Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2017,
14.14

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Natisni članek

#dopustujdoma Obalno-Kraška #dopustujdoma Pomurska #dopustujdoma Posavje #dopustujdoma Zasavje ocena gostilne ocenili smo Biseri Slovenije #dopustujdoma #dopustujdoma #dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma Primorska #dopustujdoma Osrednja Slovenija #dopustujdoma Dolenjska

Sobota, 1. 7. 2017, 14.14

3 leta, 11 mesecev

Top gostilne 2017 – najlepši vrtovi, dvorišča in terase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03
Dvorec Zemono | Foto Nina Vogrin

Foto: Nina Vogrin

Pregled letnih ocen najboljših gostiln, restavracij, bistrojev in turističnih kmetij v Sloveniji tradicionalno začenjamo z lokali, ki ob dobri hrani in pijači ponujajo urejen vrt, dvorišče, teraso ali balkon z razgledom.

Možnosti v Sloveniji je zelo veliko, a naša lestvica ima samo deset mest. Kot običajno so razlike med lanskim in letošnjim letom zelo majhne, so pa očitne. V pomoč so nam bile ocene hrane, pijače in urejenosti lokalov, ki smo jih objavljali v letošnji ali prejšnjih sezonah, zato med uvrščenimi ni niti ene, ki na našem spletnem mestu še ni bila predstavljena.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Tomaž Kavčič ostaja glavna atrakcija Vipavske doline. Njegove jedi so povezanih okusov in likovnih oblik, nova vinska karta je med najboljšimi v Sloveniji, a vsa ponudba ne bi imela takšne vrednosti, če ne bi bilo dvorca, ki se dviguje nad dolino. Pozimi so prenovljene stare dvorane natančno urejene in osvetljene, poleti se jedci usedejo na vrt in meditirajo ob pogledu na zeleno Vipavsko dolino. Podobne kombinacije jedi, vin, zgradbe in pokrajine tudi v tujini ne najdemo pogosto.

Razgled z obzidja Ljubljanskega gradu, kjer ima svojo teraso restavracija Strelec. | Foto: Razgled z obzidja Ljubljanskega gradu, kjer ima svojo teraso restavracija Strelec.

2. (2.) Restavracija Strelec (Ljubljana)

Tako grajska notranjost kot poletna zunanjost restavracije sta simpatični in moderno preurejeni, a zdi se, da je ob kozarcu vina - imajo solidno vinsko karto - in kakšni predelani ljubljanski jedi z njihovih kreativnih menijev večji užitek sedeti na terasi in pogledovati proti Ljubljani. Strelčeva terasa je pravzaprav obzidje na Ljubljanskem gradu, ki pomeni veliko prednost lokala pred bližnjo in oddaljeno konkurenco.

3. (4.) Restavracija Sophia Kempinski (Portorož)

Simpatična, velika in razkošna hotelska jedilnica, ki so jo zgradili pred več kot stoletjem, v času Igorja Bavčarja pri Istrabenzu pa bogato prenovili, je le del zgodbe. Še lepši je mediteranski vrt, ki goste v eni najdražjih restavracij v Sloveniji dobesedno odreže od asfaltnega Portoroža. Če še niste, poskusite poletni večer med palmami in morskim zrakom, z izjemnim menijem in bogato vinsko ponudbo.

Na terasi ljubljanskega Asa se vedno znova izkaže, da je najhladnejša senca tista, ki je naravna. | Foto: Ana Kovač Na terasi ljubljanskega Asa se vedno znova izkaže, da je najhladnejša senca tista, ki je naravna. Foto: Ana Kovač

4. (6.) Gostilna As (Ljubljana)

Veliko drevo in še nekaj okrasnega grmičevja hladi najlepšo teraso v središču Ljubljane, v Knafljevem prehodu. Lastniki vsako leto znova dokazujejo, da vedo, kako se stvarem streže ter kako privabiti premožnejše slovenske goste in vse bolj tudi tuje obiskovalce. Solidna, bolj ali manj italijanska hrana in točilni pult, tudi za vina, ki so trenutno v prevladujočem trendu.

5. (7.) Domačija Javornik (Krka)

Gostilna, domačija, turistična kmetija, kakorkoli hočete, je za večino obiskovalcev eden najlepših lokalov v Sloveniji. Na valovih Krke, kot poje ansambel Maksa Kumra, le streljaj od njenega izvira, lahko jeste predvsem rečne prebivalce, pripravljene na vse načine. Pri vinih niso preveč izbirčni, so pa razmeroma poceni in ponujajo tudi ne preveč ekstremno rečno rekreacijo.

Idila ob Krki, kot jo ponujajo pri Javorniku. | Foto: Miha First Idila ob Krki, kot jo ponujajo pri Javorniku. Foto: Miha First

6. (8.) Hiša Torkla (Korte)

Slovenski oštirji slikovite istrske pokrajine niso izkoristili niti približno tako dobro kot sosedje. Ena od treh, morda štirih izjem je Hiša Torkla v Kortah, kjer je mogoče pojesti malce prenovljeno, pa še vedno dovolj originalno lokalno hrano ter spiti nekaj okoliških in nekaj zapovedanih modernih vin. Hiša je sodobno prenovljena, razgled na istrsko pokrajino pa nekaj posebnega.

7. (9.) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

Na naši strani Brd je kar nekaj zanimivih teras in razgledov, a ob nejasnem statusu Grediča in nekaterih, ki s hrano ne prepričajo, ostajamo pri tem, da je najlepše pri Urošu Klincu in njegovi ženi. V modernem hotelčku z bazenom in teraso, kjer se lahko popotnik tudi podpre. Mesnine in vina bratov Klinec ter pogled v dolino vinogradov.

Spektakularni sončni zahod s terase Taverne v Svetinjah | Foto: Miha First Spektakularni sončni zahod s terase Taverne v Svetinjah Foto: Miha First

8. (10.) Taverna (Svetinje)

Pod novim izvršnim vodstvom se stvari v Taverni počasi spreminjajo in terasa, ki ima najlepši razgled na vinske gričke Jeruzalema, postaja eden najpomembnejših delov gostilne. Upajmo, da novi pogledi na svet ne bodo preveč spremenili klasične prleške kuhinje, ki ob sladokuscih in ljubiteljih Kupljenove kapljice privablja avtobuse turistov iz bližnje in daljne okolice - tudi zaradi sprejemljivih cen.

9. (-) Restavracija Blejski grad (Bled)

Na Bledu že nekaj časa ni več velikih kuharskih imen, ki iz različnih razlogov niso vztrajali na svoji kreativni poti. A Blejci iščejo nove oštirje. Na gradu, recimo, so zdaj Jezerškovi, ki ob okusni, moderni, a ne prezahtevni hrani stavijo na solidno vinsko karto in izjemen pogled na jezero s cerkvijo na otočku. Bodisi iz precizno urejene jedilnice ali s simpatičnega grajskega vrta.

Tri lučke, sremiško mini letovišče, kjer lepega razgleda nima le restavracija, ampak tudi bazen. | Foto: Miha First Tri lučke, sremiško mini letovišče, kjer lepega razgleda nima le restavracija, ampak tudi bazen. Foto: Miha First

10. (-) Tri lučke (Sremič)

Lastniki hotela Tri lučke, ki ob sobah in bazenu ponujajo tudi solidno vinsko karto predvsem dolenjskih vin in degustacijske menije, povezane z lokalnim okoljem, so se izjemno potrudili in menda tudi veliko vložili. Pogled na mesto in reko globoko spodaj je čudovit, a še lepše je na drugi strani, ko ob kozarcu vina pogledujete na gričke vinogradov in zidanic.


Preberite še:

Ne spreglejte