Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 7. 2017,
11.37

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne Gorenjska top gostilne Biseri Slovenije #dopustujdoma #dopustujdoma #dopustujdoma Gorenjska

Sobota, 8. 7. 2017, 11.37

3 leta, 11 mesecev

Top gostilne 2017 - Gorenjska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6
Ocena gostilne: Danilo | Foto Miha First

Foto: Miha First

Lahko bi rekli, da se najboljši vračajo, in lahko bi dodali, da so na vrhu tisti, ki najbolj razumejo druženje vina s hrano. Na žalost na Gorenjskem to ni povsod tako samoumevno.

Celo med današnjo najboljšo deseterico je nekaj takšnih, ki so v zadnjem času pozabili na boljšo vinsko kapljico. Nismo presenečeni, če vemo, da gre za kraje, kjer grozdje bolj slabo zori. Ponudba hrane se je po drugi strani še bolj približala filozofiji lokalnih in sledljivih vsebin, kar jedca mora razveseliti, manj je ustvarjalne kuhinje in degustacijskih menijev.

1. (-) Gostilna Danilo (Reteče)

Po krajšem obdobju prenove so ponovno odprli eno najboljših gostiln pri nas. Najbolj popolna vinska ponudba in ustvarjalna kuhinja, ki je povezana s škofjeloškim okoljem, pa naj gre za sestavine ali recepte. In, tudi to je treba omeniti, ena najlepše urejenih notranjosti, za poleti pa še prijazen zelen vrt. Meni osmih jedi za 49 evrov.

Gostilna Krištof v Predosljah | Foto: Ana Kovač Gostilna Krištof v Predosljah Foto: Ana Kovač

2. (1.) Gostilna Krištof (Predoslje pri Kranju)

Prijazna gostilna, ki ob kakovostnih ekoloških in sledljivih sestavinah vedno ponudi tudi vegetarijanske in veganske jedi. Tudi pri vinu so bližje ekološkim in celo biodinamičnim pijačam, čeprav je za pravo ceno mogoče dobiti tako izjemen biftek kot steklenico šampanjca. Kosila so po 25 evrov, večerje okoli 40 evrov na osebo.

3. (2.) Vila Podvin (Mošnje)

Uroš Štefelin je zdaj že izkušen podjetnik, na svojem je že nekaj sezon. Član nekoč blejskega tria, skupaj z Binetom Volčičem in Igorjem Jagodicem, postaja eden od nosilcev blejskega, radovljiškega in okoliškega turizma. Ob sobah ponuja svojevrsten slog ustvarjalne gorenjske kuhinje, vinska ponudba je skoraj solidna, cene hrane so od 35 do 40 evrov na osebo, klasična kosila so po 15 evrov.

Skipass v Kranjski Gori | Foto: Miha First Skipass v Kranjski Gori Foto: Miha First

4. (6.) Skipass (Kranjska Gora)

Skipass je eno tistih gostišč, ki očitno vsako leto malce napreduje, pa naj gre za prenočišča, ponudbo vina ali prijazne ustvarjalne jedi enega najbolj nadarjenih mladih slovenskih kuharskih mojstrov. Za 45 evrov na osebo dobite pet modernih jedi po navdihu treh dežel, ki se stikajo pri tromeji, kosilo je po 15 evrov, standardna, a urejena soba pa konkretnih 140 evrov.

5. (5.) Sonet (Kranj)

V butičnem hotelu v središču Kranja je restavracija, ki v prvi vrsti podpira objekt, obenem pa naj bi mestu ponujala ne predraga kosila. Jasno, najboljše so ne preveč zapletene večerje z največkrat mesno vsebino in korektno, bolj ali manj slovensko oziroma primorsko vinsko ponudbo.

Restavracija Julijana v blejskem hotelu Toplice | Foto: Miha First Restavracija Julijana v blejskem hotelu Toplice Foto: Miha First

6. (6.) Julijana (Bled)

Petzvezdični hotel Toplice ima na obali Blejskega jezera elitno, morda celo najelitnejšo restavracijo na Gorenjskem. Jedi, pravzaprav sestavine so prestižne, tako kot gostje, ki hotel običajno napolnijo do konca, ko iz sob gledajo na otok. Za konkretno večerjo boste odšteli kakšnih 45 evrov. Solidna vinska karta.

7. (7.) Kunstelj (Radovljica)

Radovljiška kuhinja postaja vse bolj prepoznavna ob prireditvi, ki propagira lokalne recepte in sestavine. Pri Kunstlju so najbolj značilni predstavniki te miselnosti v Radovljici. Razmeroma zanimivi, malce predelani recepti lokalnih jedi, ki jih dopolnjujejo s prodajo lokalnih sestavin v gostilni. Najcenejši meniji so po 16 evrov, najdražji je 45 evrov, a vsebuje kakšnih deset jedi in nekaj vina.

Gostilna Kunstelj v Radovljici | Foto: Gostilna Kunstelj v Radovljici

8. (8.) Topolino (Bled)

V Topolinu se s kuhinjo ukvarja eden najboljših in eden najbolj podcenjenih mojstrov v Sloveniji. Škoda, da ob izjemnih jedeh ne posvetijo več pozornosti vinski karti in uredijo jedilnih listov. Kakorkoli, za 35 evrov na osebo se boste dobro najedli v trenutno najstarejši boljši gostilni na Bledu.

9. (9.) Dvor Jezeršek (Zgornji Brnik)

Gostilna, ki je pravzaprav osnova za ideje Jezerškovih, pa naj gre za televizijske spektakle, večerje na neobičajnih lokacijah ali družbeno odgovorno kuhinjo. Kuhinja v neposredni bližini Letališča Jožeta Pučnika je rahlo ustvarjalna, tudi lokalna, bolj gorenjska kot slovenska, čeprav včasih uidejo tudi proti morju ali v Prekmurje. Korektna ponudba vin, cena obeda pa kakšnih 25 evrov na osebo.

Restavracija, ki so jo na Blejskem gradu odprli Jezerškovi | Foto: Miha First Restavracija, ki so jo na Blejskem gradu odprli Jezerškovi Foto: Miha First

10. (-) Restavracija Blejski grad (Bled)

Jezerškovi se širijo in na Bledu so visoko na gradu ob neverjetnem razgledu na jezero z otočkom odprli solidno restavracijo, ki bi lahko v perspektivi konkurirala najboljšim v kraju. Slovensko in delno mednarodno, le za odtenek ustvarjalno kuhinjo ponujajo ob solidnem vinskem listu. Za hrano imejte v žepu kakšnih 30 evrov na osebo.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte