SiolNET. Trendi Kulinarika
2,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ošterija Debeluh: pri najboljših testeninah na svetu

2,78

termometer

 | Foto: Miha First
Foto: Miha First

Mojster Jure Tomič, ki vodi najboljšo gostilno na brežiškem koncu, je pred časom s svojimi testeninami osvojil največjo italijansko nagrado, v domačem kraju pa učvrstil ponudbo že tako vrhunskega lokala.

Prostor v središču Brežic je čist in urejen, na omarah so pomembne steklenice vin in kakšnih 60 ali 70 steklenic žganic, največ je, takole na oko, japonskega viskija.


Ošterija Debeluh

Trg izgnancev 7, 8250 Brežice

Telefon: 07 49 61 070


Nad mizami so podobni reflektorji kot v najboljših italijanskih gostilnah, v ozadju se vrti moderen džez, na mizo pa je za začetek mogoče dobiti kozarec Taittingerja brut ali rose. Ali kakšno žganico.

Ocena gostilne: Debeluh | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ponudba pijač, predvsem vina, je nekaj povsem drugega kot nazadnje, ko smo se mudili v teh krajih. Na kozarec tako nudijo veliko dragih oziroma že kar prestižnih vin, kar omogoča sistem coravin, sicer pa imajo v ponudbi kakšnih 30 šampanjcev, najdražji je Salon za 500 evrov, in nekaj italijanskih penečih vin, od domačih pa ob Bjani, Dolfu, Zemonu rose, Medotu in zlati radgonski še lokalne Isteniča, Pintariča, Berkoviča in Keltis. Veliko.

Ocena gostilne: Debeluh | Foto: Miha First Foto: Miha First

Za domača vina je namenjen poseben del karte, kjer so vsi večji sremiški vinarji, nekaj je štajercev, drugače pa so v bazi oba Simčiča, Movia in Ščurek, slovenski zamejci s poudarkom na Jošku Gravnerju, Bordeaux, Burgundija, Toskana, Piemont. Cene so razen v redkih primerih dosegljive, še največ je treba odšteti za steklenico bordojca Chateau Latour - 1100 evrov. Mi smo pa šampanjcu spili kozarec hišnega belega pinota, ki ga za Debeluha polni krška klet, nadaljevali smo z bordojskim sauvignonom Les Hauts de Smith, šli na Ščurkov Up in na koncu po kapljici Chateau d'Yquema poskusili še močno Budičevo skorševo žganje.

Kaj pa hrana? Scenosled osmih jedi stane 69 evrov – krajši s štirimi jedmi je 39 evrov. Konkretno. Na karti imajo posebej omenjenih tudi nekaj srbskih jedi kot spomin na korenine, iz katerih se je razvila gostilna v središču Brežic, nekaj spomina pa je tudi ob kruhu, saj ob hrani strežejo izvrstne popečene lepinje.

Jurčki na dva načina: kot karpačo ... | Foto: Miha First Jurčki na dva načina: kot karpačo ... Foto: Miha First

... in kot "lizike", oblečene v slanino krškopoljskega prašiča. | Foto: Miha First ... in kot "lizike", oblečene v slanino krškopoljskega prašiča. Foto: Miha First

Začeli smo z zanimivim, preprostim duetom jurčkov. Prvi del je bil karpačo svežih gob, drugi "lizike" popečenih jurčkov, oblečenih v slanino krškopoljca. Tudi naslednja jed je bila sestavljena: telečjo pašteto iz jeter in ličnic so oblekli v karpačo in vse skupaj potresli s posebno soljo z okusom modre frankinje.

Telečja pašteta, "oblečena" v karpačo | Foto: Miha First Telečja pašteta, "oblečena" v karpačo Foto: Miha First

Treba je reči, da se brežiški mojster kot toliko drugih v naših krajih vse bolj zateka k receptom, ki imajo le nekaj sestavin in ne utruja z ekstremno kreativno kuhinjo. Tri, štiri sestavine in porcije, ki niso več povsem majhne. Takšna je recimo prekajena postrv s hruško in hrenom ter postrvjimi ikrami. In podobno je pri poširanem jajcu z lisičkami, ki ga pokriva dehidriran krompir.

Prekajena postrv s hruško, hrenom in postrvjimi ikrami | Foto: Miha First Prekajena postrv s hruško, hrenom in postrvjimi ikrami Foto: Miha First

Nasitna jed je imela naslednico v največjem Tomičevem uspehu v zadnjem času, v testeninah, ki so prepričale na zadnjem festivalu v Parmi. Medtem ko so drugi udeleženci makaronom dodajali kaviar in podobne elemente, se je dolenjski adut zatekel k receptu z bučnim cvetom, bučnim oljem, kozjim sirom in snegom bučnega olja. Bojda ga hvalijo celo pri Barilli, jed pa priporočamo tudi mi, verjetno bi šla tudi samostojno, s kakšno solato, zabeljeno z bučnim oljem, kakopak.

Najboljše testenine na svetu krasijo bučni cvet, bučno olje in kozji sir, po krožniku pa je potresen še "sneg" bučnega olja. | Foto: Miha First Najboljše testenine na svetu krasijo bučni cvet, bučno olje in kozji sir, po krožniku pa je potresen še "sneg" bučnega olja. Foto: Miha First

Zadnja v vrsti predjedi je bila medtem dolgoletna Debeluhova klasika, gre za tortico, katere podlaga je tatarski biftek, aromatiziran z muškatnim oreškom, v sredini so gosja jetra, na vrhu pa prepeličje jajce, potreseno s kavo.

Debeluhova klasika: tatarski biftek, gosja jetra in prepeličje jajce | Foto: Miha First Debeluhova klasika: tatarski biftek, gosja jetra in prepeličje jajce Foto: Miha First

Pri Debeluhu se sicer trudijo premagati konkurenco tudi s prestižnimi sestavinami, pri glavni jedi pa so postregli govejo ličnico na pireju krompirja in topinamburja s porom in dehidrirano hrustljavo slanino oziroma "kokicami" krškopoljca.

Goveja ličnica s prašičjimi "kokicami" | Foto: Miha First Goveja ličnica s prašičjimi "kokicami" Foto: Miha First

Presekali smo s sorbetom maline z dehidriranim jogurtom, se povsem navdušili nad borovničevim zavitkom in se dokončno poslovili s serijo živopisanih čokoladnih in sadnih pralin neverjetnih okusov in oblik.

Ne, to niso legokocke, ampak čokoladne praline. | Foto: Miha First Ne, to niso legokocke, ampak čokoladne praline. Foto: Miha First

Povzetek

Eden najboljših dolenjskih oziroma posavskih kuharjev se trudi z avtorsko kuhinjo, ki pa je vseeno preprostejša in oprijemljivejša kot pri mnogih sledilcih moderne evropske kuhinje. Testenine so tako še vedno testenine, gosja jetra so gosja jetra in štrudl je podoben štrudlu.

Vinska karta, ki je bila na mizah ob našem obisku, je obširna. Imajo vsa vina sveta, največ je primorskih vin, šampanjcev, bordojcev in Burgundije. Sodelujejo pa seveda tudi vsi pomembnejši lokalni avtorji.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

delitve: 398
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin