Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Posočje Kobarid ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 17. 8. 2017, 4.11

6 let, 4 mesece

Hiša Polonka: po Hiši Franko še Hiša Polonka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Ocena gostilne: Hiša Polonka | Foto Miha First

Foto: Miha First

Nova kobariška gostilna, ki jezdi na popularnosti najboljše kuharice na svetu ter na lokalni in sledljivi hrani.

Mnoge velike restavracije po svetu svoji osnovni, največkrat zelo dragi in ves čas razprodani centrali priključujejo tudi manjše, cenejše bistroje, kjer je mogoče nekaj prigrizniti in spiti kak kozarec ne predragega vina. V Padovi tako počne Le Calandre, v Modeni Osteria Francescana. Obe imata tri Michelinove zvezdice in obe spadata med najboljše restavracije na svetu.


Hiša Polonka

Gregorčičeva ulica 1, Kobarid 5222


Nekaj podobnega se je zdaj zgodilo tudi v Kobaridu, kjer trio z Valterjem Kramarjem iz Hiše Franko na čelu gostom ponuja izrazito lokalno usmerjeno in ne predrago gostijo. V Hiši Polonka, kot pravijo domačini v samem središču Kobarida, tako dobite frike, tolminski sir, kobariško pivo, domače štruklje …

Minuto po tem, ko smo posneli to fotografijo, je bila Hiša Polonka že nabito polna. | Foto: Miha First Minuto po tem, ko smo posneli to fotografijo, je bila Hiša Polonka že nabito polna. Foto: Miha First

Prejšnji konec tedna je Booking.com sporočal, da v Bovcu, Kobaridu in drugih turističnih krajih v okolici ni niti ene proste postelje. Kaos je bil tudi na cestah, legalnih parkirnih mest pa ni bilo mogoče dobiti. Kaj pa se dogaja tukaj? To, kar se dogaja po vsej Sloveniji, so nam odgovorili. Menda v naši deželi v poletni sezoni manjka kakšnih 2.000 delavcev v gostinstvu. Mnogi si pomagajo s sorodniki, s prijatelji prijateljev, z osebjem, ki se ne spozna na dejavnost. Da, konec je krize, prav tako pa je dejstvo, da v naši deželi ni velikih terorističnih dejavnosti, kakršne so v velikih evropskih mestih.

Hiša Polonka, ki so jo na mestu nekdaj priljubljene kobariške gostilne odprli v začetku poletja, je bila nekaj minut čez eno popoldne, ko odprejo, nabito polna. Rezervacij ne sprejemajo, tako da se jim ne more zgoditi Hiša Franko, kjer je treba mizo rezervirati vsaj en mesec prej. V Polonki sedeš k točilnemu pultu in počakaš ter slej ko prej dobiš prostor.

Je pa seveda res, da kuhajo veliko preprostejše jedi. Takole od daleč bi lahko rekli, da so takšne, kot so jih stregli v Hiši Franko pred desetletjem ali dvema. Sledljivo in lokalno, so na veliko napisali v jedilni list, v katerem so tudi mini vinska karta vin iz briške kleti, refošk iz koprskih vinogradov ter seveda vina Kramar, izvrstni tokaj in nič slabši merlot.

Trojica (med njimi Valter Kramar iz Hiše Franko), ki se podpisuje pod kobariška piva Feo, je "odgovorna" tudi za Hišo Polonka. | Foto: Miha First Trojica (med njimi Valter Kramar iz Hiše Franko), ki se podpisuje pod kobariška piva Feo, je "odgovorna" tudi za Hišo Polonka. Foto: Miha First

Komaj obvladljiva množica v na videz preprosti gostilni pa celo raje pije pivo. Gre za solidna kobariška piva Feo (pilsner, pale ale in IPA). Feo je seveda Ivan Volarič - Feo, eden najbolj zanimivih primorskih pesnikov in kantavtorjev, s čigar verzi in slikami so oblekli tudi stene lokala.

Kot rečeno: Polonka poka po šivih, saj je hrana obiskovalcem teh krajev očitno pisana na kožo. Pa naj gre za bruskete s planinsko skuto in kandiranim paradižnikom ali za poletno solato z radičem, paradižnikom, česnovim kruhom, zelišči in slano skuto. Med predjedmi je tudi zajetna porcija treh različnih staranih tolminskih sirov. Močne in zelo aromatične sire popestrijo s slivovo marmelado, na mizah pa je ves čas tudi svež kruh z debelo hrustljavo skorjo.

Tolminski siri treh različnih intenzivnosti | Foto: Miha First Tolminski siri treh različnih intenzivnosti Foto: Miha First

Seveda ne manjka niti simpatična frika. Pri Polonki jed iz krompirja in sira pripravijo malce bolj zapečeno in z več svežimi zelišči kot v bližnjih lokalih. Morda letni čas ni pravi za razmeroma težke jedi iz arzenala kobariške zgodovine, a večina gostov se ukvarja s pohodi, raftanjem in podobnimi aktivno-počitniškimi dejavnostmi, zato se jim ponudba prileže. Tudi zabeljena polenta s skuto in panceto ali pa skutni žličniki z drobnjakom. Še več, kljub poletno toplemu dnevu so si pri sosednjih mizah privoščili klobaso s kislim zeljem in praženim krompirjem.

Kultna jed: Frankov rostbif, ki so ga v Hiši Franko menda prvič pripravili leta 1973 | Foto: Miha First Kultna jed: Frankov rostbif, ki so ga v Hiši Franko menda prvič pripravili leta 1973 Foto: Miha First

Za tiste, ki pogrešajo Frankov rostbif - hiša ga je prvič pripravila leta 1973 -, so ga prenesli v središče Kobarida. Sijajna jed - rahlo okisano, natančno narezano rožnato meso, ki ga je mogoče dobiti v veliki ali v mali porciji. Tudi po hladnih in toplih predjedeh imajo pri Polonki nekaj zanimivih idej. Veliko presenečenje je bila okusna jančkova bakalca z domačimi njoki, nekje med glavno jedjo in testeninami. Za tiste, ki celo v teh krajih ne morejo brez burgerja, imajo hišno različico, iz starih časov pa je ostal jelenov golaž z orjaškim kruhovim kipnikom.

Izjemni njoki s še bolj izjemno bakalco | Foto: Miha First Izjemni njoki s še bolj izjemno bakalco Foto: Miha First

Za konec smo naročili kobariške štruklje. V porciji sta dva nasitna velikana, kar velja upoštevati pri naročilu, če ste že prej veliko pojedli. Je pa recept za štruklje natančno tak kot v originalu, z drobtinami, to pa tudi nekaj pomeni. Na koncu se ob tako konkretni hrani prileže zvrniti še kako žganico, pa naj gre za kraške rožice ali košutnik, torej v žganje namočeno koreniko encijana.

Vzorni kobariški štruklji | Foto: Miha First Vzorni kobariški štruklji Foto: Miha First

Kaj pa cene? Za kakšnih dvajset evrov na osebo boste pojedli hladno, toplo in glavno jed, če ne boste pretiravali, pa še sladico.

Povzetek

Nova gostilna v Kobaridu, ki prisega na lokalno, preprosto, a dobro pripravljeno hrano. Frika, polenta, jelenov golaž, tolminski siri … Cene so dostopne veliko bolj, kot če greste v kakšno drugo gostilno v okolici.

Vinska ponudba je majhna, a ustrezna ponudbi hrane. Kramarjeva vina so izvrstna, morda bi lahko dodali še kakšnega vinarja iz Brd. Za alkoholno omamo skrbijo z lastnim pivom Feo, imajo pa tudi nekaj zeliščnih žganic.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte