Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2017,
16.27

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

#dopustujdoma Goriška #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije top gostilne ocena gostilne ocenili smo Severna Primorska Goriška Posočje

Sobota, 19. 8. 2017, 16.27

3 leta, 11 mesecev

Top gostilne 2017 – Severna Primorska in Goriška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Ocena gostilne: Hiša Franko | Foto Miha First

Foto: Miha First

Lestvica najboljših gostiln od Nove Gorice z okolico do Bovca in Trente.

Severna Primorska ima uradno najboljšo kuharico na svetu in tudi eno najboljših restavracij na svetu. Če Hiši Franko prištejemo še izvrstna vina v Brdih in naravne možnosti tukajšnjih mikrolokacij, so stvari jasne: to so kraji, ki so predvsem poleti dramatično razprodani.

Zdaj že svetovno znana Hiša Franko v Starem selu pri Kobaridu | Foto: Miha First Zdaj že svetovno znana Hiša Franko v Starem selu pri Kobaridu Foto: Miha First

1. (1.) Hiša Franko (Kobarid)

Najboljša kuharica na svetu ničesar ne prepušča naključju. Hiša Franko že dolgo ni več samo kulinarično središče, ampak družinski resort, kjer je nujna rezervacija nekaj tednov ali kar mesecev prej. Ana kuha pogumno, ekstremno in ustvarjalno, meša sestavine, ki si jih drugi niti ne upajo. Daljši degustacijski meni stane okoli 120 evrov, na vinski karti je največ ekoloških vin. Natančno urejene sobe so med 120 in 160 evri.

Restavracija Dam v Novi Gorici | Foto: Miha First Restavracija Dam v Novi Gorici Foto: Miha First

2. (3.) Restavracija Dam (Nova Gorica)

Ribja restavracija v Novi Gorici je obvezna postojanka za ljubitelje morskega življa, čeprav ima mojster tudi nekaj mesnih jedi. Daljši degustacijski meni s hobotnico v finalu stane 65 evrov, krajši s tunom je 55 evrov. Imajo tudi solidno vinsko spremljavo bolj ali manj briških vin, ki izhajajo z natančne vinske karte slovenskih vin in šampanjcev.

3. (2.) Restavracija Pikol (Nova Gorica)

Izvirne ribje jedi, ki jih pripravljajo ob romantičnem ribniku, v eni najprestižnejših restavracij pri nas. Degustacijskega menija posebej ne predstavljajo več, so pa cene takšne: predjedi so po 15, glavne po 25 in sladice po 7 evrov. Imajo nekaj šampanjcev in le še kakšno slovensko buteljko, držijo se svojih vin znamke Silveri.

Najbolj znana kulinarično-vinska brata v Brdih: Uroš na Plešivem ... | Foto: Miha First Najbolj znana kulinarično-vinska brata v Brdih: Uroš na Plešivem ... Foto: Miha First

4. (5.) Nejka in Uroš Klinec (Plešivo)

Kdo je boljši, Uroš ali Aleks Klinec? Mlajši Klinec je bil svoje čase pri bratu zadolžen za žar, zdaj pa je v novi gostilni s pripadajočim hotelčkom dobesedno razgrabljen. Tako kot so v zadnjem času razgrabljena celotna Brda. Bolj ali manj mesna hrana, vezana na lokalno območje in vinska karta, ki ne izključuje konkurenčnih vin. Od kakšnih 25 do 30 evrov na osebo brez vina. Sobe so po 70 evrov za dva.

5. (4.) Ošterija Klinec (Medana)

Aleks Klinec je Medano postavil na slovenski kulinarični in vinski zemljevid. Nazadnje smo v njegovi ošteriji jedli meni za 45 evrov, vina so izključno domača. A naj to ne zveni slabšalno, njihova ekološka kapljica slovi daleč naokoli, tudi čez mejo. Pri Klincu v Medani sicer ponujajo preprosto lokalno hrano, vezano na briško okolje.

... in Aleks Klinec v Medani. | Foto: Matej Leskovšek ... in Aleks Klinec v Medani. Foto: Matej Leskovšek

6. (6.) Restavracija Calypso (Nova Gorica)

Potem ko so, kot je v državnih podjetjih pogosto, zamenjali vodstvo, je vprašanje, na kakšen način bodo v eni najprestižnejših igralnic v Evropi urejali kulinariko. Boljše goste bodo imeli, če bodo imeli boljšo ponudbo. Najboljša restavracija v igralnici Perla ima izredno vinsko karto, večinoma ribjo ponudbo in uigrano ekipo natakarjev. Meni petih jedi stane okoli 40 evrov, poleg vina imajo tudi listo žganja in cigar.

7. (7.) Restavracija in vinoteka Mama (Ajševica)

Kuhinja, ki meša lokalne in italijanske vplive, stavi na morske sestavine. Jedi so natančno pripravljene, za ljubitelje pa imajo v prvem nadstropju tudi vinoteko zanimivih vipavskih, briških in nekaterih tujih vinarjev. Cene hrane se gibljejo okoli 35 evrov na osebo za tri jedi.

"Otrok" Hiše Franko - Hiša Polonka v Kobaridu | Foto: Miha First "Otrok" Hiše Franko - Hiša Polonka v Kobaridu Foto: Miha First

8. (-) Hiša Polonka (Kobarid)

Še sveža Polonka je gostilna, ki je hitro našla svojo tržno nišo stran od Hiše Franko, Kotlarja, Toplega vala in Konfina. Preprosta, a natančno pripravljena lokalna hrana s friko, jelenovim golažem in tolminskimi siri, da o Frankovem rostbifu niti ne govorimo. V glavni vlogi so piva Feo in vina Kramar. Obilno boste jedli za kakšnih 20 evrov na osebo.

9. (9.) Dobra vila (Bovec)

Očitno so novi lastniki razmere v prestižnem hotelu v Bovcu uredili. Konec koncev je sobo v hotelu, kjer so zimske cene 150, poletne pa okoli 170 evrov, skoraj nemogoče dobiti. Ob sobah imajo tudi kulinarično ponudbo, ki gradi na lokalni, pa tudi mednarodni ustvarjalni kuhinji. Vinska karta bi lahko bila še natančnejša, daljši meni šestih jedi je 54 evrov.

Hotel in restavracija Dobra vila v Bovcu | Foto: Miha First Hotel in restavracija Dobra vila v Bovcu Foto: Miha First

10. (10.) Domačija Belica (Medana)

Eden od pionirjev iz Medane je tudi lastnik Belice. Na hribu se lahko ob prelepem razgledu vedno srečate s kratkim, ne predragim menijem, pa naj gre za kosilo ali večerjo. V kronično razprodanih krajih je pomembno tudi dejstvo, da ima Belica veliko prostora. In, tudi to je treba reči, vse boljša lastna vina. Za hrano imejte 20 evrov na osebo, sobe za dve osebi so kakšnih 90 evrov.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte