Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2017,
4.06

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Reteče Škofja Loka ocenili smo ocena gostilne Gorenjska

Četrtek, 1. 6. 2017, 4.06

4 leta, 9 mesecev

Danilo: novo poglavje znane gorenjske gostilne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Ocena gostilne: Danilo | Foto Miha First

Foto: Miha First

Prenovljena družinska gostilna pri Škofji Loki, ki ob lokalnih, ustvarjalno pripravljenih jedeh ponuja eno najboljših vinskih kart pri nas.

Vprašanje pravzaprav ni, ali je Danilo ena najboljših gostiln v naših krajih. Vprašanje je, ali lahko na dolgi rok v Sloveniji zdrži lokal, ki ima vse, kar imajo podobne restavracije v tujini, ki jih ocenjujejo z zvezdicami in uvrstitvami na listo 50 oziroma 100 najboljših. Ali lahko torej dobimo ob ponudbi najboljših slovenskih, lokalno, a moderno obarvanih jedi, še vsaj znosno, če že ne izjemne vinske karte, urejeno in prijetno jedilnico, simpatičen vrt in natakarje, ki vedo, kaj strežejo, pa naj gre za prestižna francoska vina ali zgolj domač kruh in ričet.


Gostilna Danilo
Reteče 48, 4220 Škofja Loka
Telefon: 04 51 53 444


Večina vinske ponudbe je v gostilni na ogled (in na prodaj). | Foto: Miha First Večina vinske ponudbe je v gostilni na ogled (in na prodaj). Foto: Miha First Danilo je po prenovi gostilna, ki ima natančen načrt, kako naprej, delajo po vzoru najboljših gostiln čez mejo, kuhinja je ravno prav kreativna in ravno prav domača, na vinski karti je, če imate denar, vse, kar si srce začeli, po drugi strani pa je med ducatom vin na kozarec večina kapljic cenejša kot pri konkurenci. Pa ne bomo vlekli vzporednic, ker drugi lokali v okolici Ljubljane ali na Gorenjskem niti nočejo tekmovati na takšni ravni, niti pri pripravi jedi, kaj šele pri vinu in celo različnih vodah, ki so na voljo.

K hrani. Naročili smo daljši meni osmih jedi, ki takoj na začetku kar sili k penečemu uvodu. Možnosti je več, od penine Gašper do Ferrarijevih kapljic, mi pa smo se odločli za šampanjec Delamotte, ki ga prav tako strežejo na kozarec. V prvem delu, za spremljavo pozdravov iz kuhinje, ponujajo tudi vrsto žganic, celo Gravnerjevo grappo, a to smo kanili prihraniti do konca 49 evrov težke degustacije, ki jo za nekaj dodatnih evrov pospremi tudi natančno izbrano vino. Recimo Jermannov sivi pinot, magnum 2011.

Korektno vino starega mojstra z italijanske strani Brd se je soočilo najprej s frtaljo z domačimi zelišči, med katerimi je prevladoval luštrek, potem pa še z drugim, konkretnejšim pozdravom iz kuhinje: prenovljenem ričetu, pospremljenim s kruhkom, v katerega so skrili kolobar kranjske klobase in gorčico. Dobra ideja.

Ričet s kruhovo bombico, ki v sebi skriva kolobar kranjske klobase in gorčico | Foto: Miha First Ričet s kruhovo bombico, ki v sebi skriva kolobar kranjske klobase in gorčico Foto: Miha First

Med hladnimi predjedmi pri Danilu pripravljajo angleški rostbif. Vanj spomladi zavijejo šparglje, za omako služi domača reteška skuta, za okus nekaj kapljic pesta rukole in kreša, za teksturo pa rižev hrustek. Prve jedi niso bile samo ustvarjalno likovno delo, ampak zalogaji, ki lahko nasitijo. Podobno je bilo s koprivino juho, ki jo natočijo na raviol, polnjen s kuncem.

V angleški rostbif oviti šparglji na reteški skuti | Foto: Miha First V angleški rostbif oviti šparglji na reteški skuti Foto: Miha First

Sledila je posodobljena loška mešta, recept, na katerega so kar malce ponosni. Gre za hrano revežev (krompir in polenta), ki je z leti in s koncem krize dobila drugačno podobo, predvsem pa so ji dodali črne tartufe in, tudi to je pomembno, kozarec chardonnaya Kendall-Jackson 2014. Več kot solidno vino, ki je imelo opravka tudi z ajdovimi krapi - te v Retečah glavna kuharica pripravlja z dimljeno skuto na špargljevi omaki in z ajdovimi kokicami.

Loška mešta je bila nekoč hrana revežev, zdaj jo pri Danilu pripravijo s tartufi. | Foto: Miha First Loška mešta je bila nekoč hrana revežev, zdaj jo pri Danilu pripravijo s tartufi. Foto: Miha First

Za krajši odmor so poskrbeli s sorbetom, ki ga je navdihnil mojito. Vanj so primešali limono, limeto in celo žele radenske. Res je bil sorbet in res ni za tiste, ki ne pijejo alkohola. Glavno jed so najavili z Marjanovim modrim pinotom Selekcija in nas obvestili, da je briški vinar že začel tudi prodajati veliko prestižnejše različice z oznako Opoka.

Briški mojster je v svojo najvišjo linijo vin uvrstil tudi modri pinot. | Foto: Miha First Briški mojster je v svojo najvišjo linijo vin uvrstil tudi modri pinot. Foto: Miha First

Nekateri pravijo, da sta si kar preveč podobna, drugi trdijo, da so razlike orjaške … Mi pa smo oba z veseljem srkali ob jagenjčku v treh oblikah: na krožniku so bili file, priželjc in potrebušina, za lačne je bila močna tudi priloga, mavrahi in gorgonzolin pire.

Jagnje v treh oblikah: file, priželjc in potrebušina | Foto: Miha First Jagnje v treh oblikah: file, priželjc in potrebušina Foto: Miha First

Pri sladicah je treba reči, da smo zraven pehtranovega štruklja s cimetovo omako še vedno pili modri pinot, ko pa so na koncu postregli še finalne, čokoladno peno z jagodnim sladoledom in svežimi jagodami, nam ni bilo težko poskusiti kapljice tokaja Oremus, sladkega zvarka, ki ga na Madžarskem pridelujejo španski vinski strokovnjaki.

Slovo od večerje v Retečah naznani Danilov coretto, sladica iz kave in grappe, ki pomeni slovo od večerje, če pa se vam še ne ljubi domov, imajo ob vseh konjakih in rumih tudi že omenjeno Gravnerjevo grappo in srbska sadna žganja z Zarićevim podpisom in samosvojimi imeni – viljamovka je denimo Nirvana.

Danilov corretto - italijansko kavo, podkrepljeno z žganjem, so v Retečah preoblikovali v sladico | Foto: Miha First Danilov corretto - italijansko kavo, podkrepljeno z žganjem, so v Retečah preoblikovali v sladico Foto: Miha First

Povzetek

Moderna gostilna, ki poskuša ponujati hrano in vina na najvišji ravni. Osnova so lokalne jedi in sestavine, ki jih pazljivo pomešajo tako s sezonskimi kot s prestižnejšimi sestavinami. Jedi niso premajhne, druga dobra novica pa je, da so razmeroma poceni.

Vinska karta je ena najboljših pri nas, konkurira jim lahko le mariborski Rožmarin. Na kozarec ponujajo 6 rdečih in 6 belih vin, še bolj zanimiv je sommelierjev izbor, ki ga s sistemom coravin natočijo iz nekaj res prestižnih steklenic – tako lahko za dobrih sto evrov (na kozarec) pijete Chateau Margaux. Med steklenicami je najdražji Salon za 855 evrov, od naših pa sladko vino Leonardo, magnum za 480 evrov. Imajo tudi karto vod.

Ocena

Ocena gostilne: 5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte