Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2016,
4.02

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Kranjska Gora Gorenjska hotel

Četrtek, 29. 12. 2016, 4.02

6 let, 4 mesece

Skipass: zimska kulinarična idila treh narodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Ocena gostilne: Skipass | Foto Miha First

Foto: Miha First

V najboljši kranjskogorski restavraciji so pred časom dobili novega kuharja in se še za korak približali najboljšim kuhinjam domovine in bližnje tujine.

Skipass je smučarski hotel, ki rekreativce, željne belih strmin, usmerja na najbližja smučišča v okolici. Sobe z razgledom na zasnežene očake in malo manj zasnežena smučišča so moderne, velike, čiste, z velikimi televizijami in kopalnicami. Kot je prav in kot to počnejo v tujini, tudi v Skipassu velik del svoje ponudbe vežejo na kuhinjo. Že začeli so kar dobro, zdaj, ko se jim je pridružil Mojmir Šiftar, eden najbolj nadarjenih kuharjev pri nas, so očitno še dvignili raven kulinarične ponudbe.


Skipass hotel in restavracija

Borovška cesta 95, 4280 Kranjska Gora

Telefon: 04 582 10 00


Jedilni list so, ker hočejo biti restavracija in hotel treh dežel,  razdelili na tri dele, na slovenskega, italijanskega in avstrijskega. Vsaki državi pripada po šest jedi, ki skupaj stanejo nekaj manj kot 50 evrov, mogoče pa je naročiti tudi samo štiri jedi, kar vse skupaj poceni za deset evrov.

Ocena gostilne: Skipass | Foto: Miha First Foto: Miha First

Na slovenski strani so zmrzlina dimljenega ciplja, juha rdeče pese, telečji priželjc, žepek s kranjsko klobaso in gorčico, počasi kuhana svinjska potrebušina in črna čokolada v belem gozdu. Na italijanskem meniju so hladna rižota z raki in paradižnikom, cvetačna krema z dagnjami in koriandrom, sipa z dimljenim jogurtom, njoki s pekorinom, špinačo in nastrganimi ostrigami, file romba s črnim čajem ter tiramisu s pomarančo in kavo.

Mi smo vse našteto preskočili, izbrali šesthodni avstrijsko obarvan meni in dobili, lahko bi rekli, jedi, ki jih kuhar pripisuje našim severnim sosedom. A še preden smo se jih lotili, smo dobili  pozdrav iz kuhinje: izvrstno zaseko z ocvirki in jurkinim želejem. Zraven gre več kot dober hišni kruh, kar nekaj vrst ga je, izstopajo sveže kajzerice, bombice iz paljenega testa in črne bagete s semeni.

Ocena gostilne: Skipass | Foto: Miha First Foto: Miha First

Škoda, da ob pozdravčku, takole na začetku, nimajo kakšne konkretnejše peneče kapljice. Srebrna penina in peneča rebula, ki so ju ponudili, se nista uvrstili na seznam naših želja, raje smo začeli z viljamovko in gin tonikom.

Pri Skipassu so prepričani, da imajo izjemno široko ponudbo vin, kar drži, morda je le škoda, da mladi mojster posameznih hodov (še) ne povezuje z vini, tako da je treba vina, vsaj tista boljša, naročiti kar na steklenico. Naša odprava se je odločila za A+ belo, eno najbolj podcenjenih slovenskih belih vin, ki hkrati s svojim rdečim bratom tvori vrh slovenske ponudbe velikih kleti. Zvrst rebule, pikolita in chardonnaya naj bi po hitri oceni zdržala do glavne jedi, od tam naprej pa …

Prva jed "avstrijskega" menija: telečji rostbif z mostardo in hruško | Foto: Miha First Prva jed "avstrijskega" menija: telečji rostbif z mostardo in hruško Foto: Miha First

Mimogrede, pri Skipassu imajo zelo natančen izbor primorskih in štajerskih vin (Movia, klet Brda, Sutor, Verus, Dušan Kristančič, Santomas, Kupljen …), razen prosecca pa nimajo nobenih tujih vin, ki bi jih glede na moto Okusi treh dežel morali ponuditi, ob še kakšni kapljici šampanjca, kakopak.

A mi smo bili kot rečeno zadovoljni z izborom in tudi s prvo jedjo, z angleško pečenim telečjim hrbtom s hruško in mustardo. Pojedli bi lahko vsaj še dve rezini tako natančno povezanih okusov.

Topinamburjeva juha z ocvrtim polpetom iz ješprenja | Foto: Miha First Topinamburjeva juha z ocvrtim polpetom iz ješprenja Foto: Miha First

V kuhinji pravijo, da juho topinamburja z ješprenjem pripravijo po dunajsko. V bistvu pa je v gosti juhi s pikantnim oljem ocvrta polpeta iz ješprenja, ki jo jedec razkosa in s tem dobi konkretno prilogo. Sijajna juha. Še boljše so bile goveje rezine s popečenimi lešniki in omako rdeče paprike. Jed bi morda lahko imenovali karpačo na raztreščeni papriki, res močni likovni elementi pa niso prevladovali pred okusom.

Najsijajnejša jed večera: rezine govedine in praženi lešniki na omaki rdeče paprike | Foto: Miha First Najsijajnejša jed večera: rezine govedine in praženi lešniki na omaki rdeče paprike Foto: Miha First

Nadaljevali smo s špecli z dimljeno postrvjo in slanino. Morda bi naslednjič poskusili z manj špeha, smo pomislili, medtem ko smo naročali vino za glavno jed. Gospodar je izbral Jakončičev cabernet sauvignon in kozarec se je lahko brez večjih pretresov srečal z jelenovim filejem, ki so ga ocvrli v koruznih kosmičih. Da bi bila jed res glavna, so dodali še sufle iz jurčkov, pire zelene in omako iz brusnic.

Jelen v koruznih kosmičih na pireju zelene | Foto: Miha First Jelen v koruznih kosmičih na pireju zelene Foto: Miha First

Predvsem pri mesnih jedeh je mladi kuhar res pokazal svoje mojstrstvo, na srečo pa ni zaostajala niti sladica: suhi, rahlemu piškotu podoben carski praženec z rozinami in creme brulee s cimetom in pozlačeno sladkorno skorjo. Kaj sploh še ostane za konec? Prav poseben bazilični liker. Tokrat brez kakšnih bombončkov za slovo.

Cimetov creme brulee in suhi cesarski praženec z rozinami | Foto: Miha First Cimetov creme brulee in suhi cesarski praženec z rozinami Foto: Miha First

Povzetek

Eden najlepših hotelov v Kranjski Gori in verjetno najboljša rešitev, če želite med Trbižem in Jesenicami nekaj dobrega pojesti. Ja, niso ne pohane piške ne pica, ampak ustvarjalna kuhinja enega naših najbolj nadarjenih mojstrov, ki kliče po vinski spremljavi.

Vinska karta, ki visi na zidu (morda bi en izvod natisnili še za omizja), je korektna in v celoti slovenska. Za začetek bi morali dodati kakšen šampanjec ter kakšno vino iz Italije in Avstrije.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte