Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 8. 2017,
12.02

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

#dopustujdoma Goriška #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije ocena gostilne Brkini

Sobota, 26. 8. 2017, 12.02

3 leta, 11 mesecev

Top gostilne 2017 – Kras, Vipavska dolina in Brkini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Dvorec Zemono | Foto Miha First

Foto: Miha First

Uredništvu in še posebej našemu omizju je všeč, da se v krajih, ki jih zaobjema tokratna lestvica, vse več gostiln odloča za ponudbo s prenočišči, saj gost, ki je kaj popil, zvečer seveda ne more voziti recimo s Krasa v Maribor. Na današnji lestvici, ki sicer prepoznava najboljše gostilne, je tako tudi kar nekaj lokalov, ki ponujajo sobe ter s tem obisk okoliških naravnih in kulturnih znamenitosti.

K razvrstitvi: že lep čas ni nobene destinacije, ki bi lahko z vrha izrinila Tomaža Kavčiča in njegovo gostilno na enem najlepših gričkov v Sloveniji. Preostale gostilne so blizu, a po drugi strani zelo daleč, čeprav jih večina gradi predvsem na kuhinji, ki jo navadno vodijo najboljši slovenski kuharji, pa naj gre za Majerijo, Mahorčiča ali Ruj. Večina ponuja avtorsko, moderno predelano lokalno kuhinjo z bolj ali manj sledljivimi sestavinami in z bolj ali manj popolno vinsko ponudbo.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Tomaž Kavčič je ob svojem TV-poslanstvu postal tudi eden najbolj zaželenih kuharjev na porokah. Pokličete, odprete denarnico in ga imate. Če ima čas, seveda. V glavni vlogi namreč ostaja dvorec Zemono, kjer komaj dobite mizo. Rezervacije so obvezne, cena likovno dodelanega avtorskega menija šestih, sedmih jedi je korektnih 50 evrov. Zraven najraje postrežejo tudi ustrezno (lokalno) vino, lahko pa izbirate s prenovljene vinske karte.

Krasno prenovljena vipavska domačija Majerija | Foto: Miha First Krasno prenovljena vipavska domačija Majerija Foto: Miha First

2. (2.) Majerija (Slap pri Vipavi)

Matej Tomažič, mojster že kar ekstremno lokalne kuhinje in človek, ki je učil kuhati tudi najboljše, se ne ustavlja. V simpatični vasici s pogledom na Vipavsko dolino in obkroženo z vinogradi zdaj ob hrani in pijači ponujajo tudi moderno urejene sobe za okoli sto evrov. Vinska karta je skoraj izključno vipavska, cene za povprečno dolge degustacijske menije pa znašajo celo manj kot 30 evrov.

3. (6.) Gostilna Mahorčič (Rodik)

Mahorčiči so v zadnjem času marsikaj spremenili. Pa ne govorimo zgolj o sobah in še o enem obratu v vasi Rodik - gostje bodo gotovo zadovoljni, če bodo obdržali svojo vlogo v sosednjem Linču. Po drugi strani je bila prenove deležna gostilna, kjer za kakšnih 40 evrov na osebo ponujajo prenovljeno brkinsko in kraško kuhinjo, ki kljub ustvarjalnemu pristopu ne izgublja svojega smisla. Vinska karta je solidna, prevladujejo kraški vinarji.

V toplem delu leta se težko kaj kosa z mizami pod brajdami, kot so te pri Mahorčiču. | Foto: Miha First V toplem delu leta se težko kaj kosa z mizami pod brajdami, kot so te pri Mahorčiču. Foto: Miha First

4. (3.) Gostilna Kobjeglava (Kobjeglava)

Ena najboljših vinskih kart na Krasu je v Kobjeglavi, kjer se trudijo s pršutom na pogorišču nekdanje MIP-ove pršutarne. In to za razmeroma nizko ceno. Za 32 evrov na osebo, kolikor stane šesthodni meni, lahko pokušate različne kreacije, vezane na Kras in predvsem na lokalni pršut, ki večinoma zori v bližnjih Komelovih sušilnicah.

5. (4.) Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah)

Le malo prenovljena kraška ustvarjalna kuhinja v majhni hiški, nedaleč stran od najboljše male pršutarne na Krasu ter klasičnih kraških postojank z joto in teranom. Peter Patajac je šel korak naprej, še posebej, ker se zdi, da se namerava ustaliti in svoje kreacije ponujati za kakšnih 35 evrov na osebo. Imajo primorska, še najraje kraška vina.

Mnoge turistične kmetije pridelujejo lastno vino, a le redkim to uspeva tako kot Cigoju v Črničah. | Foto: Miha First Mnoge turistične kmetije pridelujejo lastno vino, a le redkim to uspeva tako kot Cigoju v Črničah. Foto: Miha First

6. (5.) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Še ena destinacija, ki ob domači hrani ponuja tudi sobe. In seveda svoje vino. Po drugi strani postaja zaščitni znak kmetije meso mangalice, iz katerega nastanejo najslajše sušene in zorjene mesnine v teh krajih. Pri Cigojevih ni veliko ustvarjalnosti, po drugi strani pa je težko najti bolj tipično vipavsko gostilno. Še posebej za ne previsokih od 20 do 25 evrov na osebo.

7. (7.) Gostilna Muha (Lokev)

Tipična kraška gostilna v tipični kraški vasi (kjer je še nekaj podobnih gostiln). Hladne mesnine, mineštre, nekaj mesa in predvsem teran. Gostilna Muha je kraška utrdba, ki zgolj s kakovostno pripravljeno hrano kljubuje novim časom. Za 25 evrov na osebo se boste temeljito najedli, vinska ponudba pa se vrti po Krasu in nekaterih drugih primorskih koncih.

Penzion Sinji vrh že dolgo ni le planinski dom, razvija se v vse boljšo gostilno. | Foto: Miha First Penzion Sinji vrh že dolgo ni le planinski dom, razvija se v vse boljšo gostilno. Foto: Miha First

8. (-) Penzion Sinji vrh (Kovk)

Turistična kmetija s prenočišči, slikarska kolonija in planinski dom v enem. Jedača v teh hribih dobiva vse bolj sodobno podobo, govorimo o lokalnih jedeh iz sledljivih sestavin, se pravi divjačine in domačih mesnin ter sezonske zelenjave in zelišč. Za kakih 20 evrov se boste konkretno najedli. Na pametno sestavljeni vinski karti je šest ali sedem izvrstnih vipavskih vinarjev.

9. (9.) Gostilna Žeja (Ozeljan)

Pri Žeji potomec enega najobilnejših primorskih oštirjev ne filozofira veliko, ampak deluje po principu izročila in kljubuje vse močnejši konkurenci, ki ima v neposredni okolici kaj pokazati. V ponudbi je razmeroma veliko jedi iz morja, ne manjka hladnih mesnin, še posebej dobri so pri testeninah. Za kakih od 30 do 40 evrov bi se morali dobro najesti. Še vedno najraje strežejo domača vina na kozarec.

Žeja v Ozeljanu velja predvsem za morsko gostilno. | Foto: Ana Kovač Žeja v Ozeljanu velja predvsem za morsko gostilno. Foto: Ana Kovač

10. (-) Picerija in restavracija Etna (Divača)

Če bi imel lokal nesrečnega imena svoje prostore v kakšni romantični kraški vasi, bi goste verjetno razvnel do onemoglosti. Tako pa mu sintetično pritličje v enem izmed blokov v Divači daje kar preveč občutka socialističnih Mercatorjevih bifejev. Imajo pa sijajne pice, lep izbor kraških dobrot in zanimivo vinsko karto. Pice so poceni, za malce avtorsko kraško kuhinjo pa bi moralo zadostovati kakih 25 evrov na osebo.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte