Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
13.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo

Sreda, 7. 5. 2014, 13.05

6 let, 6 mesecev

Gostilna pri šoferski mamici: kosilo pri Ivanki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Šofersko mamico so imeli do pred kratkim v rokah Štormanovi, zdaj so se stvari spremenile in upali bi si trditi, da ne na slabše.

Ambicioznemu Zvonetu Štormanu počasi propada kraljestvo. Tudi tisti, ki nas vse bolj rumene gospodarske novice ne zanimajo, to lahko vidimo. Lahko pa vidimo tudi to, da je na Celjskem Štormanov imperij začel počasi prevzemati nov rod gostilniških podjetnikov, ki delujejo vsak na svoj način. Na laškem gradu, v hotelu Evropa, v Novem Celju in tudi na eni od bolj prometnih Štormanovih lokacij v Ločici pri Vranskem.

Na enem od pogorišč Štormanove zgodbe o uspehu, v Gostilni pri šoferski mamici, so se novi lastniki odločili gostinsko zgodbo nadaljevati. Menda gre za Matjaža Lesjaka z ekipo, ki že ima dve lokaciji na Celjskem, Ribnik pri Lisjaku v Miklavžu pri Taboru in Restavracijo pri Lisjaku v Čepljah. Prostore v vasici pri Vranskem so zgledno prenovili (nekaj bodo nekoč morali narediti tudi z zunanjostjo) in ponudili več, celo veliko več kot njihov predhodnik. In to kljub temu, da je ekipa sestavljena iz tistih, ki so v okoliških gostilnah, tudi Štormanovih, že nekaj časa v pogonu.

Gostilna pri šoferski mamici

Ločica pri Vranskem 42, 3305 Vransko

Telefon: 08 330 19 00

Ločico smo obiskali že v prvem tednu po prenovi in takoj ugotovili: prvič, da imajo veliko obiskovalcev, ker ponujajo razmeroma poceni kosila, in drugič, da gredo s kulinaričnimi idejami veliko dlje kot okolica, opremljena zgolj z zrezki, pohanimi piškami, picami in špageti. Imajo presenetljivo vinsko karto, na kateri so štiri peneča vina, hišno ormoško Puklavčevo, ki je nekoliko presladko za naš okus, a ponudijo lahko še Mastnakov rosé, Čargo in Dveri Pax. Cene so nizke, tako kot za preostala vina. Na karti naštevajo Dveri Pax, Steyerja, Črnka, Mlečnika, Blažiča, Sterasa, vipavskega Lisjaka in celo Fornazariča.

 | Foto:

Za 2,5 evra na kozarec smo si na začetku privoščili klasičen Dveri Paxov sauvignon, zraven pa duet najboljših predjedi v zadnjem času. Narezek na lesenem pladnju so sestavili iz domače budjole, domače klobase, jetrne paštete in šinka. V spremljavi sta bila dva sira, ki so jih nabavili na sosednjih kmetijah, sladek čatni iz špargljev in čebule ter sveža paprika. Še bolj se je izkazal tris humusov. Fižolov, bučkin in čemažev, za dekoracijo ali zares so dodali redkvice, fižol in pomladanske rožice, narezano sveže korenje in zeleno. Da ne pozabimo, na mizo postavijo klasičen črn kruh ter bombice s čemažem in pri šoferski mamici se pohvalijo, da bo moka vedno prihajala od okoliških kmetov.

Kakor koli, po hladnih predjedeh smo lahko rekli le, da so redke "domače" gostilne, kjer si kuharji vzamejo takšno svobodo pri receptih. Med hladnimi jedmi bomo naslednjič gotovo še poskusili solato s postrvjo, kokošji krožnik ali telečje liste, pri naslednjih jedeh pa smo vzeli tisto, kar je sončna nedelja ponujala kot kosilo za znosnih 12 evrov in drobiž.

Govejo juho postrežejo v starinski črni kastroli. V njej prebivajo tanki domači rezanci, jetrni cmoki, rdeče in rumeno korenje. Zanimiva in okusna, kot mora biti, pa vseeno malce drugačna. Podobno kot Lisjakov kabernet, ki je pospremil govejo bržolo v lovski omaki in marinirane ocvrte piščančje prsi z bučnimi semeni. Zraven smo dobili kruhovo rezino, zelenjavni riž s šparglji, po pravilih narejen pražen krompir, malce drugačno mešano solato, pa še v panceto zavit špargelj. Porcije so bile zmerne, zato na koncu ni bilo težko snesti majčkene jabolčne pite in fantastičnega narastka iz pire in jabolk, opremljenega z jabolčno čežano in smetano.

 | Foto:

Samo v poduk, če boste hoteli jesti kaj zunaj menija, je mogoče dobiti še marsikaj. Vse jedi pa imajo malce posebne recepte, ki so velikokrat povezani s predzgodovino gostilne v Ločici. Menda se ji je reklo pri Ceretu, preden se je znašala v Štormanovih rokah. V jedilnem listu poskušajo obuditi ime kuharice Ivanke, ki so ji zato posvetili kar nekaj jedi. Recimo domačo klobaso po receptu Ceretove Ivanke ali čokoladno torto mame Ivanke. In ker so krajih blizu revirjev, je mogoče dobiti tudi svinjsko ribico na grenadir maršu.

Okolica, na katero očitno prisegajo novi lastniki, dostavlja tudi ekološki jabolčni sok in sire iz Izlak, iz Šentjurja in Vranskega. Da ob vsem tem na koncu lahko ponudijo celo konjak ali rum iz Gvatemale, se zdi že malce neverjetno in človek lahko le upa, da bo podobno dobro in poceni lahko malical v teh krajih tudi čez leto ali dve.

Povzetek

Prenovljen lokal, ki naj bi ponujal tisto, kar se pri nas imenuje domača ali nedeljska hrana. A ob našem obisku so bile vse jedi visoko nad ravnjo tistega, kar ponuja morebitna konkurenca. Pa naj gre za videz ali okus jedi.

Vinska karta ni preobširna, a dobro pokriva ugodne, vseeno pa kakovostne slovenske vinarje iz Štajerske, Primorske in Dolenjske.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte