Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 7. 2017,
12.59

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

Natisni članek

#dopustujdoma Osrednja Slovenija #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije okolica Ljubljane top gostilne ocenili smo ocena gostilne

Sobota, 29. 7. 2017, 12.59

3 leta, 11 mesecev

Top gostilne 2017 – okolica Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88
polenta, Skaručna | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Že več sezon omenjamo pomanjkanje boljših restavracij v okolici Ljubljane, pa naj gre za tiste od Brezovice proti Vrhniki ali tiste na domžalskem koncu. Letos je celo pripeljalo do tega, da med deseterico ni nobene novosti.

To sicer ni nujno slabo, saj smo že pred časom odpisali tiste, ki ponujajo zgolj bledo govejo juho in ocvrto meso, tistih, ki so se opredelili za hitro hrano, pa niti ne omenjamo. To pomeni, da so med boljšimi tisti, ki imajo uravnoteženo, raje ustvarjalno kot klasično ponudbo in solidno vinsko ponudbo.

Gostilna Skaručna na Skaručni | Foto: Matej Leskovšek Gostilna Skaručna na Skaručni Foto: Matej Leskovšek

1. (1.) Gostilna Skaručna (Skaručna)

Kar nekaj lokalov se je približalo Skaručni, a naš zadnji obisk je dokazal, da se potomec Slavc še vedno dobro drži. Porcije so komaj kaj manjše kot pred desetletji, jedi so domače, le redko prenovljene, še vedno prepoznavne. Ekološko, lokalno in celo sledljivo. Meni je kakšnih 50 evrov na osebo, vino, skoraj izključno ekološko, je treba računati posebej.

2. (3.) Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom)

Eden najboljših, morda celo najboljši mladi kuhar pri nas, slikovito vasico Šentjošt počasi, a vztrajno spreminja v turistično-kulinarično središče za pohodnike, sankače, kolesarje in jasno ljubitelje sodobne kuhinje. Skrajno moderna kuhinja z vsemi mogočimi tehnikami, ki temelji na domačih sestavinah. Degustacija je 37 evrov, vinska karta pa vsak dan bolj popolna.

Gostišče Grič v Šentjoštu nad Horjulom | Foto: Miha First Gostišče Grič v Šentjoštu nad Horjulom Foto: Miha First

3. (2.) Gostilna Kirn (Jezero)

Veteranski duet ima odprto ob koncu tedna, z malo sreče tudi ob petkih. Cena hrane je kakšnih 30 evrov po glavi, kuharica pa poskrbi, da gre vedno za sveže, sezonske jedi, ki imajo korenine v prestižni ljubljanski kuhinji, včasih so le malce moderno popravljene. V kleti imajo zanimiva, bolj ali manj slovenska vina, ki jih na terenu poišče gospodar.

4. (5.) Gostilna Kovač (Tomačevo)

Na tem mestu je treba reči, da pri Kovaču morda ne boste dobili lekcije iz moderne dušikove kuhinje, je pa dejstvo, da boste le nekaj kilometrov iz središča Ljubljane, v kraju, kjer radi jedo politiki in poslovneži, dobili klasične jedi iz kakovostnih sestavin in razmeroma široko vinsko ponudbo. Za kakšnih 30 evrov na osebo ponujajo juhe, obdelano meso, ribe ter vse mogoče priloge in sladice.

Gostilna Čubr v Križu pri Komendi | Foto: Ana Kovač Gostilna Čubr v Križu pri Komendi Foto: Ana Kovač

5. (4.) Gostilna Čubr (Križ pri Komendi)

Na trgu v Križu pri Komendi se mešajo vplivi kreativne in domače kuhinje. Imajo tako degustacijske menije, celo veganske, kot običajna kosila z govejo juho in mesom. Imajo tudi razmeroma zanimivo vinsko klet, ki bi jo lahko zapisali v karto. Hrana za 30 evrov na osebo.

6. (10.) Krtina d'Ampezzo (Imeno)

To, kar je v dveh, treh letih uspelo Italijanu iz Piemonta, je zagotovo nekaj posebnega. Z bolj ali manj znanimi italijanskimi jedmi in z vini iz Piemonta je na mesto starega kmečkega turizma postavil destinacijo, ki jo obiskujejo tudi tisti, ki so mislili, da je edina specialiteta italijanske kuhinje pica. Za kakšnih 25 evrov na osebo, znesek ne vključuje vina.

Gostilna Repnik pri Kamniku | Foto: Miha First Gostilna Repnik pri Kamniku Foto: Miha First

7. (7.) Gostilna Repnik (Kamnik)

Med porokami in turističnimi doživljaji ter med malo bolj izvirno kamniško kuhinjo so se uvrstili pri Repniku. Gre za domačo, lokalno, tudi sledljivo ponudbo, ki ne izključuje malic in kosil, ko je čas za to. Imajo tudi povsem solidno vinsko karto. Za okoli 25 evrov se boste konkretno najedli, pri njih pa lahko tudi prespite.

8. (6.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Velika ekološka kmetija, ki ima tudi hišice, kjer je mogoče prespati, ob nedeljah pa za nekaj ur postane visoko ekološka gostilna. Večino sestavin pridelujejo na lastni kmetiji (osle in koze) ali jih kupijo pri eko proizvajalcih po deželi. Tudi vina so ekološka, največkrat oranžna. Okoli 30 evrov na osebo.

Posestvo Trnulja v Črni vasi | Foto: Miha First Posestvo Trnulja v Črni vasi Foto: Miha First

9. (8.) Gostilna Gorjanc (Brezovica)

Na Brezovici in v okolici je bilo vedno nekaj solidnih gostišč in med njih gre vedno uvrstiti tudi Gorjanca. Še posebej poleti, ko na vrtu ponudijo ljubljansko klasiko, recimo polnjene paprike, in celo nekaj hladnih juh. Pozimi so bližje ocvrtim mesninam, škoda le, da na vinsko karto ne dodajo kakšne zanimivejše buteljke. Hrana vas bo stala kakšnih 25 evrov na osebo.

10. (9.) Gostilna pri Mari (Kamnik pod Krimom)

Upati je, da se bo gostilna, ki sicer uspešno deluje tudi na ljubljanski Odpri kuhni, povsem odprla zahtevnejšemu občinstvu. Običajne jedi iz bližnjega okolja ponujajo v zanimivih oblikah, največkrat z več svežih zelišč in zelenjave. Vinska ponudba je raznolika, nekaj zapisane na karti, nekaj na stenski tabli. 20 evrov na osebo.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte