Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 2. 2015,
11.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 2. 2015, 11.46

6 let, 6 mesecev

Restavracija Sonet: mestna kuhinja veteranov iz Skaručne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

V središču gorenjske prestolnice so odprli novo restavracijo, ki bo še razširila solidno gostinsko ponudbo teh krajev.

V Kranju in okolici je nekaj zanimivih gostiln, najboljša med njimi je gotovo v Predosljah, podobno visoko pa cilja nova restavracija Sonet, ki so jo postavili nekateri veterani iz Skaručne. Lokal je pravzaprav del sodobnega, precej odtrganega hotela Actum, v starem, simpatičnem jedru Kranja. Gostilna je odprta šele nekaj tednov, vseeno pa je bila na naš petkov večer že prijetno napolnjena, kar ni slabo, saj si nihče ne želi, naša ekipa pa še posebej ne, večerjati v prazni jedilnici.

Restavracija Sonet

Prešernova 6, 4000 Kranj

Telefon: 031 256 059

Da vsaj malo računajo (tudi) na goste iz Skaručne, dokazuje vinska karta, na kateri so posebej izpisana oranžna vina in seveda vinarji, ki so si, vsaj v naših krajih, priborili slavo prav v tisti gostilni. Po vrsti: med šampanjci imajo za znosnih 38 evrov Charpentierovo penečo kapljico, ki jo ponujajo tudi na kozarec. Med manj ekološkimi vini imajo Batičev rosé, Pucerjevo malvazijo, Bizjakov merlot in Nandov cabernet sauvignon, med oranžnimi pa so Dario Prinčič, Renčel in Roxanich. Vina niso predraga, še posebej zato, ker je mogoče dobiti nekaj posebnih letnikov in polnitev.

 | Foto:

Začeli smo s hladnimi predjedmi in jih podprli z izjemno Sirkovo belo zvrstjo Tereza. Mesnine poudarjajo sledljivost, ki smo jo pozneje še nekajkrat opazili. Slanina je prišla od Janka Kodile, podobno je bilo z izjemno uležanim rostbifom. Salamo naročijo v Italiji pri Prinčiču, dimljen "špeh" krškopoljskega prašiča pa je bil iz Sevnice. Pašteto naredijo sami iz junetine, potresejo jo z lešniki in primaknejo hruškovo marmelado. Krožniku, ki sam, če ne vzamete degustacije, stane 11 evrov in zadostuje za dve osebi, dodajo še nekaj "kislic", kot radi rečejo, torej kumaric, čebulic in češnjevcev, pa še kakšno olivo povrhu.

V govejo juho ne zakuhajo ne rezancev ne palačink. Gre za čisto juho prepričljivo oranžne barve, ki jo krepi nekaj govejega mesa, veliko korenja in peteršilja. Zanimiva in močna tekočina. Na drugi strani je bilo tisti večer mogoče dobiti tudi gosto grahovo juho, ki si je prav tako zaslužila pohvalo. Kot tople predjedi ponujajo goveje ličnice, domače raviole z žafranovo omako in gamberi ter rižoto, naše omizje pa se je v tej etapi lotilo žlikrofov, polnjenih s krompirjem in slanino ter politih z divjačinskim ragujem, v katerem so se družili merjasec, jelen in srna. Bolj oblikovno kot hranljivo je sodelovala vejica z debelimi jagodami rdečega ribeza, vse skupaj pa je podpiral kozarec Renčelovega terana, ki nas je že pripravljal na glavno jed. V maniri svoje nekdanje gostilne je najemnik, ki je bil tisti večer tudi v vlogi glavnega natakarja, narezal, posolil in popopral konkretna kosa na žaru pečenega srninega hrbta in telečje pljučne.

 | Foto:

Izjemni mesnini priložene kepice pireja nista niti potrebovali, z veseljem pa smo pozobali solato, zabeljeno z jurkinim kisom, in izpraznili kozarec Prinčičevega merlota iz daljnega leta 2003. Pri glavnih jedeh je mogoče dobiti še nekaj drugih jedi: na lavi pripravijo goveji hrbet s kostjo ali biftek, ponudijo tudi kakšno kračo ter piščanca ali brancina na žaru, ob sredah pa je menda čas za zajčja jetrca.

Mi smo se medtem lotili sladic, natančneje vaniljevega sladoleda s pirejem manga in dvojne čokoladne pite. Pomagala je Renčelova Negra, potem pa še žganica s popularnim imenom tutti frutti, ne premočna tekočina, ki smo jo včasih imenovali sadjevec. Kaj naj rečemo ob koncu? Za kakšnih 30 evrov na osebo se boste v Sonetu konkretno najedli.

Povzetek

V Kranju se je ustalila ekipa, ki si želi kuhati predvsem sledljivo ter bolj ali manj lokalno hrano na najvišjih mogoči ravni. Avtorskih posegov je malo. Največ je dobro pripravljenega mesa v vseh pojavnih oblikah.

Vinska karta ni obsežna, je pa zelo moderno, celo ekološko usmerjena. V večini gre za primorska vina, nekaj je sosedov, cene pa zmerne.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte