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Ljubljanski grad Ljubljana

Četrtek, 21. 9. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Restavracija Strelec: meščanska kuhinja z zlatimi jedilniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Ocena gostilne: Strelec | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na Ljubljanskem gradu sta dve restavraciji, za prestižnejšo pa velja tista v vhodnem stolpu, ki ima eno najlepših teras pri nas - Strelec.

Vodstvo kuhinje v Strelcu je v rokah Igorja Jagodica, enega najboljših kuharjev v Sloveniji, lastništvo pa v portfelju gostinskega velikana Kaval. Brez dvoma je to še vedno njihova najboljša restavracija.


Restavracija Strelec

Grajska planota 1, 1000 Ljubljana

Telefon: 08 384 31 42


Že nekaj časa nas ni bilo na grad. Poleti so predvsem zaradi izjemne terase praviloma razprodani, kosilo, ki nam ga je pred časom uspelo pojesti, pa ni omembe vredno.

Ocena gostilne: Strelec | Foto: Miha First Foto: Miha First

Naš tokratni, že jesenski obisk so še vedno zaznamovali turisti, ki so bili na vrhu grajskega stolpa kljub koncu počitnic v veliki večini. Na srečo gre za takšno vrsto gostov, ki imajo nekaj pod palcem, kar dokazuje tudi dejstvo, da so pri Strelcu eni tistih, ki na kozarec strežejo tudi šampanjec - J. Charpentier za kakšnih šest evrov.

V času, ko se nismo videli, so preoblekli natakarje, ki zdaj namesto nekakšnega srednjeveškega spodnjega perila nosijo klasična natakarska oblačila, kar se zdi korak naprej, so pa ostali zlati jedilni in vinski listi ter bakreni krožniki.

Ocena gostilne: Strelec | Foto: Miha First Foto: Miha First

Na gradu imajo več dolžin degustacijskih menijev, naš pethodni je stal 53 evrov, je pa treba omeniti, da dodajo še nekaj pozdravnih in poslovilnih prigrizkov. Pet plus, bi lahko rekli. Omeniti je treba tudi soliden kruh, sijajno dimljeno maslo in veliko žlico piščančje paštete, da gostje lažje počakajo na oba pozdrava iz kuhinje.

Kruh pospremijo s piščančjo pašteto in dimljenim maslom. | Foto: Miha First Kruh pospremijo s piščančjo pašteto in dimljenim maslom. Foto: Miha First

Recimo prvega, v katerega so med drugim povezali peno potočnih rakcev, njihove repke, ikre postrvi in šato postrvi. Drugi del je foigrajski - foie gras oziroma gosja jetra s figo, medom in kalčki. Mali izumi Igorja Jagodica, ki je kljub obveznemu povezovanju sestavin in okusov v zadnjem času bolj preprost, kot je bil pred leti.

Krema gosjih jeter in sveža figa z medom in kalčki | Foto: Miha First Krema gosjih jeter in sveža figa z medom in kalčki Foto: Miha First

Prav tako je na vinski karti manj vinarjev. Še posebej tujcev je manj, le nekaj etiket šampanjcev smo opazili. Je pa zato več vin, ki jih strežejo na kozarec, kar večerjo kakopak poceni. Imajo praktično vse slovenske penine od Bjane do Isteniča in celo Dušana Kristančiča. Pri mirnih vinih temeljijo na obeh Simčičih, Moviji, Batiču, Kupljenu in Protnerju, edini "tujec" je Radikon, lahko pa naročite nekaj zanimivih letnikov in formatov steklenic.

Slikovit brancinov karpačo | Foto: Miha First Slikovit brancinov karpačo Foto: Miha First

Po penečem vinu smo se odločili za benediktinski chardonnay Vajgen in dobili prvo (hladno) jed, brancinov karpačo z melono, lubenico, kumarami, zeleno in limonovo majonezo, prek pa natakar prelije še kumarični sok iz epruvete. Za malce spektakla. Sledilo je morda najboljše vino večera, Štokljeva bela Planta, zvrst sveže rebule in konkretnejšega chardonnaya, ki se je lepo prilegla k pokrovači, oviti v lardo in potreseni z drobtinami pršuta. Vse skupaj so spremljali še lisičke in jurčki, olje s timijanom in pena slanine.

Gosja jetra s pečeno breskvijo in lešnikovim drobljencem | Foto: Miha First Gosja jetra s pečeno breskvijo in lešnikovim drobljencem Foto: Miha First

Gosja jetra, tretja jed večera, so bila povezana s pečeno breskvijo, drobljencem lešnika, omaka pa je bila mesna z redukcijo foie grasa. Klasika, ki se je vsak kuhar loti malo po svoje in tudi Jagodic v tej kategoriji išče svoj pečat.

Pri glavni jedi so nam na izbiro ponudili dve možnosti, ribjo ali mesno. Naše omizje je poskusilo obe. Goveji file in romb sta bila glavni sestavini razmeroma velikih porcij.

Goveji file s korenjem in krompir v foliji | Foto: Miha First Goveji file s korenjem in krompir v foliji Foto: Miha First

Biftku pripada tudi krompir v foliji, ki ga zabelijo z ocvirki in mlado čebulo, romb je bil medtem v družbi različnih izpeljank cvetače, mandljev in oljčnega olja. Zraven smo poskusili Belico oziroma njihovo Izbrano belo ter Mlečnikovo Ano, pri sladici pa smo kozarec zamenjali za Šturmov rumeni muškat.

File romba s cvetačo na tri načine | Foto: Miha First File romba s cvetačo na tri načine Foto: Miha First

Sledile so sladke primorske fige na tri načine: sveže fige, krema figovih listov in figov sladoled z jogurtom, oljčnim oljem z limono in listi kislice - ena boljših jedi našega večera. Na koncu so na mizo prinesli še bogate čokoladne tartufe, za ljubitelje žganj pa zanimiv tropinovec, ki ga podpisuje Belica iz Medane.

Strelčeva terasa je z izjemnim razgledom na mesto še vedno najboljša v Ljubljani. | Foto: Miha First Strelčeva terasa je z izjemnim razgledom na mesto še vedno najboljša v Ljubljani. Foto: Miha First

Povzetek

Strelec ostaja restavracija, ki goji modernizirano meščansko kuhinjo, kot so si jo zamislili ob odprtju, celo nekaj manj avtorska je kot pred letom ali dvema. Sestavine so največkrat lokalne, celo sledljive in le upati je, da turistične množice ne bodo preveč vplivale na kuharjeve inovacije.

Vinska karta je solidna, šampanjec točijo na kozarec, pa še kakih 20 vin je v tej kategoriji. Sicer pa je ponudba vezana praktično samo na primorske in štajerske zvezdnike. Presežek ponudbe je nekaj arhivskih magnumov.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte