Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2017,
4.07

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Posavje ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 29. 6. 2017, 4.07

6 let, 4 mesece

Tri lučke: prenovljena idila med sremiškimi vinogradi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Ocena gostilne: Tri lučke | Foto Miha First

Foto: Miha First

Med vinskimi griči nad Krškim je od lani majhen prestižen hotel s prav zanimivo restavracijo.

V trenutno verjetno najlepše urejenem malem hotelu pri nas - gre za moderno prenovljeno zgradbo z odličnimi sobami, "neskončnim" bazenom in razgledom - je restavracija Tri lučke.


Tri lučke

Sremič 23, 8270 Krško

Telefon: 041 687 500


Pravijo, da so novi lastniki, ki prihajajo iz gospodarstva, v kuhinjo pripeljali mojstra, ki sta med drugim delala v Galeriji okusov in Šoferski mamici, dveh solidnih obceljskih lokalih, in tako nastanitveni dodali tudi gostinsko dejavnost.

Bazen z enim najširših razgledov v Posavju | Foto: Miha First Bazen z enim najširših razgledov v Posavju Foto: Miha First

A ne zakrivajmo si oči. Pri Treh lučkah, kjer se hvalijo s pisano vinogradniško zgodovino, so prvi posel večje prireditve, recimo poroke, med katerimi je bolj težko nekaj malega pojesti v intimnem koncu jedilnice. A nam je uspelo, v petek se je jedlo in pilo, pa tudi prespati je bilo mogoče, medtem ko v soboto ni bilo nobenih možnosti. Lokacija med vinogradi je pač vabljiva za mlade pare, ne gre pa dvomiti, da se bodo priključili birme, obhajila, abrahami in kar je še množičnega slavljenja.

V restavraciji imajo eno bolj popolnih vinskih kart pri nas, konec koncev so med vinogradi. Jasno, na voljo so vsa bolj ali manj lokalna vina od Isteniča prek Kosa in Mastnaka do Kozinca, katerega penina Joker je začela našo degustacijo šestih jedi, za tiste, ki hočejo tudi visoko nad Savo primorske ali štajerske mehurčke, so na voljo Bjana, Medot in Doppler, zmešajo vam pa tudi prav soliden gin tonic.

Nič ne zaostaja niti razgled iz jedilnice, ki se odpira proti okoliškim vinogradom. | Foto: Miha First Nič ne zaostaja niti razgled iz jedilnice, ki se odpira proti okoliškim vinogradom. Foto: Miha First

Od domačih vin je ob Kozincu veliko Kerina, Prusa, krške zadruge, Šturma, Pleterja, Malnariča, Kelharja, Zajca, Jakšeta, Šukljeta, Slapšaka ... Med Štajerci so Protner, Steyer, Čurin Praprotnik, Kobal, Verus, Frešer in Kupljen, zastopani pa so tudi vsi trije primorski vinorodni okoliši - zbirka imen je res pestra: Poljšak, Guerila, Tilia, Blažič, Sirk, Sutor, Vina Koper, Rojac, Edi Simčič, Ščurek, Pasji rep, Erzetič, Batič, MonteMoro, Santomas, Prinčič, Krapež, Lisjak, Kristančič, Čotar in Movia.

Pametna izbira vin, ki niso predraga. Po Jokerju smo šli na KK, vino iz leta 2011, ki ga menda ne bo več, ga je pa v kleteh še kakšnih 300 steklenic. Če se da, je bolje naročiti magnum, smo bili pa tokrat povsem zadovoljni tudi z običajno buteljko, za katero je Kozinc prispeval chardonnay, Kerin pa sivi pinot.

Ocena gostilne: Tri lučke | Foto: Miha First Foto: Miha First

Že ob uvodnih pijačah smo si privoščili pozdravček, popečen kruh z zeliščno skuto, svežimi kumarami in postrvjimi ikrami ter ocvrtek krškopoljca z majonezo z bučnim oljem. Okusna grižljaja za začetek menija, ki je najavljal lokalno - Goričarjeve postrvi, krškopoljskega prašička, smuča …

Prva konkretnejša jed je bil tatarec rdeče postrvi s čemaževimi cvetovi in majonezo z bučnim oljem, pa še kakšno redkvico bi našli vmes. Pristavili so domač kruh v dveh oblikah, sočnega krompirjevega in ajdovega z orehi.

Čemaževa juha s potočnimi raki | Foto: Miha First Čemaževa juha s potočnimi raki Foto: Miha First

Sledila je zeliščna juha, v njej je v glavni vlogi nastopal čemaž, ki jo nalijejo na očiščenega potočnega rakca in narezana jabolka. Izjemna jed, ki je potrdila, da bo imel šesthodni meni veliko opraviti z ribami. Tudi topla predjed. Šlo je za smuča, sladkovodno ribo naših krajev, ki so jo obogatili z bobom in kremo cvetače na dnu ter solato cvetače z limonovim oljem na vrhu.

Smuč med dvema različicama cvetače | Foto: Miha First Smuč med dvema različicama cvetače Foto: Miha First

Simpatična, ustvarjalna jed, ki jo je nadgradila prva mesna jed. V kvader stisnjena močno zmehčana jagnjetina z rdečim zeljem, pirejem zelene, divjo lečo in sladkim korenjem. Kot rečeno, vse jedi naj bi v sebi nosile lokalno okolje, ustvarjalnost pri krožnikih je očitna, a ne vsiljiva.

Ocena gostilne: Tri lučke | Foto: Miha First Foto: Miha First

Da bi lažje počakali glavno mesno jed, smo dobili malinov sorbet z malinami, bezgovo kremo in lokalnim Kranjčevim jogurtom, hkrati pa so odprli Žarnovo modro frankinjo 2011, da podpre glavno jed - konkreten kos krškopoljca z žara na izjemni omaki pečenih paprik kot spomin na ajvar, za slovo od pomladi pa je nastopilo še nekaj krompirja, šalotke, kolerabe in seveda špargljev.

Mini piknik na krožniku: krškopoljski prašič na žaru, "ajvar" iz pečene paprike, šparglji in krompir | Foto: Miha First Mini piknik na krožniku: krškopoljski prašič na žaru, "ajvar" iz pečene paprike, šparglji in krompir Foto: Miha First

Če smo odkriti, smo poskusili tudi Slapšakovo modro frankinjo, ki nam je bila celo bližja kot Žarnova, in, jasno, morali smo poskusiti tudi belo frankinjo, polsladko zanimivost iz Kerinove kleti. In, če hočete, kozarčki okoliških vin tudi zaradi prijazne cene silijo k pokušini, zato smo pri sladici naročili še sladek renski rizling iz krške kleti, da je šla še bolj v slast limonina pita s kavnim sladoledom, lešnikovo peno in jagodami. Kaj pa žganice? Eurosad je glavni dobavitelj takih napitkov, v našem primeru viljamovke, vinjak je nastal v Isteničevi kleti.

Sladica: razstavljena limonina pita s kavnim sladoledom | Foto: Miha First Sladica: razstavljena limonina pita s kavnim sladoledom Foto: Miha First

Povzetek

Za manj kot 50 evrov boste pojedli šesthodni meni, sestavljen iz aktualnih, letnim časom prilagojenih jedi, in, seveda, iz lokalnih sestavin iz voda in hlevov. Razgled je nekaj posebnega, še posebej tisti med vinograde, restavracija pa je urejena, kot so podobne na razvitem zahodu.

Vinska karta ima vsa boljša vina iz bližnje okolice, od Kozinca do Isteniča in Žarna. Jasno, tu so še vsi Belokranjci, nekaj štajerskih in praktično vsa primorska vina.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte