Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2017,
12.50

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Natisni članek

#dopustujdoma Posavje Posavje Dolenjska ocenili smo ocena gostilne top gostilne Biseri Slovenije #dopustujdoma #dopustujdoma #dopustujdoma Dolenjska

Sobota, 15. 7. 2017, 12.50

3 leta, 11 mesecev

Top gostilne 2017 – Dolenjska in Posavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40
Ocena gostilne: Vovko | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na Dolenjskem in v Posavju so stvari jasne. To dokazuje tudi dejstvo, da smo za deseterico izbirali kar med dvajsetimi lokali, ki razumejo moderno ustvarjalno kuhinjo z lokalnimi in sledljivimi sestavinami, hkrati pa imajo zapisano vinsko karto in na njej vsaj najboljša lokalna, običajno pa tudi vina iz vseh slovenskih vinorodnih pokrajin in še nekaj tujine za povrh.

Mladi rod dolenjskih gostincev se je torej zbral in postaja konkurenca turistično veliko bolj razvpitim lokalom na Obali, na severu Primorske ali na Gorenjskem. Lepo si je predstavljati, da bo trend, ki ga je zastavila predvsem prva peterica, dosegel tudi druge dele Slovenije, kjer imajo sicer še nekaj podobnih, tudi zanimivejših gostiln, prave širine pa niti ne. Na lestvici sta dve novosti.

Gostilna Repovž, Šentjanž | Foto: Miha First Gostilna Repovž, Šentjanž Foto: Miha First

1. (1.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

Kljub vse boljšim rezultatom konkurence, ki zasleduje Repovže, ostaja ta ekološka turistična kmetija/restavracija/gostišče v Šentjanžu ena najboljših gostiln v Sloveniji. Lokalne, sledljivo, po domače. Z dodatkom ekološke trgovinice in vinske karte, ki ponuja vsa najboljša slovenska vina in še veliko tujine. Za okoli 40 evrov na osebo dobite vse in še več, če ste preveč spili, pa lahko prespite za 25 evrov na osebo.

2. (2.) Gostilna Vovko (Ratež)

Tudi pri Vovku lahko poceni prespite, a še pomembnejše v tej gostilni blizu Novega mesta je, da ponuja preprosto in poceni kuhinjo, ki jo poboljša z ustvarjalnimi meniji. Imajo izredno vinsko karto domačih in tujih vinarjev, med katerimi je tudi kaj precej eksotičnega. Obsežen meni sedmih ali osmih jedi stane 40 evrov. Jasno, dobiti pa je mogoče tudi bistveno cenejše posamezne jedi.

Gostilna Rakar, Trebnje | Foto: Matej Leskovšek Gostilna Rakar, Trebnje Foto: Matej Leskovšek

3. (3.) Gostilna Rakar (Trebnje)

Tudi začetniki moderne dolenjske kulinarike se lahko pohvalijo z eno najboljših vinskih ponudb, na samo na Dolenjskem, ampak kar v Sloveniji. Od dolenjskih in drugih slovenskih do francoskih, italijanskih, portugalskih in španskih vin ter novega sveta. Kuhinja je ustvarjalna, cene večerje so okoli 30 evrov na osebo, odvisno od obsežnosti menija, ob nedeljah pa je ceneje. Tudi pri Rakarju imajo sobe.

4. (4.) Oštarija (Dolenjske Toplice)

Vse bolj ortodoksna ustvarjalna kuhinja, ki temelji na sledljivih in ekoloških sestavinah. Če v Toplicah ne bi imeli takšne gostilne, bi si jo morali izmisliti. Hrana, še posebej kosila, so izredno poceni, imajo majhno in natančno vinsko karto, na kateri je največ dolenjskih oziroma ekoloških vin. Ob avtorskih jedeh pa je v sobah nad Oštarija mogoče tudi spati, kot se za letovišče spodobi.

Oštarija, Dolenjske Toplice | Foto: Miha First Oštarija, Dolenjske Toplice Foto: Miha First

5. (5.) Ošterija Debeluh (Brežice)

Jure Tomič je za mnoge eden najboljših kuharjev v Sloveniji, gotovo pa najslavnejši v Posavju. Je eden prvih, ki je v teh krajih propagiral degustacije in ustvarjalno kuhinjo. In klasična ustvarjalna kuhinja je ostala, nekaj je lokalne kuhinje, nekaj zgledov iz bivše domovine. Vinska ponudba poudarja primorska in dolenjska vina. Cene hrane so okoli 40 evrov na osebo.

6. (6.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Domačija oziroma kmetija odprtih vrat, kjer se še posebej angažirajo konec tedna. V hiši ni ne vinske karte in ne jedilnega lista, je pa zato pod hišo vinska klet, v kateri imajo prednost ekološka vina. Hrana je domača, z Dolenjske, kakšno klobaso pa za njih zašpičijo tudi Primorci in zamejci. Kakšnih 30 evrov boste plačali za izkušnjo s hrano,  pri pijači pa je odvisno od tega, kaj in koliko popijete.

Domačija Novak, Sadinja vas nad Žužemberkom | Foto: Miha First Domačija Novak, Sadinja vas nad Žužemberkom Foto: Miha First

7. (-) Tri lučke (Sremič)

V zadnjem letu so v Sremiču odprli moderen hotel z bazenom, fantastičnim razgledom in restavracijo, kjer za kakšnih 50 evrov dobite šesthodni meni, sestavljen iz aktualnih, lokalnih, letnim časom prilagojenih jedi. Restavracija je urejena, kot so podobne na razvitem zahodu, vinska karta ima vsa boljša vina iz bližnje okolice, dolenjce, belokranjce, nekaj štajerskih in praktično vsa primorska vina.

8. (8.) Gostilna pri Kuklju (Velike Lašče)

Legendarna gostilna na poti iz Ljubljane v Kočevje (ali obratno), ki zna razveseliti ljubitelje nedeljskih kosil in skupine. Nasledniki ob tem vse bolj raziskujejo okolico in znajo na visoki ravni ponuditi povsem klasične, a prenovljene dolenjske jedi. Jedli boste za kakšnih 25 evrov na osebo, več kot solidno večerjo pa lahko dobite že tudi za nekaj manj. Vinska karta ni preveč široka.

Gostišče Dolinšek, Vrh nad Boštanjem | Foto: Miha First Gostišče Dolinšek, Vrh nad Boštanjem Foto: Miha First

9. (7.) Gostišče Dolinšek (Vrh nad Boštanjem)

Pri Dolinšku je notranjost vedno pripravljena tudi na večje skupine. Poroke, krsti, birme, obletnice. To običajno velja za povprečne gostilno, a pri Dolinšku je seveda mogoče dobiti več kot to. Lokalne in slovenske jedi so pripravljene avtorsko, čeprav v velikih porcijah. Razgled z vrta je nekaj posebnega, imajo solidno vinsko ponudbo, in za okoli 35 evrov na osebo se boste krepko podprli.

10. (-) Gostilna Šempeter (Bistrica ob Sotli)

Gostilna na Kozjanskem, ki išče svojo pot med lokalnimi sestavinami in moderno, včasih že kar ustvarjalno kuhinjo. Najbolj jim uspeva, ko se lotijo krškopoljskega prašička, kopuna, korejevca, kruhove potice … Za 20 evrov se boste do sitega najedli. Vinska karta je zanimiva, vezana na lokalne vinarje, za odtenek je tudi imen iz drugih koncev Slovenije, cene vin pa so zelo ugodne.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte